Rolul sportului in viata copiilor

iun. 07, 2020 | 0 comments | Obezitate, activitate fizica, bicicleta, copii, fotbal, miscare, sport

In viata unui copil, sportul ofera beneficii multiple, nu doar la nivelul dezvoltarii fizice armonioase, ci si la nivel disciplinar, de socializare si de sanatate. S-a dovedit de-a lungul timpului ca educatia sportiva contribuie total la evolutia mintii, a corpului si a spiritului, imbunatatind si intarind sistemul imunitar.

Este imperativ sa limitam timpul petrecut de copil in fata televizorului sau a telefonului, inlocuind aceste activitati sedentare cu exercitii fizice zilnice. Prin exemple, trebuie sa-i incurajam pe cei mici sa participe la activitati sportive cel putin o ora pe zi, prin exercitii mai putin conventionale, diversificandu-le modalitatile de a-si consuma energia. Aici amintim de exercitiile de sarituri, antrenamentele de dexteritate sau cele in care isi folosesc greutatea corporala.

Beneficiile sportului in viata unui copil

Sporturile organizate ajuta copiii sa creasca atat fizic, cat si spiritual. Fie ca este vorba de fotbal sau atletism, inot sau pedalat, miscarea le ofera celor mici sansa de a creste echilibrat. Activitatile in echipa ii stimuleaza sa devina mai sociabili, fiindu-le mai usor sa lucreze cu ceilalti si sa inteleaga ce inseamna un joc corect. In afara acestor beneficii, sportul reprezinta si o metoda exceleta de distractie.

Un program bine definit, cu activitati fizice practicate constant inca de la varsta de 3 ani, are un rol preventiv foarte important. Imbunatateste imunitatea, previne imbolnavirea si obezitatea, ajuta la dezvoltarea corecta a muschilor, intareste sistemul osos, ajuta la corectarea posturii si nu in ultimul rand, echilibreaza sistemul endocrin al copilului.

Pe langa aceste efecte asupra organismului, joaca un rol la fel de important in dezvoltarea psihica sanatoasa. Sportul practicat de la o varsta frageda contribuie la dezvoltarea creativitatii, imbunatateste coordonarea si relatia copilului cu ceilalti copii si adulti. Disciplina va semnala negresit progrese rapide, obisnuinta unui program stabil intrand subtil in conduita zilnica a celor mici.

Tipuri de activitati fizice in functie de varsta  Majoritatea parintilor gresesc gandindu-se sa isi inscrie copiii la un club sportiv inca de la varste fragede. Trebuie sa ne asiguram, intai de toate, ca cel mic este pregatit fizic si emotional pentru acest pas. Inscrierea timpurie intr-un colectiv sportiv poate crea frustrari, care, ulterior, au toate sansele de a se transforma in apatie fata de miscare, indepartandu-l de sporturile organizate.Desi exista o multitudine de sporturi potrivite pentru prescolari, precum inotul, dansul sportiv sau mersul pe bicicleta, acestia dezvolta abilitatile fizice si psihice necesare de a asculta instructiunile unui antrenor si a intelege regulile unui sport abia la varsta de 6-7 ani. Chiar daca unii parinti se tem ca anumite sporturi pot afecta cresterea si dezvoltarea corecta a copiilor, pediatrii de specialitate infirma spusele, asigurandu-i ca orice tip de sport practicat este benefic.

Care este sfatul medicilor in ce priveste viata sportiva a copiilor? Medicii le reamintesc parintilor ca sportul este o forma speciala de educare a spiritului in egala masura cu cea a corpului, oferindu-le copiilor mai multa incredere, personalitate si capacitate de organizare. Cu cat un copil se implica mai devreme in sport, cu atat exista sanse mai mari in a-si desavarsi caracterul. Este suficient ca adultii sa practice si ei sport pentru a-i convinge pe cei mici, prin exemplu concret, ca si ei trebuie sa procedeze la fel. Totodata, medicii sfatuiesc sa se aiba in vedere personalitatea copilului deja formata, urmarind, dupa caz, daca este de preferat sa se opteze pentru un sport colectiv sau unul individual. In acelasi timp, nu trebuie neglijata opinia copilului, fortandu-l spre o alegere care nu-i convine. Dupa varsta de 4 ani, cei mici pot avea deja preferinte clare, iar parintii trebuie sa tina cont de ele.

La fel de intelegatori trebuie sa fim in cazul in care ai nostri copii constata dupa o perioada ca alegerea facuta nu le mai place. Este foarte probabil, ca dupa un interval de experiment, sa constientizeze ca nu e ceea ce-si doresc, de fapt, sau ca nu se descurca suficient de bine in domeniu. Concluzionand, deducem ca sportul este vital pentru oricine, cu atat mai mult pentru copii, formarea acestora ca viitori adulti fiind in stransa legatura cu viata sportiva de care acestia au parte. Practicand sport la nivel de hobby sau de performanta, cei mici au sansa de a-si atinge potentialul maxim de crestere si de a dobandi noi abilitati si pasiuni utile pe parcursul vietii.

Autor: Dinoiu Ovidiu – amcumparat.ro




Acest articol a fost vizualizat de 4.139 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.