Dieta alcalina (partea 4) – Dietele alcaline și musculatura

apr. 12, 2016 | 0 comments | alcalina, dieta, musculatura, nutritionist

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pierdem din masa musculară, iar acest fenomen poate predispune la căderi și fracturi ale oaselor.

Un studiu derulat timp de trei ani, în care s-a analizat dieta bogată în potasiu – bazată pe fructe și legume – și săracă în alimente acide a arătat o conservare a masei musculare la persoanele vârstnice atât femei, cât și bărbați. Bolile cronice renale duc la acidoze cronice metabolice care, la rândul lor, determină accelerarea rupturilor în musculatura scheletică. Corectarea acidozei poate conserva masa musculară în condițiile în care deteriorarea masei musculare este destul de frecventă în cetoacidoza diabetică, traume, septicemie, boli cronice de plămâni și boli de rinichi. În situații ce duc la acidoze acute, administrarea suplimentelor pe bază de bicarbonat de sodiu, pacienților tineri, se observă o reducere a acidozei din sânge comparativ cu cei cărora nu li s-a administrat acest tratament.

Suplimentele alcaline și hormonul de creștere

Se știe de foarte multă vreme că formele severe de acidoză metabolică la copii, ca acidoza tubulară renală, sunt asociate cu un nivel scăzut al hormonului de creștere cu rezultate în statura copiilor. Corectarea acidozei cu bicarbonat sau cu citrat de potasiu ajută semnificativ hormonul de creștere. Consumul unei cantități suficiente de bicarbonat de potasiu în dietă pentru a neutraliza încărcarea zilnică cu acid, în cazul femeilor aflate în post-menopauză duce la o dezvoltare a hormonului de creștere și la rezultate bune la nivelul oaselor. Îmbunătățirea nivelului hormonului de creștere poate duce la o mai bună calitate a vieții, la reducerea riscurilor de natură cardiovasculară, aduce beneficii la nivel corporal, mental și cognitiv. Mai mult decât atât, se remarcă reducerea pierderilor de calciu prin urină echivalent cu 5% din conținutul de calciu din oase pe o perioadă de trei ani.

Dieta alcalină și durerile de spate

Există dovezi potrivit cărora, durerea cronică de spate se atenuează prin suplimentele de minerale alcaline. Prin suplimentare, s-a înregistrat o creștere ușoară dar semnificativă a magneziului în pH-ul sângelui și la nivel intracelular. Asigurarea unei cantități suficiente de magneziu în celule permite funcționarea corectă a enzimelor sistemice și a activării vitaminei D. Iar toate acestea duc la o ameliorare a durerilor de spate.




Acest articol a fost vizualizat de 1.018 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.