Instrumentele digitale îi ajută pe pacienții cardiaci în stadiul de reabilitare să scadă în greutate

apr. 27, 2016 | 0 comments | cardiaca, nutritionist, reabilitare, studiu

Conform studiilor, aplicațiile de smartphone și portalurile web îi ajută pe pacienții în faza de recuperare după un atac de cord să își asume dieta și planul de exerciții.

Un studiu ce var fi prezentat în cadrul celei de-a 65a Ediții a Sesiunii Științifice Anuale a Colegiului American de Cardiologie, arată că adăugarea unui instrument digital de monitorizare a sănătății în procesul tradițional de reabilitare pare să îi ajute pe pacienții care se recuperează după un atac de cord să piardă mai multe kilograme într-o perioadă relativ scurtă de timp.

În fapt, pacienții ce folosesc astfel de instrumente prin intermediul smartphone-urilor sau a portalurilor web specifice au pierdut de 4 ori mai multe kilograme față de pacienții care au urmat cele 12 săptămâni de recuperare cardiovasculară tradițională. Acest studiu randomizat, spun cercetătorii, este primul care investighează modul în care adăugarea dispozitivelor mobile și wireless la procedurile de reabilitare cardiovasculară îmbunătățește rezultatul final.

love-804309_960_720

“Am fost surprinși de diferențele considerabile dintre cele 2 grupuri de studiu”, a declarat Robert Jay Widmer, M.D., Ph.D., la Fundația Mayo pentru Educație și Cercetare Medicală și autor principal al studiului de față. “Aceste rezultate sunt extraordinare, deoarece arată o îmbunătățire a situației factorilor de risc cardiovasculari peste normele specifice reabilitării cardiovasculare.”

Deși pierderea în greutate a fost destul de mică – o medie de 1 kg pentru grupul de reabilitare cardiacă fată de 4 kg în grupul de intervenție digitală – experții spun că orice kilogram contează pentru acești pacienți, deoarece, conform studiilor, persoanele care pierd în greutate tind să sufere ulterior mai puține evenimente cardiace.

Widmer a adăugat că, cel mai probabil, pierderea în greutate înregistrată în grupul de intervenție digitală se datorează, în parte, obiceiurilor nutriționale semnificativ îmbunătățite și raportării frecvente prin intermediul programului. Acești pacienți au avut și un program suplimentar de exerciții fizice de 40 min/săptămână care însă, nu a influențat rezultatele finale din punct de vedere statistic.

La studiu au participat 80 de pacienți ai Clinicii Mayo, cu o medie a vârstei de 68 de ani și eligibili pentru reabilitare cardiovasculară după sindrom coronarian acut (incluzând infarct miocardic și angină instabilă). Pacienții au fost distribuiți aleator, fie către tratament uzual fie către reabilitare cardiovasculară cu suport digital ce cuprindea: mesaje educaționale bi-săptămânale, documente video, articole și teste despre stilul de viată sănătos necesar funcționării optime a inimii, sugestii și platforme pentru monitorizarea și înregistrarea rutinei sportive și nutriționale. Cercetătorii au colectat greutatea și obiceiurile nutriționale ale participanților la începutul studiului și după 90 de zile de la începerea sa.

De 3 ori pe săptămână, pacienții participau la sesiuni de reabilitare cardiacă de 30 până la 90 de minute, axate în principal pe exerciții. Cei din grupul de intervenție digitală au fost rugați ca, de 2 ori pe săptămână, sa înregistreze în aplicația suport exercițiile efectuate și obiceiurile nutriționale și să parcurgă informațiile disponibile despre stiluri sănătoase de viață. Mulți dintre ei, însă, urmau această rutină zilnic.

In loc sa folosească soluțiile comerciale mobile de monitorizare a sănătății, cardiologii de la Clinica Mayo au compilat informații și recomandări specifice reabilitării cardiovasculare pentru a-i ajuta pe pacienți sa își consolideze sănătatea inimii și să diminueze factorii de risc cardiovascular pentru prevenirea unor evenimente ulterioare. Apoi, împreună cu departamentul IT al clinicii au incorporat totul într-o aplicație și un portal web care sa poată fi accesate și utilizate de pacienți din orice locație.

„Iată un exemplu de cum cunoștințele și expertiza clinică se unesc cu IT-ul, un aspect esențial pe fondul absorbției rapide de către consumatori a aplicațiilor”, a declarat Widmer. „ Probabil, acești pacienți s-au simțit mult mai conectați la cazul lor; ca și cum cineva le-ar fi luat personal pulsul (la modul figurat)”.

În esență, instrumentul digital de sănătate funcționează ca o extensie a echipei de specialiști cardiologi care se ocupă de pacient, responsabilizându-l să mănânce corect și să rămână activ și în afara clinicii. Includerea instrumentelor digitale de sănătate, per total, pare să determine o asumarea mai bună a recomandărilor.

“Luând în considerare ratele scăzute de aderare la reabilitarea cardiovasculară și utilizarea tot mai intensă a tehnologiilor mobile/digitale, apariția unei soluții mHealth care să ajute pacienții cu boli cardiovasculare devine din ce în ce mai plauzibilă”, a adăugat Widmer. “Integrarea tehnologiei în practica clinică are capacitatea să schimbe și regimul de spitalizare al acestor pacienți.”

Programele de reabilitare cardiovasculară – îndelung recomandate de Colegiul American de Cardiologie și alte organizații – sunt disponibile în multe spitale și centre medicale din SUA și nu numai. Aceste programe individuale cu durată de 12 săptămâni sunt concepute special pentru diminuarea riscului de evenimente cardiace ulterioare. Reabilitarea cardiovasculară include un mix de exerciții supervizate, consiliere nutrițională, stres management, asistență în renunțarea la fumat și educație referitoare la procesul bolii (inclusiv modul în care pacienții cardiaci pot prelua controlul asupra sănătății lor și îmbunătății rezultatele).

Limitele acestui studiu vin din faptul că a acoperit un singur centru de tratament cu doar 80 de pacienți participanți care aveau nevoie, în mod obligatoriu, de acces la Internet. În plus, orice studii ce vor să integreze platforme digitale de suport al sănătății trebuie să țină pasul cu noile tehnologii, a spus Widmer.

Pentru validarea acestor descoperiri și determinarea sustenabilității acestor rezultate este însă nevoie de studii clinice mai extinse.

Referințe:

Studiul “Intervenția Digitala asupra Sănătății în timpul Reabilitării Cardiovasculare amplifică Scăderea în Greutate,” va fi prezentat pe 2 April 2016, la 11:45 a.m. CT/12:45 p.m. ET/5:45 p.m. UTC în cadrul celei de-a 65a ediții a Sesiunii Științifice Anuale a Colegiului American de Cardiologie, în Chicago. Evenimentul se derulează în perioada 2-4 Aprilie 2016.

Studiul a fost finanțat de Fundația Binațională de Cercetare și Dezvoltare Industrială (BIRD).

Sursa: American College of Cardiology




Acest articol a fost vizualizat de 1.040 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.