Dieta alcalina (partea 3). Acidoza cronică și bolile oaselor

apr. 11, 2016 | 0 comments | acidoza, alcalina, dieta, exces, metabolica, nutritionist, oase

Calciul, sub formă de fosfați și carbonați, reprezintă un rezervor important bazic în organismul nostru. Ca efect al unei alimentări cu produse acide, cum este dieta modernă, aceste săruri sunt eliberate în circulația sistemică pentru a ajunge la pH-ul caracteristic homeostazei.

Potrivit studiilor, s-a estimat că toată cantitatea de calciu eliminată prin urină, prin alimentația modernă pe termen lung, poate fi destul de ridicată ajungând la aproape 480 miligrame în peste 20 de ani. Ceea ce înseamnă jumătate din calciul din oase. Cu toate acestea, pierderile de calciu din urină nu sunt indicii directe de osteoporoză. Există mulți alți factori ce pot compensa pierderea de calciu prin urină. Atunci când pH-ul sanguin de la nivelul arterelor are valori normale, scade ușor bicarbonatul – fracțiunea anionică plasmatică – ducând la valori negative ale calciului. O soluție ar fi suplimentarea de bicarbonat sub formă de potasiu bicarbonat. S-a descoperit că bicarbonatul, care crește conținutul alcalin al unei diete, și nu potasiul poate ajuta în menținerea sănătății oaselor în cazul vârstnicilor. Pierderea prin urină a mineralor esențiale oaselor nu se compensează prin absorbție la nivelul intestinelor, ceea ce se presupune că duce la osteoporoză. Totuși, nivelul adecvat 25-OH al vitaminei D poate ajuta absorbția necesară de calciu, magneziu și fosfat atunci când este nevoie. Din păcate, însă, majoritatea populației are deficiență de vitamina D, mai ales cei care trăiesc în ținuturile nordice.

Cum ajută bicarbonatul acidoza metabolică?

În problemele cronice renale, corectarea acidozei metabolice cu bicarbonat îmbunătățește semnificativ nivelurile paratiroide și nivelurile formei active de vitamina D 1,25 (OH)2D3. Recent, un studiu a arătat importanța fosfatului în formula PRAL Remer. Potrivit formulei, se estimează că o creștere a nivelului de fosfat poate duce la o creștere a cantităților de calciu pierdute prin urină și o balanță negativă a calciului în oase. Ar trebui notat că suplimentele de fosfat pentru pacienții aflați în repaos la pat au redus pierderile de calciu prin urină, dar nu au prevenit pierderea de calciu de la nivelul sistemului osos. Cele mai recente studii arată că nivelul optim de calciu este menținut și îmbunătățit cu fosfat, ceea ce este în contradicție cu ipotezele ”acid-ash” potrivit cărora, alimente ce conțin substanțe acide (cum ar fi unele proteine din lapte, carne sau chiar unele vegetale) duc la un nivel alcalin scăzut în pH-ul sângelui.

Este posibil ca nivelul crescut de aciditate, potrivit clasificării Remer, să fie revizuit pentru o ușoară compensare a aportului de fosfat. Există o promovare atât la nivel online cât și offline – cărți de specialitate – pentru  dieta alcalină. Potrivit acestor informații, alimentele alcaline sunt sănătoase pentru sistemul osos.

Cum influențează excesul de sodiu organismul uman?

Un alt element al dietei moderne este excesul de sodiu în alimentație. Există dovada că, pentru oamenii sănătoși, creșterea nivelului de sodiu din alimentație poate anticipa gradul de acidoză metabolică hipercloremică atunci când este vorba despre consumul de acid produs de dietă. De asemenea, sunt dovezi clare ale efectelor adverse cauzate de clorura de sodiu în îmbătrânirea populației. Totodată, excesul de sodiu a dus la hipertensiune și osteoporoză la femei. Iar dietele bazate pe potasiu, care este scăzut în alimentația modernă, ar putea avea efecte de creștere a nivelului de calciu.

Dietele bogate în proteine cu aciditate crescută la nivel renal pot duce la o scădere a densității osoase dacă nu se ia în calcul suplimentarea alimentelor cu proprietăți alcaline. Proteinele adcevate sunt necesare pentru prevenirea osteoporozei și a sarcopeniei (scăderea calității masei musculare cu înaintarea în vârstă); în plus, se recomandă creșterea cantității de fructe și de legume în alimentație și nu neapărat o reducere a cantității de proteine.




Acest articol a fost vizualizat de 1.851 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.