Together We Move

oct. 29, 2013 | 2 comments | activitate fizica, coca cola, londra, miscare, programe

La invitatia Coca Cola, saptamana trecuta am participat la Londra la evenimentul “Together We Move”, care a reunit persoane din 22 de tari, implicate intr-un fel sau altul in promovarea ideii de “stil de viata activ”. M-am bucurat sa fiu si eu printre ei, pentru ca de cativa ani ma straduiesc sa contribui la transmiterea acestei idei, atat prin meseria mea, cat si prin aparitiile publice, si bineinteles nu in ultimul rand, prin activitatea pe care Ro Club Maraton o desfasoara de mai mult de 5 ani. Desi nu am o statistica, cred ca clubul nostru a convins cateva mii de persoane sa devina mai active, atat prin exemplul personal al membrilor, cat si prin evenimentele organizate si prin prezenta noastra online.

Coca Cola este unul dintre cei mai importanti sustinatori ai programelor destinate adoptarii unui stil de viata activ. Si cand spun “sustinator” ma refer la faptul ca sponsorizeaza astfel de programe in intreaga lume, asta pe langa sustinerea unor evenimente majore cum sunt Jocurile Olimpice sau Special Olympics si Paralympics. In Romania exista cupa de fotbal Coca Cola (pentru copii cu varste intre 14 si 19 ani), campania Red Bike sau SETS EPODE (activitati fizice multiple, pentru copii cu varste intre 7 si 10 ani).

La evenimentul Together We Move am avut ocazia sa aflu despre multe alte programe de succes din intreaga lume, de exemplu Mission Olympic din Olanda si Germania, care implica pana la 150000 de tineri intr-un eveniment multi-sport, un fel de Universiada, cum era pe vremuri la noi.

Sau un alt program foarte interesant si care a luat o multime de premii, Leader Sports Animator din Polonia, care implica anual 50000 de participanti – practic acest program ofera granturi celor mai interesate proiecte menite sa incurajeze comunitatile locale sa devina mai active. Liderii acestor programe locale primesc atat bani pentru a le dezvolta, cat si “scolarizare” si suport logistic; practic ei primesc know-how-ul si li se da mana libera sa actioneze “descentralizat”, pentru ca ei stiu cel mai bine ce e nevoie in comunitatea in care locuiesc.

Mi-a placut foarte mult si programul Street Games, aplicat in Marea Britanie, care se adreseaza copiilor si tinerilor din zonele defavorizate. Ei au constatat ca acesti tineri care traiesc in zonele sarace fac mult mai putin sport, participa la mult mai putine competitii, au parte de prea putina indrumare, insa isi doresc la fel de mult ca si cei mai instariti sa faca sport. Odata implicati intr-un program sportiv se reduce riscul comportamentelor antisociale, acestia devin mai implicati, au mai mult respect de sine si devin modele pentru altii de varsta lor. Bineinteles, devin mai sanatosi si au riscuri mai reduse – in acest sens, guvernul britanic prognosticheaza ca in 2050 60% dintre barbatii englezi vor fi obezi, la fel si 50% dintre femei si 25% dintre copii. Nu cred ca in Romania vom sta mai bine…

Un alt program interesant si care s-a bucurat de succes, este Beat the Street, introdus in Londra, dar si prin alte parti, cum ar fi Shanghai. Practic, au fost montate un fel de cititoare de card (asa cum sunt cele din autobuzele din Bucuresti) in diverse puncte din oras, iar elevii din diverse scoli au primit carduri cu care se inregistrau cand plecau dintr-un punct si apoi cand ajungeau in altul. Astfel ei acumulau puncte, intrand astfel intr-o competitie intre ei si intre scoli. In afara faptului ca astfel se stimula deplasarea pe jos, punctele acumulate aveau un rol si intr-o campanie de caritate, ceea ce reprezenta un dublu stimul pentru copii. O idee simpla, dar cu impact.

Tot evenimentul Together We Move a avut ca punct focal gasirea unor astfel de idei si apoi transformarea lor in programe viabile. Inca de la inceput au fost prezentate date extrem de ingrijoratoare privind incidenta inactiviatii in zilele noastre si impactul devastator pe care aceasta il are asupra sanatatii. Inactivitatea a devenit una dintre cele mai serioase probleme de sanatate publica din lume si ar trebui sa fim mult mai preocupati de acest aspect al vietii noaste, iar daca ne pasa de cei din jur (in special de copiii nostri), atunci nu ar trebui sa lasam timpul sa treaca, pentru ca sedentarismul ne scurteaza speranta de viata cu ani buni, iar acestea nu sunt doar vorbe in vant, ci exista studii foarte serioase care certifica acest lucru.

Conferinta a avut si cateva workshopuri practice, in care a trebuit sa ne stoarcem creierii pentru a afla ce face un program pentru stimularea miscarii sa fie de succes. Sper sa am candva ocazia sa pun in practica cele aflate aici.

Joi dimineata, o alergare de grup prin centrul Londrei, pe o vreme numai buna de alergat. Totusi e destul de multa aglomeratie in Londra, asa ca nu e chiar cel mai bun loc de alergat. Cu toate acestea, aproape peste tot vezi oameni alergand sau mergand pe bicicleta (nu chiar ca in alte tari, pentru ca nu au benzi de bicicleta asa grozave cum am vazut prin Danemarca sau Olanda).

Pentru toti cei prezenti a fost o adevarata onoare sa alerge alaturi de campioana noastra olimpica, Gabriela Szabo. Noroc ca nu a dictat ea ritmul, altfel eram terminati.

O sa povestesc mai multe despre eveniment si despre cateva studii despre importanta miscarii in emisiunea Superfit din aceasta vineri, la Sport Total FM (ora 17).




Acest articol a fost vizualizat de 2.606 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Adi
    noiembrie 01, 2013

    Coca Cola pentru miscare ? 🙂

  2. Serban Damian
    noiembrie 01, 2013

    Da, exact ce am scris in articol.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.