Da-i copilului tau picioare mai puternice!

ian. 06, 2011 | 1 comment | adolescenti, alaptare, san

Alaptarea nou-nascutilor cu lapte de mama se asociaza cu o multime de avantaje, atat pe termen scurt, cat si pe termen scurt. Sunt in general lucruri cunoscute si studiate, dar iata ca niste cercetatori de la Univeristatea Granada au venit cu niste rezultate interesante: adolescentii care au fost hraniti la san au picioare mai puternice decat cei hraniti cu lapte artificial. De fapt, studiul si-a propus sa cerceteze legatura dintre durata hranirii la san si conditia fizica in adolescenta.

Practic, au fost luati in studiu 2567 de adolescenti care au fost supusi unor teste privind capacitatea aeroba si forta musculara; pe de alta parte, au fost chestionati parintii lor in privinta modalitatii de hranire in primele zile de viata.

Rezultatele studiului au fost publicate in Journal of Nutrition si au aratat faptul ca adolescentii care au fost hraniti la san au picioare mai puternice decat cei hraniti cu formule de lapte; mai mult, s-a constatat o legatura directa intre durata alaptarii si forta picioarelor (s-au urmarit saritura verticala, masa musculara, masa grasa si inaltimea)

Poate la prima vedere pare o asociere putin importanta, insa trebuie sa ne gandim ca aceste picioare ne ajuta sa ne deplasam zi de zi, sa facem sport, sa ne salvam viata in situatii limita si in general vorbind, sa fim ceea ce am fost proiectati sa fim – fiinte mobile.

Conforma UNICEF, daca toti copiii ar fi hraniti la san de la nastere, ar putea fi salvate in jur de 1,5 milioane de vieti. Laptele de mama este hrana perfecta in primele 6 luni de viata si ramane o completare valoroasa pana la 2 ani.
Beneficiile alaptarii pentru nou-nascuti sunt multiple – protectie imuna impotriva alergiilor, bolilor dermatologice, obezitate, diabet, in plus o garantie a dezvoltarii normale, atat fizice, cat si intelectuale.
Exista si beneficii importante pentru mama: reducerea riscului de hemoragie postpartum, anemie, mortalitate materna, cancer de san si ovarian. De asemenea, foarte important – consolidarea legaturii afective intre mama si copil. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca laptele de mama este practic, gratis.

Imi permit o completare la rezultatul studiului celor de la Universitatea Granada: copiii alaptati la san au sanse mai mari sa devina alergatori mai buni, cu picioare puternice si sanatate de fier 🙂




Acest articol a fost vizualizat de 1.130 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.