Cum putem ameliora simptomele sindromului colonului iritabil

ian. 25, 2018 | 0 comments | Serban Damian, anason, fenicul, ghimbir, musetel, nutritionist, sindromul colonului iritabil, turmeric, ulei de menta

Sindromul colonului iritabil (SCI) este o afecțiune a lumii moderne mult mai frecvent întâlnită decât ne-am aștepta – 10-15% din toată populația globului, dintre care 2.4-3.5 milioane de persoane numai în Statele Unite ale Americii1.

Chiar dacă acest sindrom este prezent în rândul ambelor sexe, SCI apare mai frecvent în rândul femeilor (peste 67% dintre pacienții cu această boală sunt de sex feminin)2.

În ceea ce privește copiii cu vârstă 4-12 ani, aceștia suferă în proporție de 5-20% de cel puțin simptom al SCI3.

SCI poate fi o boală cu simptome4 și afectări diverse – de la forme ușoare la cele severe, în funcție de persoană – printre care, adesea se numără durerea abdominală cel puțin 3 zile în ultimele 3 luni, plus două dintre următoarele: balonare difuză, scaun cu mucus, dispariția durerii după defecare, perioade alternante de constipație sau diaree.

Tratarea sindromului intestinului iritabil poate include schimbarea dietei, reducerea stresului și chiar administrarea medicamentelor. Poate natura să ofere anumite ierburi și ceaiuri din plante care să ajute la ameliorarea simptomelor acestui sindrom?

Medicina bazată pe dovezi arată următoarele:

  • Uleiul de mentă5 este un tratament sigur și eficient pe termen scurt pentru SCI. Cu toate acestea, studiile viitoare ar trebui să evalueze eficacitatea și siguranța pe termen lung a uleiului de mentă și eficacitatea acestuia față de alte tratamente SCI, inclusiv antidepresive și medicamente antispasmodice. În plus, menta nu se recomandă persoanelor care suferă de hernie hiatală, boala de reflux gastroesofagian (BRGE) sau care au boli ale vezicii biliare;
  • cercetătorii au examinat efectul comprimatelor cu extract de curcumă (turmeric) pe simptomele SCI la adulți. Participanții au luat 1-2 comprimate în fiecare zi timp de 8 săptămâni. La sfârșitul studiului, cercetătorii au descoperit că extractul de curcumă a redus durerea abdominală. În general, aproximativ două treimi dintre aceia care au primit extractul de curcumă au semnalat o îmbunătățire a simptomelor SCI6;
  • ghimbirul7 este un alt produs alimentar frecvent utilizat adesea pentru simptomele gastro-intestinale. Extractul de ghimbir este considerat a fi antiinflamator, pentru că întărește căptușeala gastrică și pentru că stimulează motilitatea intestinelor. S-a demonstrat că diminuează greața în mai multe studii;
  • oamenii de știință au studiat impactul combinat8 al turmericului și uleiului esențial de fenicul asupra simptomelor SCI la 121 de persoane. După 30 de zile, cei care au luat combinația de curcumină și fenicul au redus severitatea simptomelor și un scor semnificativ mai mare pe măsurarea calității vieții decât aceia care au primit un placebo.
  • o revizuire medicală din anul 2010 a arătat că proprietățile antiinflamatorii ale mușețelului pot ajuta la ameliorarea spasmelor musculare asociate tulburărilor intestinale și la relaxarea mușchilor stomacului (mușețelul a fost acela care a calmat stomacul, implicat în eliminarea gazelor și a ameliorat iritarea intestinală).
  • Pimpinella anisum sau anasonul este o altă soluție pe care natura o pune la îndemână – într-un studiu10 din anul 2016 s-a observat că pacienților care au primit capsule cu ulei de anason li s-au îmbunătățit simptomele SCI (disconfortul sau durerea abdominală, balonarea, diareea, severitatea constipației, dificultatea la defecare, refluxul gastroesofagian, cefaleea, oboseala), satisfacția generală și calitatea vieții în comparație cu aceia care au primit Placebo sau altă medicație.

Concluzii

Natura ne oferă unele răspunsuri pentru simptomele simple. Cu toate acestea, importanța consultului medicului gastroenterolog și sfătuirea cu acesta privind căile de abordare a acestei probleme sunt pași pe care nu trebuie să îi sărim.

Bibliografie

  1. https://aboutSCI.org/facts-about-SCI/statistics.html
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22613905
  3. http://kidshealth.org/en/kids/SCI.html
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24100754
  6. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2004.10.1015
  7. https://aboutSCI.org/complimentary-or-alternative-treatments.html
  8. http://www.jgld.ro/wp/y2016/n2/a6.pdf
  9. https://www.spandidos-publications.com/mmr/3/6/895
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874116316294?via%3Dihub



Acest articol a fost vizualizat de 2.408 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.