2 ani – varsta critica pentru declansarea obezitatii

feb. 13, 2010 | 0 comments | Obezitate, copii

In foarte multe cazuri, adultii sunt tentati sa considere copiii rotofei ca fiind sanatosi, fiind dati chiar de exemplu. Din nefericire, buna parte dintre acestia ajung adulti obezi, suferind de diabet zaharat tip 2 si hipertensiune arteriala.

Intr-un articol publicat recent in Clinical Pediatrics se arata faptul ca “punctul critic” in care se instaleaza “mugurii” obezitatii este in jurul varstei de 2 ani (iar in unele cazuri chiar mult mai devreme, pe la 3 luni) atunci cand copilul incepe sa invete cat si ce sa manance.

Medicii atrag atentia ca preventia obezitatii trebuie inceputa de foarte timpuriu; in niciun caz nu trebuie asteptat ca aceasta sa se instaleze si mai ales sa apara complicatii.

Obezitatea infantila a cunoscut o crestere alarmanta in lume (in Romania exista in jur de 16.000 de cazuri dupa unele statistici). Medicii americani au inceput sa isi puna problema cat de devreme trebuie sa intervina pentru a preveni instalarea acestei boli.

Studiind un grup de 111 copii cu IMC mai mare cu 85% fata de populatia generala, ei au determinat faptul ca greutatea acestora a inceput sa creasca in primii ani de viata, cu aproximativ 0,85 unitati IMC pe luna. In medie, aceasta crestere a inceput de la varsta de 3 luni. Jumatate dintre copii au devenit supraponderali la varsta de 2 ani si 90% erau supraponderali inainte de 5 ani.

Se considera ca momentul critic in care daca nu se intervine, evolutia va fi aproape sigur catre obezitate la varsta adulta, este in jurul varstei de 2 ani.
Realizatorii acestui studiu afirma faptul ca pediatrii ar trebui sa verifice dieta copiilor inca de la primele vizite si sa se astepte la o lupta acerba (si adesea sortita esecului) cu parintii si copiii pentru schimbarea obiceiurilor si stilului de viata.




Acest articol a fost vizualizat de 809 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.