Zahăr și fibre. Cât înseamnă prea mult.

iul. 20, 2015 | 2 comments | Obezitate, Serban Damian, doctor, fibre, nutritionist, specialist, studiu, zahar

În contextul actual al epidemiei de obezitate și a multitudinii de afecțiuni ce au ca factor de risc sau chiar declanșator alimentația proastă, trebuie să știm cu certitudine ce anume din alimentație ne face rău, și mai ales în ce cantități. Nu mai este un secret faptul că zahărul și în general zaharurile simple reprezintă o problemă atunci când sunt consumate în cantități exagerate.

Comitetul consultativ științific privind alimentatia (Scientific Advisory Committee on Nutrition, SACN) din Marea Britanie a înaintat recent către guvernul britanic recomandările finale cu privire la consumul de zahăr și, de asemenea, cel de fibre. British Dietetic Association susține recomandările SACN. British Dietetic Association, fondata in 1936, este o asociatie profesionala a dieteticienilor din Marea Britanie și Irlanda de Nord, cu peste 8.000 de membri.

Zaharuri libere sunt cele adăugate în alimente (de exemplu, zaharoză sau zahar de masa, precum și glucoza) sau cele prezente în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe neindulcite, dar nu și lactoza din lapte și produse lactate.

SACN a recomandat ca zaharurile libere să nu depășească mai mult de 5% din aportul energetic zilnic. Aceasta înseamnă:

19 grame sau 5 cuburi de zahar pentru copii cu vârsta de 4-6 ani

24 grame sau 6 cuburi de zahar pentru copii cu vârsta 7-10 ani

30 grame sau 7 cuburi de zahăr  pentru copii de 11 ani și peste

SACN a constatat că:

> Nivelurile ridicate de consum de zahăr sunt asociate cu un risc mai mare de carii.

> Cu cât e mai mare proporția de zaharuri in dietă, cu atat este mai mare riscul de a avea un aport mai crescut de energie.

> Consumul de  băuturi cu conținut mare de zahăr conduce la cresterea in greutate si cresteri ale IMC la adolescenti si copii.

> Consumand prea multe bauturi cu conținut mare de zahar, va creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Ca urmare, SACN recomanda:

> Aportul mediu de zaharuri libere ar trebui să nu depășească 5% din aportul caloric total zilnic.

> Consumul de bauturi îndulcite cu zahăr (bauturi acidulate, băuturi răcoritoare și suc de fructe), ar trebui să fie redusă la minimum atât la copii, cât si la adulți.

> Aportul de carbohidrați complecși, mai ales cei provenind din cereale integrale, ar trebui să acopere 50% din aportul caloric zilnic.

> Persoanele cu varsta de 16 ani si peste, trebuie să își crească aportul de fibre la 30 g pe zi, respectiv 25 g pentru copiii de 11-15 ani, 20 g pentru copiii de 5-11 ani și 15 g pentru copiii de 2-5 ani.




Acest articol a fost vizualizat de 1.689 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Blog cu idei
    iulie 23, 2015

    Interesant, eu nu folosesc zaharul liber, ma gandeam ca daca il gasesc in restul alimentelor sa nu fie prea mult.

  2. Romelia Serseniuc
    iulie 30, 2015

    Ce inseamna “bauturi cu continut ridicat de zahar”? cat de mult e mult? Nimeni nu sta la cumparaturi sa calculeze totalul de 5 % recomandat, dar daca pentru anumite produse ( cum ar fi sucurile sau cerealele pt copii) ati specifica, too ar ajuta

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.