Educația alimentară, o investiție în sănătatea copiilor

ian. 31, 2016 | 1 comment | Nutritie, Obezitate, Serban Damian, Slabire, Superfit, copii, exces, nutritionist

Obezitatea copiilor este o problemă tot mai gravă în toată lumea. Gustările tip fast-food, sedentarismul, dependența de televizor, joaca pe calculator, tabletă, telefonul mobil au efecte dramatice și pot însemna boli grave apărute ulterior, depresii puternice și moarte. Un efort din partea unor echipe de medici și formatori din educație ar putea fi singura soluție pentru prevenirea unor drame.

overweight

Obezitatea în rândul copiilor a devenit o boală epidemică în unele părți ale lumii și crește alarmant în altele. La nivel mondial, se estimează că aproximativ 17.6 milioane de copii sub 5 ani sunt supraponderali. Cele mai multe cazuri de copii cu astfel de probleme se înregistrează în Statele Unite ale Americii, Irlanda, Grecia și Portugalia.

Potrivit specialiștilor, în România, obezitatea la copii era extrem de rară în anii 90. În prezent, a devenit tot mai frecventă din cauza sedentarismului. Copiii nu mai ies la joacă, nu mai sunt dați la sport, își fac zilele de naștere la fast-food, sunt invadați de reclamele producătorilor de diverse produse alimentare nesănătoase etc.

40% dintre copiii români sunt supraponderali

Potrivit Ministerului Sănătății Publice (Centrul de Calcul și Statistică Sanitară), numărul copiilor supraponderali a crescut cu 18% în ultimii zece ani iar cei mai afectați sunt copiii și adolescenții care au peste 15 ani.

De asemenea, statisticile Societății de Endocrinologie și ale Institutului ”Parhon” arată că 40% dintre copiii din România sunt supraponderali.

Și în Statele Unite ale Americii creșterile sunt îngrijorătoare. În perioada 1999-2000, 15.5% dintre tinerii americani cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani aveau probleme cu greutatea în exces; 15.3% cu vârste între 6 și 11 ani și 10.4% cu vârste între 2 și 5 ani. Pe toate grupele de vârste, este o creștere semnificativă – de câteva procente – față de perioada 1988 – 1994 când statisticile arătau creșteri de: 10.5%, 11.3% și 7.2%.

În Canada, între 1981 și 1997, rata supraponderabilității a crescut de la 11 la 33% în rândul băieților cu vârste de 7-13 ani și de la 13 la 27% pentru fete. Într-o perioadă relativ scurtă de timp (1994-1999), proporția copiilor supraponderali și obezi, cu vârste cuprinse între 2 și 11 ani, a crescut de la 34 la 37% iar nivelul cazurilor de obezitate s-a majorat de la 16 la 18%.

Formarea obiceiurilor proaste

Din păcate, mulți părinți își învață copiii cu anumite tipuri incorecte de alimentație. Văd copii mici aduși la fast-food-uri și îndopați, literalmente, cu veșnicii cartofi prăjiți, carne tocată, ”brânză” topită etc. Peste toate aceste ”minuni” alimentare se mai adaugă diverse băuturi acidulate sau neacidulate care au o cantitate mare de zahăr.

Acei copii vor dezvolta dependențe peste care vor trece cu greu, dacă vor trece, de-a lungul vieții. Iar efectele vor fi cât se poate de dramatice: o luptă grea cu grăsimea în exces, boli, depresii, bani cheltuiți pe medicamente sau leacuri miraculoase care să le ”dea” silueta dorită etc.

Un alt obicei prost este consumul de mâncare, de gustări, în timpul vizionării unor emisiuni de televiziune sau a jocului pe calculator. Din păcate, majoritatea copiilor privesc la televizor și se joacă pe calculator între 2 și 4 ore zilnic. ”La peste 4 ore, am întâlnit diferențe semnificative la copiii supraponderali (20.3%, respectiv 14.8%) și copiii cu obezitate (15.2%, respectiv 24.1%), comparativ cu normoponderalii (5.6%, respectiv 2.8%). În urma anchetei nutriționale și a activităților fizice la preșcolari și școlari, am observat un abuz alimentar cantitativ dar și calitativ asociat cu scăderea activității fizice. Sedentarismul poate fi atât cauză cât și efect al surplusului ponderal”, se arată în Teza de Doctorat ”Obezitatea primară la copil – aspecte etiopatogenice, clinice și profilactice”, Doctorand Carmen Simona Coșoveanu, Coordonator științific Prof. Univ. Dr. Dumitru Bulucea, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, 2011.

De aceea, pentru prevenirea obezității la copii este important să se realizeze identificarea barierelor de mediu, socio-economice și educaționale prin implicarea echipelor formate din medici de familie, pediatri, nutriționiști, educatori, învățători, psihologi, formatori.

Surse:

Ministerul Sănătății Publice, Centrul de Calcul și Statistică Sanitară
Societatea de Endocrinologie din România
Institutul de Endocrinologie ”C.I.Parhon”
Atif B. Awad, Peter G. Bradford, ”Nutrition and Cancer Prevention”, Taylor & Francis Group, 2006
Teza de Doctorat ”Obezitatea primară la copil – aspecte etiopatogenice, clinice și profilactice”, Doctorand Carmen Simona Coșoveanu, Coordonator științific Prof. Univ. Dr. Dumitru Bulucea, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, 2011.



Acest articol a fost vizualizat de 1.494 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Conde
    ianuarie 28, 2020

    Foarte bun articolul!

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.