Kuweit City Marathon 2015

dec. 23, 2015 | 0 comments | 642, alergare, kuweit, maraton, nutritonist

Gulf Bank 642 Marathon. Asa s-a numit ultimul maraton pe care l-am alergat in 2015 si numarul 32 din colectia mea. In cazul in care va intrebati ce e cu acel “642” din denumire, va voi spune ca atatia muschi sunt in corpul omenesc. Recunosc ca nu aveam habar, insa mi-a placut ideea de a evidentia acest lucru, tinand cont de faptul ca alergarea foloseste intr-o masura mai mare sau mai mica cea mai mare parte a acestor muschi.

Maratonul a avut loc pe 14 noiembrie, in Kuweit City, “capitala” statului Kuweit… de fapt o tara formata dintr-un oras si cam atat. Concursul a fost la a 2-a editie, insa deja a intrat in standardele AIMS.

kuweit-5

M-am temut ca o sa mor de cald la acest concurs, insa a fost o vreme destul de buna pentru alergare, cu vreo 15-16 grade la start si peste 20 la finis. Partea proasta a fost ca s-a alergat in plin soare, ceea ce e chinuitor, chiar daca temperatura ambientala e ok. Spunea unul dintre prietenii romani care sta in Kuweit ca daca vizitezi aceasta tara in noiembrie esti incantat, insa daca vii vara, o urasti, pentru ca temperatura depaseste frecvent 50 de grade si e imposibil de trait afara.

kuweit-3

Concursul mi-a adus foarte mult aminte de maratonul nostru de 1 Decembrie – cam acelasi numar de concurenti la probele de maraton, semi si 10 km, insa aici a existat si proba de 5 km care a atras multa lume. Cam astea au fost asemanarile, diferentele au constat in taxele mult mai mari, la fel si banii bagati in organizare. Nu avem cum sa ne comparam cu ce se intampla acolo, intr-o tara in care daca te uiti pe strada ai impresia ca esti la salonul auto, cu cele mai noi si mai jmekere modele de masini (iar litrul de benzina costa 0,8 lei…).

Startul s-a dat pe un pod in dreptul unui mare mall. Intr-un stil destul de caracteristic zonei, s-a intarziat destul de mult, insa in cele din urma a inceput si concursul. Prima parte a fost cea mai interesanta, pentru ca era multa lume si se trecea printr-o zona ceva mai populata. Am trecut printr-un bazar foarte mare, unde sunt sute de mici magazine cu tot felul de prostii. Din pacate cam asta a fost singurul loc mai aparte, pentru ca odata iesiti de acolo am revenit pe sosea si a inceput lungul calvar al kilometrilor anosti prin soare. Practic am avut de facut 3 bucle si jumatate pe o sosea paralela cu marea, care trecea si pe langa turnurile din Kuweit, unul dintre simbolurile orasului.

kuweit-1

Daca la inceput am alergat ceva mai tare, dupa 15-20 km am fost nevoit sa reduc viteza, pentru ca se instala oboseala, durerile de picioare si riscul de supraincalzire. Nu prea am mare lucru de povestit pentru ca de fapt a fost o alergare pe sosea, cu treceri pe la puncte de control. Ultimii kilometri au fost chinuitori si am tras de mine cat am putut ca sa nu depasesc 4 ore. Am terminat in 3 ore si 57 de minute, un timp dezamagitor, insa asta e…

kuweit-6

Am primit o medalie frumoasa si am fost intampinat de prietenii romani, care terminasera mai devreme. Atmosfera din zona de finis era anosta, pentru ca pe traseu mai ramasesera doar cei de la maraton, iar cei de la probele mai scurte plecasera de mult. Si pe traseu se facuse o liniste totala dupa cei de la semi au terminat. Eram vreo 80-100 la maraton si ne rasfiraseram pe toata soseaua. La fiecare punct de intoarcere stiam deja ca acum trece tipul ala cu tricou rosu, apoi olandezul inalt, apoi x, y etc. D-asta nu imi plac maratoanele mici si mai ales cu bucle.

Dar de fapt, ca intotdeauna, maratonul a fost doar pretextul pentru a vedea un loc nou si pentru a-mi vizita prietenii care traiesc acolo.

kuweit-4

Kuweit City este un oras care s-a dezvoltat intr-un ritm accelerat in ultimii zece ani (spun cei care locuiesc acolo de mult timp). Acum e plin de zgarie-nori, cladiri moderne, malluri, clinici si santiere unde se vor inalta alte constructii. Cum spuneam, masinile sunt ultimul racnet, autostrazile sunt largi, iar benzina extrem de ieftina. Normal, doar stau pe punga de petrol…

E o imbinare de supermodern cu traditional, atat la nivel de arhitectura, cat si in viata oamenilor. Pe strada vezi femei complet acoperite in hainele lor negre, incat li se vad doar ochii (puternic conturati cu negru), dar si femei care au doar capul acoperit sau pur si simplu, imbracate occidental. Din cate am inteles sunt printre cele mai liberale state din zona, asta si pentru ca in toata tara sunt in jur de 1 milion de localnici si peste 2 milioane de persoane venite din diverse parti ale lumii, care muncesc pentru primii (cei din America si Europa fac muncile mai curate, cei din Asia ce mai ramane…).

kuweit-11

Nu au cine stie ce istorie, pentru ca pana nu de mult acolo erau doar niste triburi nomade, insa au o oarecare traditie in navigatie si pescuit (mai ales de perle), iar dezvoltarea lor a inceput odata cu exploatarile petroliere (peste 90% din veniturile din export sunt generate de petrol). Au o moneda foarte puternica – 1 dinar kuweitian valoreaza peste 13 lei, asa ca trebuie sa te gandesti bine inainte de a cumpara ceva, pentru ca e posibil sa te lasi tentat de preturi de genul 1-2 dinari, dar de fapt sa insemne destul de mult.

N-am stat prea mult pe acolo, insa am reusit sa vedem o buna parte din oras. Poate cel mai pitoresc loc este acel bazar despre care spuneam mai devreme, unde te poti rataci lejer, printre sutele de magazine in care gasesti tot ce vrei si ce nu vrei. Per total a fost o experienta foarte placuta, in ciuda faptului ca maratonul m-a chinuit destul de tare…

kuweit-13

kuweit-12

kuweit-10

kuweit-8

kuweit-9

kuweit-2




Acest articol a fost vizualizat de 1.387 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.