Chimicale care ne deschid drumul catre obezitate

ian. 25, 2012 | 0 comments | Obezitate, Slabire, chimic, copii, ftalati, plastic

Mediul este intotdeauna amintit atunci cand vine vorba de obezitate. Insa prin “mediu” nu se intelege doar “anturajul”, adica cei alaturi de care traiesti, care te hranesc sau care te indeamna sa mananci, ci toti factorii cu care interactionam. Nu este un secret ca oamenii zilelor noastre intra in contact cu o multime de substante care nu exista in mod natural, ci au fost produse de noi, astia de ne dam Homo Sapiens Sapiens Sapiens etc., dar care in incercarea de a ne face viata mai usoara, reusim de multe ori sa ne otravim – pe noi sau pe copiii nostri.

Cercetatorii de la Children’s Environmental Health Center, The Mount Sinai Medical Center, New York au demonstrat existenta unei asocieri intre expunerea la un grup de substante chimice numite ftalati si obezitatea infantila (stabilita prin indicele de masa corporala si circumferinta abdominala). Ftalatii sunt substante chimice obtinuite prin sinteza, care au proprietatea de a imita actiunea hormonilor naturali, interferand astfel cu buna functionare a sistemului endocrin. Se folosesc in mod curent in industria maselor plastice, producerea de echipamente medicale si produse de ingrijire personala. Era binestiut faptul ca o alimentatie proasta si inactivitatea fizica contribuie la aparitia obezitatii infantile, insa exista tot mai multe dovezi ca factorii chimici din mediu – inclusiv ftalatii – ar putea juca un rol in cresterea ratei obezitatii la copii.

Acest studiu a fost primul care a examinat relatia dintre expunerea la ftalati si masuratorile folosite pentru a identifica obezitatea la copii. Cercetatorii de la Mount Sinai au masurat concentratia de ftalati in urina a 387 de copii din New York si in acelasi timp au inregistrat valorile IMC, inaltime si circumferinta abdominala dupa un an. Testele de urina au aratat ca mai mult de 97% dintre participantii la studiu au fost expusi la ftalati care se gasesc in mod obisnuit in produse pentru ingrijire personala, cum ar fi parfumurile, lotiunile si produse cosmetice, lacuri, capsulele unor medicamente sau suplimente nutritive. Cercetatorii au constatat ca exista o asociere intre concentratia acestor ftalati si IMC sau circumferinta abdominala la copiii supraponderali. De exemplu, IMC-ul fetelor cu cea mai mare expunere la monoetil ftalat era cu 10% mai mare decat cel a fetelor cu cea mai redusa expunere.

Cercetatorii aratasera deja ca expunerea zilnica la aceste chimicale afecteaza dezvoltarea neurologica ce are loc in copilarie, insa aceasta este prima dovada a conributiei pe care ftalatii o au la instalarea obezitatii infantile. Este foarte important sa se incerce reducerea expunerii cat de mult posibil. Procentul copiilor obezi cu varste intre 6 si 11 ani a crescut in SUA de la 7% in 1980 la mai mult de 40% in 2008. mai mult de 15% dintre copiii americani cu varsta cuprinsa intre 6 si 19 ani sunt caracterizati ca fiind obezi. In New York, mai mult de 1 copil din 5 este obez.

Sa nu le plangem de mila americanilor! Daca aruncam o privire prin scolile si gradinitele noastre vom vedea cum numarul copiilor supraponderali este tot mai mare. In fond, ne straduim sa recuperam decalajul fata de americani, insa avem cel mai bun randament la cele mai nefericite aspecte. Partea buna este ca printr-o abordare inteligenta, printr-o colaborare intre  parinti si medic si prin scoaterea copilului din mediul obezogen, acesta are sansa sa isi recapete greutatea normala. Am tratat cativa copii obezi si am fost chiar surprins cat de bine au raspuns la terapie. Asadar exista o sansa!

Acesta este un material pe care l-am filmat asta-vara (ma uit cu jind la faptul ca purtam tricou, iar acum sunt minus nspe grade afara si viscoleste in nestire).  Subiectul tratat are legatura cu cele discutate in acest articol. Filmarea nu e prea reusita, dar sper sa retineti esentialul.




Acest articol a fost vizualizat de 922 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.