Spanac si sfecla rosie pentru forta musculara mai mare

iun. 27, 2012 | 1 comment | forta, musculara, nitrat, sfecla, spanac

Spanacul a fost mult timp asociat cu forța, însă până de curând nu a existat o explicație de ce această plante cu frunze verzi ne face mai puternici.

Cercetatorii de la Institutul Karolinska spune că “vinovat” este nitratul, care se găsește în mod natural în spanac şi multe alte legume; acesta are capacitatea de a creşte în mod semnificativ puterea musculară. În cadrul studiului, echipa de cercetători a introdus nitrat în apa de băut a unui grup de șoareci timp de şapte zile şi apoi a comparat forța musculară  cu un grup de control.

Conform cercetătorilor, cantitatea de nitrat oferită șoarecilor a fost aproximativ echivalentă cu cea pe care un om ar obţine-o prin consumul a 200 – 300 grame de spanac proaspăt sau 2 – 3 sfecle roşii.

Spanacul şi sfecla roşie sunt două dintre principalele surse de azotat,  însă acesta se găsește în multe alte legume, cum ar fi salata. După 7 zile, cercetatorii au examinat diferiți mușchi de la nivelul membrelor inferioare ale șoarecilor. Ei au descoperit că cei care au primit azotat au avut mușchi semnificativ mai puternici decât șoarecii din grupul de control.

Nitratul care se găsește în mod natural în spanac, mărește in mod semnificativ forța musculară, spun cercetatorii. Mai mult, s-a descoperit că șoarecii au avut concentraţii mai mari din două proteine ​​diferite, CASQ1 şi DHPR, care se găsesc  în mod natural în muşchi. Aceste proteine, care se presupune că ar fi responsabile pentru forța musculară mai mare, sunt implicate în stocarea şi eliberarea de calciu, mineral esenţial pentru contracția musculară.

Cercetatorii intenționează  să efectueze studii suplimentare pentru a determina modul în care rezultatele lor pot fi aplicate la persoanele cu musculatură slabă.

Rezultatele studiului sunt interesante în principal pentru că forța musculară a fost influențată de cantități relativ mici de nitrat. În cazul oamenilor, o cantitate echivalentă ar putea obținută printr-o alimentație care aduce un aport mai mare frunze verzi, cum ar fi spanacul sau suc de sfeclă roșie.

Deocamdată nu există niciun supliment nutritiv care să conțină nitrat.

Așadar, un regim alimentar mai bogat în spanac sau sfeclă ar putea fi util oricui, făcându-ne mai puternici, în mod particular celor cu diverse afecțiuni musculare sau vârstinicilor.

 

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.193 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.