Ce e si ce nu e “dieta personalizata”

mai 03, 2011 | 1 comment | dieta personalizata, nutritionist, regim pe zile

“Dieta personalizata” reprezinta cuvintele cheie care dau greutate unui regim alimentar realizat de un specialist in nutritie, de aceea sunt excesiv folosite. Am constatat, din pacate, ca multi pacienti nu inteleg cu adevarat ce este o “dieta personalizata”.

In mintea (confuza a) multora, acest termen se refera la clasica “dieta pe zile”, in care ti se spune “in ziua 1 mananci 3 fire de patrunjel, 127 g de pui si 5 alune”,  “in ziua 2 mananci 1 ou, 14 grame de conopida si 7 boabe de orez” etc. Nimic mai gresit. Din pacate nu este vina pacientilor, ci a unor pretinsi nutritionisti care n-au inteles nimic din aceasta stiinta. Exemplu concludent este o doamna doctor autointitulata “nutritionist” (in ciuda lipsei oricarei pregatiri in acest domeniu) care se mai si lauda prin reviste ca este “primul nutritionist din Romania care a introdus dieta personalizata”, recte niste caietele colorate cu care mie mi-ar fi jena sa ma prezint in fata pacientilor.
O alta sursa de confuzie pentru pacientul neinstruit este reprezentata de “dietele” care circula pe net si prin reviste, structurate pe 7-10 zile, in care sunt prezentate niste combinatii fantasmagorice de alimente. In final, pacientul ramane cu impresia ca aceasta este “dieta personalizata”, ca asa ar trebui sa arate si astfel devine reticent la un mod de abordare corect, care nu corespunde asteptarilor lui.

E clar ca fiecare om este unic in ceea ce priveste metabolismul, nevoile nutritionale si personalitatea, iar “dieta personalizata” se dovedeste cea mai eficace in obtinerea rezultatelor scontate. Insa trebuie inteles corect ce inseamna o dieta personalizata.
In primul rand trebuie spus ca dieta personalizata se bazeaza pe principii corecte de alimentatie, care trebuiesc aplicate tot restul vietii, nu doar cateva saptamani. Cine gandeste pe termen scurt atunci cand vine vorba de scadere in greutate si de alimentatie, in general, pierde din start batalia. 99,99% din dietele “pe zile” sunt sortite esecului – chiar daca functioneaza o perioada, cei care le urmeaza sunt condamnati sa se ingrase la loc.

Trebuie inteles ca scaderea in greutate este un proces care necesita timp, perseverenta si consecventa.

PERSONALIZAREA se refera la adaptarea regimului alimentar la o multime de caracteristici individuale si nu la permutarea alimentelor de la o zi la alta, astfel incat sa nu semene cu regimul altei persoane.

Ce elemente se iau in calcul atunci cand se personalizeaza un regim alimentar?

– in primul rand obiectivul stabilit (scadere, crestere sau mentinere a greutatii) ceea ce va dicta valoarea calorica totala (acest aspect va fi dictat de raportul dintre consumul energetic prin efort fizic si aportul energetic alimentar)
patologie asociata (boli cronice si acute) si parametrii biologici (analize – in special profilul lipidic)
factori socio-economici (puterea de cumparare si accesul la anumite alimente), culturali si religiosi (de exemplu, musulmanii nu mananca porc)
preferinte alimentare – se iau in considerare in special alimentele pe care pacientul NU le consuma dintr-un motiv sau altul (nu are niciun rost sa impunem cuiva sa manance un aliment care nu ii face placere, sau poate ii face rau); o dieta adaptata preferintelor alimentare si stilului de viata mentine pacientul motivat si asigura succesul pe termen lung.
corelatia cu efortul fizic pe care il depune
obisnuinte zilnice (adica stilul de viata personal) si programul de lucru (regimul trebuie adaptat in functie de program scolar, job, antrenamente etc)
– factorii individuali – varsta, sexul, inaltimea
gradul de motivatie – pentru cineva lipsit de motivatie ar putea fi un esec total sa ii restrictionam complet alimentele care ii fac placere

Grupa de sange nu este un criteriu de luat in seama atunci cand se alcatuieste un regim alimentar personalizat.

Personalizarea se obtine stabilind un nivel caloric adecvat, un anumit raport intre nutrienti, un anumit numar de mese, anumite alimente, anumite cantitati. Pacientul trebuie sa aiba libertatea sa faca o serie de alegeri, insa va respecta limitele impuse, bineinteles daca doreste sa obtina rezultate.

Trebuie inteles ca dieta personalizata inseamna monitorizare pe termen lung si adaptarea la orice modificare in stilul de viata.
 
Majoritatea oamenilor percepe notiunea de dieta ca fiind o perioada de infometare si frustrari. Nu e nevoie sa recurgem la interdictii alimentare drastice, ci se va ajusta cantitatea de alimente si frecventa meselor.

Programele de alimentatie bine conduse vizeaza invatarea principiilor alimentare corecte, a manierei juste de combinare a alimentelor si constientizarea actului de alimentatie. Aceste programe trebuie sa fie simple, flexibile, usor de aplicat si sa aiba la baza dovezi stiintifice.
Pacientii inteligenti inteleg ca doar comunicand cu specialistul pot sa ajunga la solutia optima. Cei care vin cu idei preconcepute si de fapt nu accepta sugestiile de schimbare oferite de medic, nu au nicio sansa de reusita. 

O intrebare de final: este posibil ca 2 persoane sa primeasca acelasi regim “personalizat” (si sa obtina rezultate)? Ei bine, da. Cu conditia ca cele 2 persoane sa prezinte asemanari in privinta parametrilor amintiti mai sus (de exemplu, 2 barbati cam de aceeasi greutate, inaltime, varsta, sedentari, fara patologie asociata, fara preferinte alimentare specifice, cu stil de viata asemanator, avand aceleasi obiective pot primi acelasi gen de regim; aplicarea si dezvoltarea lui va constitui adevarata personalizare si in mod normal se intampla pe durata unui program de monitorizare de luni de zile).

 

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.640 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.