Cum recunosti si previi o toxiinfectie alimentara?

mart. 11, 2018 | 0 comments | alimentatie, infectie, nutritionist, toxiinfectie alimentara, toxina, zoonoza

De-a lungul timpului, alimentația a pus anumite probleme – de la procurarea acesteia și până la a o pregăti cât mai repede. Cu toate acestea, au rămas anumite divergențe nerezolvate cu igiena. Astfel, dacă pe omul din peșteră nu-l interesa de toxiinfecțiile alimentare, astăzi ne mirăm că la o nuntă sau chiar într-o cantină există astfel de „evenimente”.

Pediatrii, medicii generaliști, medicii gastroeneterologi și chiar nutriționiștii se confrunta constant cu patologii legate de toxiinfecții – determinate de pregătirea alimentelor sau contaminarea apelor.

Toxiinfecția alimentară (TIA) este o afecțiune gastroenterologică care poate avea o natură fie infecțioasă (cauzată de bacterii, virusuri, paraziți), fie chimică (sau toxică, prin contaminarea cu metale grele, precum cadmiu, fier, plumb) fie prin toxinele produse de natură (biotoxine, toxinele din ciupercile otrăvitoare, glicozidele cianogene și micotoxine (cum ar fi aflatoxina și ocratoxina, din cereale))1.

Acum că am definit ce înseamnă o astfel de boală, haideți să citim statistica2 care oferă o imagine de ansamblu, în Franța. Astfel:

  • 000 de persoane afectate de TIA, dintre care 600 au nevoie de internare;
  • 65% dintre contaminări provin din restaurante – probleme de igienă, cele mai multe dintre ele;
  • 30% sunt de natură domestică –cum își prepară fiecare persoană/familie în casă mâncarea, plus cum se conservă (greșit) alimentele;
  • 5% dintre aceste TIA sunt de origine industrială.

Datele pentru Statele Unite ale Americii arată, conform Centers for Disease Control and Prevention (CDC)3 că 1 din 6 americani (sau în total 48 de milioane!) a suferit de-a lungul vieții de cel puțin un episod de toxiinfecție alimentară.

Pentru Europa există mai multe autorități care raportează aceste toxiinfecții alimentare, precum oferă informații despre fiecare agent patogen.

Printre aceste instituții, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară4 (European Food Savety Authority/EFSA ) preciează, printre altele, că cei mai frecvenți agenți patogeni implicați în toxiinfecțiile alimentare sunt aceia care cauzează și zoonozele, cum ar fi Trichinella, Salmonella, Campylobacter, Listeria și Toxoplasma gondii. Principalele cauze: prepararea insuficientă a produselor de carne, derivatelor din lapte sau a fructelor de mare.

O altă autoritate abilitată se numără Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor5 (European Centre for Disease Prevention and Control /ECDC, care colectează datele statelor Uniunii Europene). Specialiștii ECDC avertizau la finalul anului trecut asupra cazurilor de infecții cu Salmonella Enteritidis dobândite în UE – au crescut la om cu 3% începând cu anul 2014. Potrivit aceluiași raport (elaborat de (ECDC) și (EFSA)), la găinile ouătoare (mai sunt și specii crescute strict pentru carne!), prevalența a crescut de la 0,7% la 1,21% în aceeași perioadă.

Concluzii:

Printre pașii prin care se poate preveni sau detecta o astfel de boală se află, potrivit CDC:

-raportarea cazurilor – prin autoritățile abilitate din stat,

– mergeți la un furnizor de servicii și asistență medicală pentru a face analize din materiile fecale și sânge. Prin aceste informații se poate stabili sursa, agentul patogen (dacă există, care e acesta), precum și modalitatea de tratament potrivită (dacă e necesară internarea dvs sau dacă se poate rezolva în ambulator)

-scrieți pe o foaie de hârtie tot ce ați gătit (ȘI CUM!!), mâncat, restaurantele, locurile unde ați luat micul dejun sau cina cu o săptămână înainte de infecție (poate chiar evenimentele la care ați participat). Nu uitați că alimentele contaminate care produc o astfel de toxiinfecție alimentară NU sunt ultimele pe care le consumați.

 

 

Bibliografie

  1. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs399/en/
  2. http://www.lepoint.fr/invites-du-point/laurent-chevallier/toxi-infections-alimentaires-decryptage-et-precautions-15-01-2018-2186636_424.php
  3. https://www.cdc.gov/features/solvingoutbreaks/index.html
  4. https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/monitoring-and-analysis-food-borne-diseases
  5. https://ecdc.europa.eu/en/news-events/salmonella-cases-no-longer-falling-eu

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.453 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.