Cand gheata nu se toarna in cap, ci se mananca

aug. 25, 2014 | 0 comments | dieta, gheata, ice bucket challenge, nutritionist

Noua moda internautica numita “Ice Bucket Challenge” (“provocarea galetii cu gheata”) mi-a amintit de doua situatii bizare din nutritie si care implica “infamele” cuburi de gheata.

1) Daca ati auzit de oameni care manifesta un apetit neobisnuit pentru gheata, ei bine, posibil ca ei sa sufere de “pagofagie”. Este vorba de o forma particulara a Sindromului Pica, acea boala care se manifesta prin nevoia de a manca lucruri ciudate, fara valoare nutritiva. Sa nu ne speriem insa, doar unul din 23 de milioane de oameni sufera de acest sindrom.

Gheata1

Daca ne gandim ca persoanele diagnosticate cu Pica pot avea dorinte culinare foarte grave, precum ingerarea de pietre, bureti, pamant s.a.m.d., probabil ca a rontai gheata nu pare a fi un obicei atat de rau. Totusi, trebuie stiut ca pagofagia a fost asociata lipsei de fier, dupa cum arata studiile. Cu alte cuvinte, nevoia de a o rontai gheata trebuie vazuta ca un semnal de alarma in fata unei viitoare anemii feriprive. Pentru a contracara aceasta dependenta ciudata, este necesar sa consumati alimente bogate in vitamina B (favorizeaza producerea de celule rosii) si vitamina C (ajuta la absorbtia fierului in organism).

2) Dieta pe baza de gheata porneste de la ideea ca organismul va arde multe calorii pentru a incalzi cuburile inghitite. “The Ice – Diet” a fost creata de un doctor gastroenterolog din Statele Unite ale Americii, Brian Weiner, care sustine ca a aplicat pe propriul corp aceasta dieta.

Weiner afirma ca ingerarea unui kilogram pe gheata pe zi va stimula metabolismul si vom ajunge sa ardem 117 calorii pe zi. Intrigat de afirmatiile lui Weiner, un alt specialist, pe nume Andrew Zimmerman Jones, a facut niste calcule si a demonstrat ca aceasta dieta de fapt nu merita efortul. Pentru a arde 3500 de kilocalorii, adica pentru a slabi jumatate de kilogram, este nevoie sa consumam 30 de kilograme de gheata. Or asta in mod sigur nu este o activitate care sa merite efortul. In acest timp, mai bine am face sport.

De asemenea, Weiner mai sustine si ca mancand gheata ne simtim mai satui. Dar acelasi rezultat poate fi obtinut si daca mancam alimente satioase.

Mai mult, nutritionista Elisa Zied ataca teoria lui Weiner si sustine ca greutatea de care vom reusi sa scapam in timpul dietei cu gheata se va pune la loc, foarte probabil, dupa ce incetam regimul.

Nu numai ca efortul de a tine o astfel de dieta este mult prea mare pentru rezultatele pe care le ofera, dar The Ice – Diet se poate dovedi si foarte periculoasa pentru sanatate:

  • Intai prin durerile de gat si de dinti pe care le poate provoca (stim ca dintii nu se comporta bine cand dau de ceva rece).
  • Apoi, din cauza cantitatii imense de apa (ce este gheata, pana la urma, daca nu apa in forma solida?) vom pierde o serie de nutrienti esentiali pentru organism, prin urinare excesiva: sodiu, potasiu, magneziu.
  • Sau, chiar mai rau, putem ajunge chiar la hipotermie: in urma expunerii prelungite la temperaturi scazute, organismul nu va mai face fata si se va ajunge la o scadere a temperaturii noastre sub 35 grade Celsius.

“The Ice Diet” poate fi downloadata gratuit aici. Vezi si o lista cu diete absurde.

Va indemn sa nu va turnati cuburile de gheata in cap, nici sa le rontaiti, nici sa le folositi in diete. Parca sunt mai utile intr-o limonada sau in ceai, ca tot e arsita afara.

11 Like



Acest articol a fost vizualizat de 3.202 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.