Compușii derivați din struguri pot lupta contra depresiei

feb. 07, 2018 | 0 comments | depresie, rezistenta, struguri

Într-o perioada în care trăim vremuri tulburi, în care în fiecare zi avem motive să devenim triști sau putem trece prin siruri de evenimente care mai de care mai negative, vin și noutăți care să ne facă să alegem anumite decizii foarte facile și să schimbăm perspectiva.

Recent s-a publicat în revista Nature Communications o cercetare pe modele experimentale (șoareci) a Școlii de Medicină Icahn1 (School of Medicine at Mount Sinai) o analiză amplă a compușilor derivați din struguri -acidul dihidrocafeic (DHCA) și 3-O-glucozidul malvidin (Mal-gluc)-, care ar putea fi dezvoltați ca agenți terapeutici pentru tratamentul depresiei.

De asemenea, rezultatele studiului indică faptul că acești compuși naturali pot atenua depresia prin vizarea mecanismelor subiacente nou descoperite ale bolii.

Mai precis, un preparat polifenol dietetic bioactiv – o combinație de trei produse polifenolice derivate din struguri, incluzând un suc selectat de struguri, un extract ales din semințe de struguri și trans-resveratrol – a fost eficace în promovarea rezistenței împotriva depresiei de stres induse șoarecilor.

În mod specific, cercetătorii au descoperit că DHCA și Mal-gluc pot promova rezistența în rândul modelelor șoarecilor cărora li s-a indus depresia (așa numita depresie de stres) prin modularea inflamației și plasticității sinaptice, respectiv:

  • DHCA reduce interleukina 6 (IL-6), o substanță pro-inflamator secretă de celule T și macrofage pentru a stimula răspunsul imun, prin modularea epigenetică a secvenței necodificatoare a genei IL-6, iar
  • Mal-gluc modulează acetilarea histonică a genei Rac1 și permite activatorilor de transcriere să acceseze ADN-ul pentru a crește transcrierea în creier, care influențează la rândul ei expresia genelor responsabile de plasticitatea sinaptică.

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că tratamentul cu  DHCA / Mal-gluc a fost eficace în atenuarea fenotipurilor care transmiteau informația „depresie” pe model de experiment (șoarece, în cazul de față), iar inflamația sistemică a crescut și a fost de indusă de transplantul de celule din maduva osoasă provenită din șoarecii care erau susceptibili la stres.

Datele CDC2 privind Statele Unite ale Americii arată că într-un procent de 7,6% din totalul americanilor de peste 12 ani trec printr-o depresie cel puțin 2 săptămâni (date raportate în perioada 2009-2012).

Statistica Organizației Mondiale a Sănătății3 (OMS) arată că
peste 300 de milioane de persoane trăiesc cu depresie, iar această cifră reprezintă o creștere de peste 18% între 2005 și 2015 a acestei maladii psihiatrice. De asemenea, acest subiect (depresia) a fost subiectul Zilei Mondiale a Sănătății anul trecut, zi marcată anual pe 7 Aprilie (începând cu 1948).

 

Sitografie

  1. http://www.mountsinai.org/about/newsroom/2018/mount-sinai-researchers-find-grape-derived-compounds-capable-of-promoting-resilience-against-stress-induced-depression
  2. https://www.cdc.gov/nchs/fastats/depression.htm
  3. http://www.who.int/mental_health/management/depression/en/



Acest articol a fost vizualizat de 1.130 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.