Dietele pe grupe de sange si dezinformarea tv

sept. 27, 2019 | 0 comments | Slabire, diete, emisiune, grupe de sange, nutritionist, tv

In multe cazuri, materialele cu subiecte din nutritie pe care le produc televiziunile sunt de-o calitate indoielnica, din punct de vedere al informatiilor, iar ca specialist ajungi sa te feresti sa mai colaborezi, pentru ca ajungi sa fii pus in situatii neplacute.

Sa luam ca exemplu acest material recent, la care am avut si eu o contributie – https://observator.tv/sanatate/dieta-in-functie-de-grupa-de-sange-315366.html

Daca l-ati urmarit, probabil ca n-ati inteles prea bine care e scopul lui. Concluzia pare sa fie totusi ca dietele pe grupe de sange sunt ok, nu-i asa?

Pai, nu-i deloc asa!

Si partea frustranta este ca raspunsul meu la intrebarea reporterului legata de aceste diete, a fost clar ca nu au nicio sustinere stiintifica si ca nu ar trebui sa ne batem capul cu ele. Doar ca nici intrebarea si nici raspunsul nu au aparut. Si sunt convins ca si d-na doctor care apare in clip imi impartaseste opinia. Asa ca uite cum ajungem noi fara sa vrem sa fim asociati cu o idee gresita si depasita…

Credeam ca am scapat de tampenia asta cu grupele de sange, dar uite ca persista ca o buruiana d-aia rea, care refuza sa dispara. Teoria asta a aparut prin 1997, cand un naturopat (deci nu doctor), pe numele sau D’Adamo, a scos o carte “Eat Right 4 Your Type”, in care facea recomandari nutritionale in functie de cele patru tipuri de grupe de sange din sistemul ABO, pornind de la premize care s-au dovedit a fi gresite. Daca aveti nevoie de dovezi, puteti citi un systematic review in The American Journal of Clinical Nutrition sau acest acest articol publicat pe siteul Harvard Medical School. Si probabil ca mai exista si alte studii, dar eu consider ca e deja transata problema.

Imi amintesc ca prin 2004-2005 devenise la moda si pe la noi, fiind intens promovata de catre un actor cu aura de guru. Pe atunci netul nu era asa prezent in vietile noastre, in schimb “nutritionistul” respectiv era prezent la toate televiziunile debitand un amalgam de banalitati si idei gresite despre nutritie, asa cum era si este aceasta asociere cu grupele de sange. Bineinteles, marele guru a disparut dupa un timp si am ramas tot noi fraierii astia care ne bazam pe stiinta, care nu e asa spectaculoasa precum ideile acestea frumos marketate, care sunt in voga un timp si apoi dispar.

Dar problema mea in acest moment este ca desi anumite idei si teorii au trecut de la incertitudine la certitudine si ca desi un specialist spune clar ca e gresit, totusi materialul video e facut incat sa dea impresia ca aceasta dieta e in regula… Ma rog, o furtuna intr-un pahar de apa, dar este frustrant sa iti faci timp pentru o astfel de filmare si apoi sa te trezesti asociat cu asa ceva.




Acest articol a fost vizualizat de 1.688 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.