Ouăle – adevăruri versus mituri

mart. 01, 2015 | 1 comment | Nutritie, Serban Damian, adevar, mituri, nutritionist, oua

ouaCrezi că ouăle îţi îngreunează digestia? Sau, dimpotrivă, crezi că ouăle au un rol extrem de benefic în dietă ta zilnică?  Trebuie să recunoşti, ai auzit probabil o mulţime de păreri împărţite în jur; pe de o parte avem tabăra celor care recomandă doar consumul albușului de ou şi care resping din start ideea consumului gălbenuşului. Pe de altă parte, îi avem pe cei care privesc oul ca pe un întreg extrem de avantajos pentru sănătate, şi care nu concep separarea albușului de gălbenuş, susţinând că oul ar conţine toate substanţele de care are nevoie organismul pentru a funcţiona la capacitate maximă. Ce e adevăr şi ce e mit sau pură exagerare în toată povestea oului?

În primul rând, e bine să ştii că oul conţine albumine, dar şi cantităţi mari de minerale cum ar fi fier şi calciu şi chiar vitamine cum ar fi vitaminele A, B1, B2 şi alți micronutrienți. Multe, dar destule? Trebuie spus că oul nu conţine vitamina C sau carbohidraţi, consideraţi principalul combustibil al organismului uman. Aşadar, iată o prima bilă neagră în urmă celor care susţin că oul conţine toţi nutrienţii de care are nevoie organsimul. Cu toate acestea, ne putem lua acești nutrienți dintr-o mulțime de alte surse, așa că nu depindem doar de ouă.

Albuminele din ou, pe de altă parte, se regăsesc în cantităţi impresionante şi plasează oul pe un piedestal de pe care niciun alt aliment nu pare să îl poată detrona. Albuminele din ou sunt proteine foarte uşor asimilabile, spre deosebire de alte tipuri de albumine şi reprezintă circa 94% din întreagă compoziţie a oului.

Sunt ouăle dăunătoare pentru ficat? Nu, absolut deloc. Din contra, ouăle conţin aminoacizi cum ar fi metionină care sunt considerate benefici pentru funcţia ficatului.  Gălbenuşul în schimb conţine o cantitate importantă de grăsimi, ceea ce poate pune probleme celor cu probleme biliare, însă pentru cei sănătoşi nu reprezintă o problemă. E lesne de înţeles că maioneza sau ouăle prăjite sunt de evitat pentru menţinerea sănătăţii ficatului şi vezicii biliare.

Cum stăm cu colesterolul? E bine să mănânci ouă dacă ai probleme cu colesterolul? În primul rând, află că doar gălbenuşul de ou conţine colesterol, şi conţine destul de mult – circa 270 de mg pentru un ou mediu. Totuşi, potrivit studiilor clinice, se pare că după consumarea unui singur ou, nivelul colesterolului din sânge nu creşte aproape deloc. Studii recente arată că putem consuma fără absolut nicio problema câte un ou pe zi. Dacă îţi plac foarte mult ouăle, dar ai probleme cu colesterolul, alege să mănânci doar albușul, o sursă importantă de proteine și mai rar oul întreg.

Cât de greu digerabil este oul? Pe scurt, depinde. Depinde de prospeţimea oului, depinde de maniera în care a fost preparat. Astfel, cu cât alegi să prepari un ou un timp mai îndelungat, cu atât acesta va fi mai greu digerabil. Mănâncă, aşadar, oul fiert moale care se va digera în maxim 2 ore, spre deosebire de un ou fiert tare sau de omletă care se vor digera în 3 ore.

Poţi face alergie la ouă? Da, unii oameni pot fi alergici la proteinele din ouă. Aceştia trebuie să evite consumul de ouă.

Poţi să te îmbolnăveşti de Salmonella mâncând ouă? Da, acesta nu este doar un mit, dar pentru că acest lucru să se întâmple, va trebui ca oul să fie în prealabil infectat cu Salmonella, care se regăseşte doar într-unul din 7.000 de ouă proaspete. În plus, oul cu pricina trebuie să fie păstrat mult timp în condiţii improprii. Ai grijă să speli oul înainte să îl prepari şi fă acelaşi lucru cu acele cutii special din frigider folosite pentru păstrarea ouălor.

Cât de vechi e oul ăsta? Dacă ţi se întâmplă să te uiţi adesea în frigider şi să încerci să îţi dai seama cât de proaspete or fi ouăle din cutie, iată ce trebuie să ştii. Prospeţimea oului depinde de modul în care a fost păstrat. Dacă acesta nu este păstrat în frigider, peste o săptămână nu mai poţi să îl consideri proaspăt. Dacă îl ţii în frigider într-o cutie specială şi cu cu capătul ascuţit al oului în jos, astfel încât să nu existe presiune asupra camerei cu aer, poţi să îl păstrezi până la 3 săptămâni. În plus, culoarea gălbenuşului nu indică prospeţimea oului, ci compoziţia furajelor pentru găini.

Oul îngraşă – mit sau realitate? Mit. Oul este un aliment hrănitor, dar nu îngraşă. Dimpotrivă, conţine 13% proteine şi 80 kcal, fiind considerat foarte bun pentru programele de scădere în greutate.

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.064 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. Alex M.
    martie 15, 2015

    Oul este foarte sanatos. Eu mereu beau 3 oua dupa un antrenament la sala. Contine multe proteine si vitamine B.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.