Spanacul taie pofta de mancare nesanatoasa

dec. 21, 2014 | 0 comments | Slabire, nutritionist, pofta de mancare, spanac, studiu

Putini sunt copiii sau chiar adultii care sa nu fi auzit de Popeye Marinarul, celebru personaj de desene animate, care capata o forta musculara iesita din comun de cate ori mananca spanac. Cercetatorii suedezi au facut o noua descoperire legata de aceasta leguma-minune: spanacul (de fapt un extract din spanac) scade pofta de dulciuri si mancare nesanatoasa cu pana la 95%.

Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au descoperit un extract din frunze de spanac (continand membrane verzi denumite tilacoide) care creste cu 43% rata scaderii in greutate, scrie nutraingredients.com. Rezultatele au fost obtinute in urma unui studiu realizat pe 38 de femei supraponderale, cu varste intre 40 si 65 de ani.

Cercetarea arata ca tilacoidele incurajeaza organismul sa produca hormonii care ne dau senzatia de satietate, fapt care conduce la un mai bun control al apetitului, la obiceiuri alimentare mai sanatoase si la o scadere in greutate mai rapida.

“Analiza noastra arata ca daca bem o bautura ce contine tilacoide inainte de micul dejun, ni se va reduce pofta de mancare si ne vom simti mai bine pe parcursul zilei”, spune Charlotte Erlanson-Albertsson, profesoara implicata in studiu.

spanac

Cum s-a desfasurat studiul

Pe parcursul celor trei luni in care au fost monitorizate, femeile implicate în studiu au avut de consumat, in fiecare dimineata, o bautura de culoare verde. Jumatate dintre ele au primit 5 grame de extract de spanac, iar cealalta jumatate au primit un placebo.

Niciuna dintre participante nu a stiut de care grup apartine, singurele instructiuni primite fiind acelea de a adopta o dieta echilibrata (cu trei mese pe zi) si de a nu recurge la vreun alt regim de slabire.

Rezultatul studiului:

  • grupul de control a pierdut, in medie, 3,5 kilograme
  • grupul care a consumat tilacoide a slabit 5 kilograme
  • grupul care a consumat ticaloide a declarat ca i-a fost mai usor sa respecte o dieta cu trei mese pe zi si ca nu a simtit nevoia de gustari suplimentare

Spanacul incetineste digestia

Specialistii suedezi spun ca extractul de spanac incetineste gradual digestia, acordand suficient timp hormonului care determina senzatia de satietate sa fie eliberat in corp si sa semnalizeze creierului ca organismul nu mai are nevoie de hrana.

“Este vorba de a profita de perioada de timp de care avem nevoie pentru a digera mancarea”, adauga Charlotte Erlanson-Albertsson. “Nu e nimic in neregula cu sistemul digestiv, dar el nu functionează bine cu mancarea moderna “pre-mestecata”. Tilacoidele prelungesc digestia, generand senzatia de saţietate. Asta inseamnă ca ne putem tine de dieta pe care ne-am propus-o, fara alte gustari sau mancaruri care nu ne sunt necesare, precum dulciurile sau cipsurile.”

O noua pastila de slabit

Tot cercetatorii explica faptul ca nu este suficient sa consumam spanacul in forma lui “clasica”. Frunzele trebuie zdrobite, filtrate si pasate pentru eliberarea tilacoidelor din celulele plantei. Iar asta deoarece, spun ei, corpul uman nu le poate separa direct din spanacul proaspat.

Studiul de mai sus vine sa valideze descoperirea facuta inca din 2011, cand Green Leaf Medical AB (cu sediul in Stockholm, Suedia) a patentat procesul de productie al tilacoizilor derivati din spanac, scrie nutritionalook.com. Tot in Suedia, acest extract din frunzele de spanac a inceput sa fie comercializat inca de anul trecut, sub denumirea de Appethyl.

Nu se stie daca e vorba doar de o noua pastila de slabit din categoria “pilula-minune”. Cert este ca anul acesta au fost facute toate demersurile catre European Food Safety Authority (EFSA), agentia care se ocupa de siguranta alimentara la nivelul Uniunii Europene.

Motivul pentru care spanacul creste forta musculara

Pana la confirmarea proprietatilor extractului din frunze de spanac (Appethyl), poate ar fi mai bine sa consumati spanacul in forma lui naturala, caci e binecunoscuta capacitatea acestei legume de a oferi forta corpului uman.

Desi multa vreme nu a existat o explicatie pentru faptul ca aceasta planta cu frunze verzi ne face mai puternici, in urma cu cativa ani cercetatorii de la Institutul Karolinska au aratat ca “vinovat” este nitratul. Acesta se gaseste in mod natural in spanac (precum si in alte legume) si are capacitatea de a creste in mod semnificativ puterea musculara. Citeste mai multe despre acest studiu.

In plus, spanacul ne fereste de cancer si este un aliment care ajuta la detoxifiere.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.241 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.