Coffe Talks – la discutii cu jurnalistii, despre nutritie si cafea

apr. 02, 2014 | 0 comments | Nutritie, cafea, jurnalisti, nessacafe, nutritionist

Saptamana trecuta am fost invitat de catre Nescafe la o discutie cu jurnalistii din sanatate, despre beneficiile consumului de cafea si despre sanatate la modul general. Si anul trecut am participat la un eveniment similar, care s-a axat mai mult pe miturile despre cafeaua solubila.

nescafe-mic-1

nescafe-mic-2

Asa cum spuneam, eu am pus accentul pe cateva aspecte importante privind alimentatia sanatoasa, pe care vi le ofer si voua:

Alege sezonier și local

Acest îndem nu este doar pentru cei preocupați de stratul de ozon și amprenta de carbon pe care o lasă producerea și transportul alimentelor. Cumpărând produse locale te asiguri că sunt proaspete, iar dacă vei cumpăra produse de sezon îți vei asigura un regim alimentra mai variat. Cel mai simplu mod să împaci ambele obiective este să cumperi de la producători locali, de obicei din zonele rurale. Poți să găsești produse de sezon și în marile lanțuri de supermarkete, însă de multe ori sunt aduse din alte zone. În piețele mari și pe marginea drumului poți să ai surpriza să cumperi alimente provenite din alte țări, prezentate ca fiind locale. Alimentele de sezon se bucură de cea mai mare încărcătură de nutrienți, așadar reprezintă cea mai bună alegere.

Importanța micului dejun

La începutul unei zile, după o noapte de repaus alimentar, dar în care organismul nostru a continuat să funcționeze, deci să consume energie, este un gest absolut firesc și necesar să ne alimentăm, asigurănându-ne astfel o șansă mai mare de rămâne sănătoși si de a preveni o serie de afecțiuni – s-a observat o creștere a incidenței bolilor cardiovasculare la persoanele care nu obișnuiesc să mănânce micul dejun. Începând să ne alimentăm la primele ore ale zilei, putem să ne reglăm mai bine ritmul meselor și cantitățile de alimente pe care le vom consuma pe durata întregii zile. Cei care nu obișnuiesc să ia micul dejun au un risc mai crescut de a crește în greutate, iar în istoricul celor mai multe persoane cu obezitate se regăesește lipsa micului dejun pe o durată de ani de zile. Unii oameni sunt obișnuiți să își înceapă ziua doar cu o cană de cafea – eu vă sfătuiesc să păstrați această plăcere după ce mâncați micul dejun.

Alegerea adecvată a alimentelor

Baza alimentației noastre ar trebui să fie alcătuită din alimente de origine vegetală. Legumele reprezintă cu adevărat hrană sănătoasă. Și fructele de asemenea, însă ele ar trebui privite mai curând ca pe o completare a alimentației, mai ales atunci când există probleme cu greutatea corporală. Motivul este cantitatea mai mare de zaharuri pe care le conțin aceastea și o valoare calorică mai crescută. Cantitatea minimă de legume și fructe pe care ar trebui să le consumăm zilnic pentru a ne menține starea de sănătate este de 5 porții (o porție este considerată a avea în jur de 80 grame). Din categoria alimentelor de origine animală nu ar trebui să ne lipsească lactatele, sursă valoroasă de proteine de bună calitate, calciu și alți micronutrienți, ouăle, peștele și în mai mică măsură carnea.

Plăcere, calorii sau beneficii nutriționale

Pentru cei mai mulți dintre oameni, hrana reprezintă doar o sursă de plăcere – probabil cea mai la îndemână. Pentru o fracțiune mai mică, principala preocupare legată de alimentație este cea privind aportul de energie, respectiv conținutul caloric al preparatelor. Însă realitatea este că în cazul celor mai mulți dintre oameni adevărata problemă nu constă în faptul că mănâncă prea multe calorii, ci că își asigură prea puțini nutrienți importanți, ceea ce face ca organismul lor să ceară permanent mai multă hrană. Trebuie să ne orientăm către alimente cu densitate nutrițională mare și să evităm alimentele și preparatele cu calorii goale, adică acelea care îți aduc o cantitate mare de energie, fără ca aceasta să fie însoțită de micronutrienți importanți. Cafeaua este un exemplu de aliment adecvat, pentru că aduce o cantitate semnificativă de antioxidanți și în același timp o cantitate redusă de energie. Spre deosebire de ea, zaharul reprezintă o sursă de energie și atât.

Importanța exercițiului fizic

Toată lumea știe că pentru o viață sănătoasă trebuie să facem minim 30 de minute de mișcare pe zi. De multe ori, programul nostru este atât de încărcat încât pare aproape imposibil să ne acordăm acest răgaz pentru mișcare. Totul pornește de la ierarhizarea priorităților: în momentul în care vom înțelege că mișcarea nu este o componentă opțională a vieții noastre, ci una absolut necesară, în mod sigur vom găsi timp. Mișcare poate să însemne orice ne este la îndemână: deplasarea în mers, urcatul scărilor, grădinărit, muncă fizică. Mai important decât atât este să facem pasul următor și să practicăm un sport, ceea ce înseamnă activitate fizică de intensitate moderată sau mare, care reprezintă șansa reală de a ne menține în formă și de a preveni o serie de afecțiuni medicale.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.010 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.