Mananca pe indelete!

ian. 13, 2009 | 0 comments | Obezitate, Slabire, indelete, japonezi

Multi oameni mananca repede si lacom. Noi, romanii avem chiar si un cuvant anume pentru aceasta actiune – a infuleca.

Imaginea unui om care infuleca este dizgratioasa, dar nu aceasta este principala problema, dupa cum au demonstrat oamenii de stiinta. In urma studiilor s-a constatat ca cei care mananca repede, au sanse substantial mai mari sa se ingrase.

Ma lupt cu aceasta problema pe mai multe planuri – pe de-o parte, multi dintre pacientii mei marturisesc ca au acest obicei; intr-un fel sau altul, intuiesc si ei ca excesul de greutate are o legatura si cu mancatul in graba. Pe de alta parte, acasa duc o lupta continua cu fetita mea, si ea tentata sa termine masa cat mai repede, pentru a se intoarce la joaca. Si nu in ultimul rand, batalia continua si pe plan personal, pentru ca… trebuie sa recunosc, uneori uit si eu ca mancarea trebuie consumata pe indelete si savurata.

infulecaChinezii antici spuneau ca mancarea trebuie bauta, iar lichidele mestecate. Recomandarile lor mergeau pana la a spune ca fiecare inghititura de mancare trebuie mestecata de cateva zeci de ori, pana cand ajunge aproape lichida. In acest fel sunt eliberate cele mai multe dintre principiile nutritive. Sigur, noi nu avem atat timp la dispozitie, totusi nu e nevoie de prea mult pentru a mesteca de cateva ori comparativ cu inghitirea hranei, practic nemestecata, asa cum procedeaza multa lume.

Mancatul rapid si pana la aparitia senzatiei de “plin” tripleaza sansele a dezvolta probleme cu greutatea – este un aspect constatat atat de catre oamenii de stiinta, cat si de catre cei care au aceste probleme. Atunci cand mananci prea repede nu faci altceva decat sa iti pacalesti corpul ajungand sa consumi mai multe calorii decat ai nevoie. E nevoie de ceva timp pentru ca informatia sa ajunga de la stomac la centrul satietatii din creier, deci mancand rapid vei introduce in organism o cantitate prea mare de mancare, iar creierul va afla acest lucru abia cand “jocurile” vor fi fost facute.

Una dintre explicatiile pentru epidemia de obezitate din ultimii ani este stilul de viata “pe fuga”, care ne obliga sa mancam rapid (sau deloc), eventual concentrandu-ne asupra altor lucruri. In tarile dezvoltate, spre exemplu in Marea Britanie, mai mult de un sfert dintre adulti sunt supraponderali si obezi, iar predictiile statistice arata ca numarul lor este in crestere.

Hai sa fim sinceri – de cate ori pana acum ai mancat cu ochii in monitorul computerului, cu gandul la un proiect pe care il ai de predat sau raspunzand la noianul de mailuri? De asemenea – de cate ori ti se intampla sa mananci in fata televizorului, ca sa nu pierzi meciul sau vreun talk show?

Studiul despre care vorbim a fost realizat la Universitatea Osaka, Japonia si publicat in British Medical Journal. Cercetatorii au urmarit 4140 de japonezi, barbati si femei, cu varste intre 30 si 69 de ani, de-a lungul unei perioade de 3 ani. Acestia au fost instruiti sa completeze un chestionar privind obiceiurile lor alimentare. In jur de 46% dintre barbati si 36% dintre femei au recunoscut ca au obiceiul sa manance prea repede. De asemenea, cercetatorii au aflat ca 51% dintre barbati si 58% dintre femei manaca pana cand se simt satui. Ambii factori, luati fiecare in parte, pot dubla riscul de a deveni supraponderal, comparativ cu persoanele care mananca fara sa se grabeasca si se ridica de la masa inainte de a se simti satui. Atunci cand cei doi factori se combina la aceeasi persoana, sansele de a deveni supraponderal se tripleaza.

Profesorul Hiroyasu Iso de la Universitatea Osaka, care a condus acest studiu, afirma ca prin combinarea celor doi factori – mancatul rapid si mancatul pana la aparitia senzatiei de “plin”, apare un efect pe care el l-a numit “supraaditiv” si care mareste substantial riscul excesului ponderal.

Pentru a stabili gradul excesului ponderal, cercetatorii au folosit indicele masei corporale, care se calculeaza facand raportul dintre greutate (in kilograme) si inaltime (in metri) la patrat. Atunci cand rezultatul se incadreaza in limitele 18,5-24,9 persoana este normoponderala; daca rezultatul se incadreaza in limitele 25-29,9 persoana este supraponderala, iar peste 30 vorbim despre obezitate (cu trei grade – gradul 1 IMC = 30-34,9, gradul 2 IMC = 35-39,9 si gradul 3 IMC peste 40)

(articolul a aparut si in revista Bfresh)

 




Acest articol a fost vizualizat de 1.701 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.