Conferinta Nationala de Nutritie Sportiva 2015

nov. 05, 2015 | 0 comments | Nutritie sportiva, Serban Damian, conferinta, nutritionist, targu mures

In Romania sunt mii de probleme, in toate domeniile. Nu spun nimic nou. Ajungi sa te intrebi ce naiba mai merge bine…

Si totusi, se mai misca unele lucruri, exista o speranta, o evolutie.

Nutritia sportiva este o specialitate relativ noua in toata lumea, totusi in “tarile civilizate” (si aici ma refer in special la SUA, Australia si UK) aceasta stiinta a inceput sa capete forma in urma cu 25-30 ani, crescand si dezvoltandu-se continuu, pentru ca astazi sa ocupe un loc important in pregatirea sportivului, in cercetare, in educatie. In urma cu 6 ani, cand imi luam eu atestatul de la CIO, nutritia sportiva era ca si inexistenta in Romania. De fapt, nutritia ca stiinta, era aproape transparenta la noi. Iata ca lucrurile se schimba in bine, iar asta nu poate decat sa ma bucure.

Pe la inceputul lui august am aflat ca se va organiza prima conferinta de nutritie sportiva in Romania. La foarte scurt timp de la aflarea acestei vesti, am primit o invitate de la d-na Monica Tarcea, decan al UMF Targu Mures sa particip la aceasta conferinta, in calitate de speaker. Evident ca nu puteam rata ocazia de a participa, iar invitatia de a vorbi participantilor m-a onorat si m-a bucurat. Mi-a luat cam o luna ca sa imi treaca panica, dupa ce am spus ca vin sa vorbesc, dar asta e alta poveste 😀 (desi am destula experienta de vorbit in public, totusi o manifestare stiintifica presupune un cu totul alt nivel, asa ca e de inteles).

header-cnns

Conferinta a avut loc la Hotel Plaza din Targu Mures si s-a intins pe 2 zile pline cu prezentari si comunicari stiintifice. Sala a fost aproape permanent plina cu oameni din diverse domenii, iar prezentarile au acoperit o gama destul de larga de subiecte, mai mult sau mai putin apropiate de nutritie sportiva. Per total am avut 2 zile foarte interesante, iar organizatorii merita toate felicitarile pentru efortul depus. E greu sa pui cap la cap atatea detalii si sa duci la bun sfarsit o astfel de manifestare stiintifica.

Au fost prezentate diverse studii, dar si subiecte mai largi. Au venit si 2 specialiste din Chicago: Silvia Klinger, care a vorbit despre recuperarea organismului dupa efort (prin nutritie) si Sandra Gonzales, care a abordat subiectul hidratare la sportivi.

cnns4

Eu mi-am ales o tema care ma intereseaza foarte mult si pe care o tot aprofundez in ultima vreme, anume obiectivarea adaptarilor fiziologice la efort, respectiv studiul parametrilor fiziologici cardiorespiratori prin testul de efort cardiopulmonar. Tinand cont ca in ultimul an am testat atat sportivi, cat si oameni obisnuiti, s-a adunat ceva experienta si consider ca am avut lucruri interesante de transmis celor care au asistat la prezentarea mea.

cnns2

Desi nu aveam in plan asa ceva, am comentat “in direct” efectuarea unui test, deoarece persoana care trebuia sa faca asta a fost nevoita sa plece mai devreme. Testarea a fost facuta cu un echipament diferit fata de ceea ce folosesc eu in laboratorul meu, insa fiind vorba despre aceleasi principii, testul a iesit (aproape) ok.

cnns1

cnns3

 

La finalul conferintei s-a discutat foarte pe scurt despre noua lege a dieteticianului, care a fost recent aprobata. Este un pas important spre normalitate si spre reglementarea acestei profesii ce presupune studii superioare, nu cursuri de pe net sau cursuri de weekend la “scoli de fitness”. Ramane de vazut cum se va aplica si daca se va reusi o oarecare ordine in domeniu. Ar fi cazul.

In final, multumesc inca odata organizatorilor, in mod particular d-nei decan Tarcea si lui Adrian Martin si sper sa ne vedem si la anul!

12 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.378 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.