Mituri si adevaruri despre cafea

iun. 27, 2013 | 8 comments | beneficii, cafea, mituri, ness, nutritionist, sanatate, solubila

Cafeaua este una dintre placerile vietii. Cel putin pentru o buna parte dintre noi. La nivel mondial, cafeaua este al doilea cel mai consumat lichid dupa apa. Cred ca asta spune multe despre importanta ei in viata noastra. Desigur, multa lume isi pune intrebari: daca e bine sau nu sa consumi cafea, care ar fi o cantitate optima pentru a nu pune probleme, cat de naturala este cafeaua solubila etc.

Zilele trecute am fost invitat ca speaker la un eveniment organizat de Nescafe, la care am vorbit despre beneficiile consumului de cafea si am incercat sa fac lumina in privinta unor mituri privind cafeaua.

Nescafe este intrat in constiinta colectiva drept “ness”, acea pudra care se dizolva rapid in apa, poate fi facuta frappe si care de multe ori inlocuieste in preferintele consumatorilor cafeaua clasica macinata. Termenul corect nu este “ness”, ci cafea solubila sau cafea instant. Principalul mare mit legat de acest produs este ca nu ar fi 100% natural, ci ca ar mai avea cine stie ce adaosuri. Cei de la Nescafe au dezvaluit cu ocazia acestei intalniri cu jurnalistii procesul de fabricare a cafelei solubile. De fapt, e mult spus “dezvaluit”, pentru ca nu e niciun secret, el poate fi gasit pe net cu usurinta.

Realitatea este ca, cafeaua solubilă este o cafea 100% naturală, de la boabele verzi până la cafeaua pe care o bem. Pentru a obţine o cafea solubilă de calitate este nevoie de o expertiză îndelungată şi în acelaşi timp de cunoştinţe tehnice superioare. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă cafeaua solubilă, trebuie să parcurgem pas cu pas procesul de producţie.

Iata paşii esenţiali:

1. Recoltarea – Fructele plantei de cafea, numite cireşe, se culeg manual întrucât acestea se coc în diferite perioade ale anului.

2. Uscarea şi selectarea – Fiecare fruct conţine două boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea şi amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate şi în funcţie de culoare şi mărime.

3. Prăjirea – Prăjirea determină toate modificările fizice şi chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusă cu 16%, se dublează în volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens şi capătă gustul şi aroma specifică cafelei. O condiţie esenţială a prăjirii este de a răspândi căldura, astfel încât toate boabele să fie prăjite pe toate părţile în mod egal şi în acelaşi timp. Temperatura şi durata procesului de prăjire sunt controlate cu grijă pentru a nu pierde aroma cafelei. În general,  prăjirea uşoară conferă boabelor o aromă mai blândă, prăjirea medie produce o aromă bine definită şi bogată, iar prăjirea puternică dă o aromă tare şi distinctă.

4. Măcinarea – Boabele de cafea prăjite, sunt apoi măcinate până capătă aspectul unei pulberi aspre.

5. Spray drying – În cazul metodei de spray drying, soluţia de cafea este trecută printr-un jet continuu de aer fierbinte la capătul unui cilindru înalt, iar pe măsură ce picăturile cad, ele se usucă şi se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine. Astfel, se poate obţine o cafea pudră, cu textură fină, cum este exemplul NESCAFÉ Braséro.

6. Freeze-drying – În cazul freeze-drying, soluţia de cafea este îngheţată la -40°C astfel încât se formează o pojghiţă subţire, care va fi apoi spartă în bucăţele mici. Grăunţele formate sunt apoi puse în camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei şi aceasta se evaporă chiar şi la temperaturi atât de scăzute, menţinând aroma cafelei şi lăsând în urmă granule de cafea solubilă. În urma acestui proces rezultă o cafea de calitate superioară, cum este NESCAFÉ Gold.

Procesul de producţie ne demonstrează că vorbim de o cafea 100% naturală în cazul cafelei solubile. Pentru a demonstra practic acest lucru, in cadrul acestei conferinte de presa au fost invitate doua domnisoare de la Fun Science, care au aratat pas cu pas care este “misterul” din spatele producerii cafelei solubile, folosind echipamente simple (in fabrica, bineinteles, se folosesc echipamente industriale sofisticate).

La final a venit randul meu sa vorbesc despre beneficii, dar si despre mituri. Cred ca este util sa le amintesc si aici:

Cafeaua solubila este mai tare decât cafeaua macinata?

Ce inseamna taria cafelei? Termenul face referire la cantitatea de cafeina din cana de cafea. Daca evaluam continutul de cafeina in functie de tipul de cafea, vom observa ca o cana de cafea solubila (150ml) contine mai putina cafeina versus o cana de cafea macinata (150ml). Mai exact, o cana de cafea solubila de 150ml contine aproximativ 60 mg, iar o cana de 150 ml de macinata contine 80 mg de cafeina. Cantitatea totala recomandata pentru o persoana adulta este de aproximativ 300 mg cafeina pe zi – luandu-se in considerare toate sursele de cafeina.  Importanta este prepararea corecta a cafelei solubile: doar 1-2 lingurite la 150 ml apa.

Cafeaua solubila creste tensiunea arteriala/determina palpitatii?

Majoritatea cercetarilor confirma ca un consum moderat de cafea nu creste riscul aparitiei hipertensiunii si nu determina senzatia de palpitatii, daca se mentine un consum moderat si consumatorul are o stare de sanatate buna.

Cafeaua solubila provoaca stari de nervozitate?

De-a lungul timpului a existat perceptia comuna potrivit careia cafeaua solubila poate provoca o stare de neliniste si nervozitate. Cafeina are o influenta tonifianta asupra sistemului nervos central, dar asta nu inseamna ca provoaca hiperexcitabilitate. Atunci cand vorbim despre persoane adulte sanatoase, care consuma doze medii de cafeina, nu exista niciun risc de aparitie a nervozitatii. De cele mai multe ori, starile de nervozitate sunt alimentate de alti factori precum stresul sau oboseala, in niciun caz nu au o legatura directa cu un consum regulat de cafea.

Consumul de cafea determina deshidratarea organismului?

La o cana de cafea solubila consumata primim si o cantitate corespunzatoare de apa (circa 150 ml), contribuind astfel la aportul zilnic recomandat de lichide – de 2-2,5 l.

Cu toate ca, mitul care asociaza consumul de cafea solubila, de aparitia deshidratarii s-a extins in ultimele decenii, aceasta ipoteza nu este confirmata de studii. Intr-adevar, cafeina ca substanta poate determina o usoara actiune diuretica, dar cantitatea de cafeina primita de organism printr-un consum moderat de cafea solubila (2-3 cani pe zi) nu este considerata suficienta pentru a determina o actiune diuretica de asemenea amploare incat sa influenteze gradul de hidratare al organismului.

Cafeaua determina insomnii?

Chiar daca o cana de cafea bauta dimineata ne energizeaza, asta nu inseamna ca o cafea bauta dupa-amiaza sau spre seara ne impiedica sa avem un somn linistit. Exista insa persoane sensibile la cafeina, mai ales cei care nu consuma cafea in mod obisnuit, care pot manifesta unele tulburari ale somnului. Cu toate acestea, scotand din calcul alti factori responsabili de producerea insomniilor, efectul cafeinei este unul redus, chiar si la persoanele sensibile.

Cafeaua nu este recomandata in regimuri de scadere in greutate?

Cafeina care se gaseste in cafea actioneaza ca un stimulent asupra metabolismului, determinand o ardere mai rapida a caloriilor. Astfel, un consum moderat de cafea solubila ne poate ajuta in mentinerea unei greutati corporale normale. Studiile recente in domeniu au aratat ca un consum moderat de cafea, preparata fara lapte sau zahar, poate fi eficient in cadrul regimurilor de slabit.

Cafeaua cauzeaza dureri de cap?

Pana in prezent nu exista studii care sa asocieze consumul de cafea cu aparitia migrenelor. Important este sa mentinem un consum moderat si sa consumam cafeaua dupa ce am luat un mic dejun echilibrat. Exista si de aceasta data diferente
interindividuale care trebuie luate in considerare.

Cafeaua poate cauza probleme digestive?

In cele mai multe studii care au fost efectuate, nu s-a demonstrat nicio legatura directa intre consumul de cafea si disconfortul gastric sau altor probleme ale stomacului la persoanele sanatoase. Este important totusi sa nu consumam cafeaua pe stomancul gol, mai ales dimineata. Ideal ar fi sa o incadram intr-un stil de alimentatie sanatoasa, la micul-dejun sau intre mesele principale.

Este permis consumul de cafea solubilă pe durata sarcinii?

Foruri oficiale de sanatate şi alimentaţie, precum Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA), Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) şi Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie (American College of Obstetricians and Gynecologists) au declarat că nu există riscuri pentru sarcina în urma unui consum moderat de cafea sau de alte băuturi care conţin cafeină, punând limita de consum în siguranţă la 200mg de cafeină pe zi. În orice caz, este recomandat ca o femeie însărcinată, precum şi femeile care vor să conceapă un copil, să se sfătuiască cu medicul sau cu nutriţionistul lor în legătură cu cantitatea totală de cafeină pe care o pot consuma zilnic, din toate sursele posibile.

La final, adaug ca penru toate aceste afirmatii exista argumentatie stiintifica, deci daca aveti vreo indoiala, va pot oferi studiile respective sau linkuri catre acestea.

Puteti urmari si un interviu pe aceasta tema aici – http://dragameaprietena.kanald.ro/Stiri/Cele-mai-INTERESANTE-DETALII-car-enu-stiai-despre-CAFEA-VIDEO/

38 Like



Acest articol a fost vizualizat de 6.005 ori.

Related Posts

Comments (8)

  1. Titus
    iunie 28, 2013

    Cred ca ati omis un amanunt, faptul ca ness-ul sau cafeaua solubila, se absoarbe mai repede, putand astfel fi resimtita ca fiind mai puternica decat cafeaua “naturala” in cantitati si concentratii identice. Deasemenea cred ca este indicat sa-ti “asculti” corpul si sa interpretezi semnalele care ti le da, chiar mai mult decat sfaturile generale ale medicului, pentru ca suntem destul de diferiti si reactionam diferit la aceeasi stimuli externi.

  2. Serban Damian
    iunie 28, 2013

    De acord in legatura cu a doua afirmatie.
    In ceea ce priveste prima, eu n-am gasit vreo dovada in sensul acelei afirmatii si as fi interesat sa o citesc, daca detii asa ceva.

  3. Raluca
    octombrie 13, 2013

    Citind cu mare atentie articolul, am constatat cu tot respectul ca recomandati cafeaua oamenilor sanatosi, aspect cu care sunt perfect deacord. Consumul de cafea al doilea lichid dupa apa suna ingrijorator de mare din punctul meu de vedere tinand cont ca incidenta bolilor gastrice este la fel de ingrijorator de mare. In concluzie la ce oameni sanatosi va referiti? Daca ar fi cafeau recomandata doar oamneilor sanatosi putini dintre noi am putea sa o bem.

    In ceea ce priveste consumul de cafea femeilor insarcinate, tocmai de la oameni ca dumneavoastra asteptam recomandarile. Din punctul meu de vedere este vizibila reticienta dumneavoastra in a recomanda cafeaua, pentru care va felitit. Inteleg situatia incomoda in care ati fost. Sunt convinsa ca intr-un alt ambient alta ar fi fost directia subiectului.

  4. Serban Damian
    octombrie 13, 2013

    Ah, cat imi place genul acesta de “politete” care de fapt ascunde intentia de a ofensa… La revedere, drum bun!

  5. Robert
    decembrie 11, 2015

    Nescafe este instant. Este cafea care sufera modificari intr un proces de productie care ii schimba si calitatile in acelasi timp. Nu puneti semnul egal intre cafeaua boabe si instant (zeama de asfalt) indiferent sub ce denumire exista pe piata. Sunt doua produse distincte. Din nefericire acest fenomen nesanatos de a consuma instant ia amploare in Romania. Oricum, cine e bautor de cafea, va sti mereu sa aleaga cafeaua adevarata.

  6. camelia
    iunie 01, 2017

    Eu una mereu am preferat cafeaua solubila cafelei clasice.Si asta datorita faptului ca se prepara rapid (si se poate consuma rece) si datorita aromei placute.. Avand tensiune mica totusi cafeaua clasica are efectul de revigorare asupra organismului meu,nu ness-ul, dupa cum multi se sperie si o evita…Cred ca difera de la persoana la persoana efectul cafelei,fie ea solubila sau boabe…Oricum cea solubila va fi/ramane mereu preferata mea!

  7. Alex
    mai 28, 2021

    Cafeaua solubila, de calitate, este preferata mea. Conține mai puțină cofeina ( simt asta) decât cafeaua clasica, la același volum și aceeași cantitate ( 2 lingurițe). In plus, nu-mi mărește aciditatea din stomac, aciditate mărită de cafeaua clasică.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.