Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Iacob Gheorghita
iunie 30, 2016Sa analizam:
anduranta = aerob
aerob = utilizare maximala a grasimilor ca sursa de energie
baza aeroba = fundamentul oricarui sportiv de performanta
prag aerob = pragul la care organismul comuta de pe mixul grasimi-glucide pe doar glucide
prag anaerob = pragul la care plusul de energie este produs doar din glicoliza anaeroba
“Incarcarea glucidica” in anticiparea unui efort fizic de anduranta este o idee nu doar perimata dar si proasta.
In primul rand ca depozitele de glucide ale organismului sunt limitate de maxim 2000-2500 kcal in timp ce cele de lipide sunt de 120000 kcal la individul normoponderal.
In cursul unui efort de anduranta, consumul de calorii depaseste 4000-5000 kcal. Eu am inregistrat si 12000 kcal in 24 de ore.
In cursul efortului, capacitatea organismului de a asimila glucide este limitata cam la 200 kcal / ora.
Concluzia este simpla: trebuie sa poti folosi cat mai mult grasimea ca sursa de energie.
Nu este o noutate. pasarile se ingrasa in locurile de cuibarit consumand excesiv glucide dar cand zboara mii de km folosesc grasimea acumulata ca energie. Mai mult, berzele, inainte de a pleca se aduna in grupuri largi si stau o perioada de timp inainte de a pleca tocmai pentru a comuta pe metabolismul lipidic. Asta e un model clasic de efort de anduranta.
De ce nu exces de glucide inafara efortului fizic? simplu.
Exces de glucide = hiperglicemie = hiperinsulinemie.
Nivelele mari de insulina sunt nocive pentru ca blocheaza lipoliza (eliberarea de grasime din depozite) si depoziteaza excesul de glucide tot ca grasimi. Reezultatul este bocarea metabolismului lipic, una din sursele foarte importante de energie pentru sporturile de anduranta.
Studiul dumneavoastra va arata acest lucru dar sunteti prea orbit de “folclorul stiintific”. Alimentatia hiperglucidica antemergatoare testarii nu a facut decat sa reduca utilizarea grasimilor ca sursa de energie in zona efortului aerob. cu cresterea utilizarii de glucide. Consecinta in viata reala este ca acesti indivizi vor resimti epuizarea fizica mult mai repede.
De asemenea, afirmatia ca antrenamentul aerob si controlul aportului de glucide sunt apanajul doar al sportivilor de performanta este eronat.
In realitate, “epidemia de obezitate” este datorata recomandarilor alimentare eronate bazate pe regimurile “low fat”. Total gresit. Regimul alimentar al omului modern si mai ales cel sedentar trebuie sa fie in primul rand “low carbs”.
Regimurile “low carbs” se regasesc in regimurile “mediteraneene” si cele cetozice. Desi grasimile sunt excesive, se constata scaderea triglicerideol, a colesterolului si a greutatii corporale dar nu este paradoxal pentru ca obezitatea omului modern este o “boala” a hiperinsulinemiei adica a excesului de insulina.
Mai mult, o serie de sportivi de performanta, care practica sporturi de anduranta au alimentatii cetozice, deci si hiperlipidice, cu performante sporite.
Iacob Gheorghita
iunie 30, 2016Pentru conformitatea celor 12000 de kcal intr-o zi.
https://connect.garmin.com/modern/activity/546210851