Conferinte – obezitate si dislipidemii

nov. 21, 2010 | 0 comments | Nutritie, Obezitate, conferinta, dislipidemii, management

Ultimele doua week-end-uri m-am “culturalizat” pe plan medical, participand la doua conferinte. Saptamana trecuta am fost la Conferinta Nationala “Medicina bazata pe dovezi”, organizata de Societatea Romana de Medicina Interna. A avut loc la Palatul Patriarhiei, ocazie buna sa vad si din interior aceasta cladire pe langa care am trecut de multe ori. La aceasta conferinta m-a interesat in mod particular subiectul abordat in prima zi “Actualitati in tratamentul obezitatii si bolilor metabolice” (in rest s-a vorbit mult despre bolile cardiovasculare, BPOC si altele, subiecte foarte interesante de medicina interna, doar ca nu intra prea mult in sfera preocuparilor mele). Am sperat sa plec cu ceva nou de la conferinta, legat de subiectul cu obezitatea, insa nu s-a intamplat asta. Probabil ca sunt la curent cu toate “actualitatile” sau nu se mai poate spune nimic nou in domeniu… Prelegerile mi s-au parut mult prea generale, cu notiuni mult prea “tocite”. Am apreciat totusi introducerea d-nei dr. Tivadar care a argumentat in termeni fiziologici necesitatea micului dejun si a meselor bine impartite pe durata zilei.

Ca element “spicy” – atat d-na dr. Tivadar, cat si d-na dr. Fica si-au exprimat regretul pentru retragerea de pe piata a Reductilului. Subscriu la aceasta parere. Atunci cand medici de talia lor spun intr-o conferinta nationala ca atunci cand avem pacienti pe care ii consideram canditati buni pentru administrare de Reductil sa ii sfatuim sa isi procure din America sau Asia (pentru ca doar in Europa a fost retras), atunci ar trebui sa ne puna pe ganduri (ceea ce nu rezolva nimic, dar asa, ca fapt divers). In rest, mai mult s-au mai putin, farmacoterapia obezitatii este extrem de saraca si impotenta. Aproape e jenant sa discuti despre tratament farmacologic la pacientul obez (nu ne referim la alte comorbiditati). Singurul care are un oarecare efect (dovedit clinic) este Metforminul. Ne raman doar modificarile stilului de viata si chirurgia bariatrica (care are niste indicatii stricte). Interesanta a fost expunerea dr. Copaescu, exact despre chirurgia obezitatii, dar care s-a incheiat foarte abrupt tocmai cand ajunsese la elementele de actualitate, din lipsa de timp. Am retinut doar o metoda care are sanse mari sa devina populara in viitorul apropiat – plicaturarea gastrica. Am gasit un film pe youtube despre asta, doar ca e in spaniola.

Weekend-ul acesta m-am delectat cu conferinta “Managementul Dislipidemiilor”, conferinta organizata de Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, unul dintre parteneri fiind Sanatatea Press Group, care merita toate felicitarile pentru aportul adus la buna desfasurare a acestui eveniment. A avut loc la Institutul National de Statistica, intr-o sala foarte frumoasa. Au participat nume mari din medicina romaneasca si a fost o adevarata placere sa ii revad (unii mi-au fost profesori).

Conferinta a punctat sistematic toate aspectele importante privind aceasta problema medicala deosebit de grava, dar in foarte multe cazuri nedepistata sau prost tratata (vina fiind in mare parte a pacientilor care merg pe principiul “daca nu doare, de ce sa ma agit”).

S-a vorbit mult despre prevenire si despre profilaxie secundara, pentru ca intre dislipidemii si ateroscleroza este o relatie foarte stransa, iar ateroscleroza este baza celor mai multe boli cardiovasculare curente, care (atentie!) acopera peste 60% din mortalitate in Romania.

Cum era de asteptat, s-a vorbit destul de mult despre optimizarea stilului de viata, dieta ocupand un loc important aici. Unele lucruri sunt binestiute, altele incep sa se clarifice. De exemplu, americanii vin cu studii recente in care arata ca relatia dintre colesterolul exogen si aparitia dislipidemiilor nu mai reprezinta o legatura asa importanta asa cum se considera pana acum. Ouale, care pana nu de mult erau blamate si portionate foarte strict in dieta, acum si-au recapatat locul binemeritat, fiindca s-a aratat faptul ca un consum de 5-6 oua pe saptamana nu influenteaza prea mult nivelul colesterolului in sange. Eu nu aflu pentru prima data lucrurile astea, insa e bine ca sunt comunicate in conferinte, pentru ca nu toti medicii au preocupari in nutritie si e bine sa fie informati din surse corecte.

Cum era de asteptat, s-a discutat mult despre statine (medicamente hipocolesterolemiante, pentru cine nu stie). Statinele sunt medicamente foarte studiate si foarte valoroase. Reducand colesterolul, LDL-colesterolul, trigliceridele si crescand nivelul HDL-colesterolului practic incetinesc evolutia aterogenezei si scad semnificativ riscul instalarii bolilor cardiovasculare. Evident, ele nu se administreaza imediat ce a fost diagnosticata o dislipidemie (presupunand ca e vorba de un pacient ce nu asociaza alti factori de risc… in fine, aici o discutie larga…), ci mai intai se intervine asupra factorilor ce tin de stilul de viata (alimentatie, efort fizic). Spun asta pentru ca sunt destui cei care nu se dau in laturi in a transmite ideea ca medicii sunt niste nenorociti vanduti firmelor de medicamente, care abia asteapta sa bage pacientilor pe gat statine scumpe si care, mai mult decat atat, sunt extrem de periculoase (in viziunea lor ingusta si rauvoitoare). Sigur, cine acorda atentie acestora isi merita soarta.

Ideea de baza este ca statinele se folosesc pe scara larga, au efecte dovedite prin trialuri serioase si se administreaza conform unor protocoale bine puse la punct. Intr-adevar, e greu de acceptat de catre pacientii dislipidemici ca (in multe situatii) trebuie sa ia medicatia tot restul vietii, insa daca ajung sa inteleaga beneficiile (vs. efecte secundare sau alte inconveniente) situatia se schimba.

Lasand statinele de-o parte, trebuie spus ca exista si alte ajutoare in tratarea (sau prevenirea) dislipidemiei, cum ar fi acizii grasi esentiali si esterii din plante (steroli si stanoli). Nu de mult timp, la noi in tara a fost lansata painea Dobrogea cu Benecol, un produs ce provine din Finlanda si despre care exista o multime de studii clinice ce arata capacitatea acestuia de a reduce colesterolul. O sa revin cu un articol despre acest subiect.




Acest articol a fost vizualizat de 977 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.