Ce tip de exerciţiu este mai eficient în lupta cu îmbătrânirea?

aug. 04, 2017 | 0 comments | imbatranire, intensitate, nutritionist, seniori, sport

Efectele procesului de îmbătrânire a organismului se propagă pană la nivel celular. Deteriorarea celulară este însă și mai severă în cazul mușchilor mai bătrâni, deoarece aceștia nu se regenerează ușor și devin mai slabi pe măsură ce mitocondriile lor (organitele celulare în care se produce energie) se reduc ca număr şi eficienţă.

Conform unui studiu publicat de Cell Metabolism, anumite tipuri de efort fizic anulează o parte din efectele trecerii anilor asupra mitocondriilor noastre.

După cum știm cu toții, mișcarea este cheia sănătății. Cu totul surprinzător, însă, oamenii de știință nu ii cunosc pe deplin impactul la nivel celular și nici modul în care acesta poate varia la diverse tipuri de activități sau vârste.

Astfel că cercetătorii de la Clinica Mayo din Rochester au efectuat recent un experiment asupra celulelor a 72 de persoane sănătoase, dar sedentare, cu vârste mai mici de 30 de ani și peste 64 de ani. S-au colectat valorile de bază pentru nivelul condiţiei fizice, nivelul glicemiei, activitatea genetică și gradul de sănătate al mitocondriilor din celulele musculare, după care voluntarilor li s-a atribuit aleator un anumit tip de exercițiu fizic.

Unii practicau deja, de câteva ori pe săptămână, antrenamente cu greutăți; alții executau de 3 ori pe săptămână antrenamente tip interval pe biciclete staționare (pedalează într-un ritm foarte susținut timp de 4 minute, apoi se odihnesc 3 minute, după care repetă secvența de trei ori). Alții alternau antrenamentele; în anumite zile, pedalau 30 de minute pe biciclete staționare într-un ritm moderat, iar în celelalte zile se antrenau ușor cu greutăți. Iar al patrulea grup – grupul de control – nu practica niciun fel de exerciții.

După 12 săptămâni, au fost repetate testele de laborator. În general, toate persoanele au făcut progrese ca nivel al condiţiei fizice și capacitate de reglare a zaharului din sânge. Evident, cu diferențieri deloc surprinzătoare: acumularea de masă musculară și forță a fost mai pronunțată în cazul celor care se antrenau doar cu greutăți, iar anduranța a crescut în cazul celor care practicau antrenamente tip interval.

Rezultatele surprinzătoare au fost găsite însă în celulele musculare supuse biopsiei. În rândul subiecților tineri, care practicau antrenament tip interval, nivelul de activitate a modificat 274 de gene, față de 170 de gene afectate în cazul celor care exersau moderat și 74 de gene afectate în cazul celor care ridicau greutăți. În lotul seniorilor, aproape 400 de gene funcționau diferit acum față de 33 de gene în cazul celor care se antrenau cu greutăți și 19 în cazul celor care se antrenau moderat.

Multe dintre aceste gene, mai ales cele afectate de antrenamentul tip interval, sunt considerate factori contributori la capacitatea mitocondriilor de a produce energie pentru celulele musculare; la subiecții care au practicat antrenament tip interval s-au înregistrat creșteri ale numărului și stării de sănătate a mitocondriilor. Acest efect a fost cu mult mai pronunțat în cazul cicliștilor seniori.

După cum declară și Dr. Sreekumaran Nair, profesor de medicină, endocrinolog la Clinica Mayo și supervizorul studiului, se pare că exercițiile, în special cele intense, corectează degenerarea (cauzată de îmbătrânire) celulelor musculare. În fapt, celulele seniorilor au răspuns mult mai robust/activ la exerciții intense decât cele ale tinerilor. Aceasta sugerează că nu e niciodată prea târziu să te bucuri de beneficiile exercițiilor fizice.




Acest articol a fost vizualizat de 1.332 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.