La revedere 2017!

dec. 30, 2017 | 0 comments | 2017, alergare, bilant, nutritionist

Asa cum fac de mult timp, la final de an trag o linie si ma gandesc cu recunostinta la zilele care au trecut si care mi-au adus o multime de experiente noi, bune sau mai putin bune. Uitandu-ma in urma la anul care tocmai se incheie, nu am de ce sa ma plang, ba din contra, pot sa spun ca 2017 a fost un an foarte bun. Las la o parte detalii tehnice, gen financiar, politic etc, ma gandesc mai mult la suflet si la experiente, la oamenii cu care m-am intersectat, la prieteniile noi si cele vechi, la persoanele interesante pe care le-am cunoscut, la locurile pe care le-am vazut, la momentele de liniste si bucurie, la planurile pe care mi le-am facut si cele care s-au implinit, la cei dragi, la sanatate… si da, totul da cu plus!

O sa incep cu ceea ce ma pasioneaza si imi ocupa o buna parte din timp, alergarea 🙂 Anul acesta am aniversat 10 ani de la primul meu maraton. Nu imi vine sa cred ca am reusit sa mentin atat de mult aceasta pasiune, dar de fapt nici nu a fost greu, pentru ca e o parte a vietii mele, fara de care mi-ar fi mult mai greu. Am alergat in acesti 10 ani 34 de maratoane, iar in toamna (deci tehnic in anul 11) l-am adaugat si pe numarul 35. Sunt atat de recunoscator ca pot sa alerg. Pentru unii poate sa para o activitate superficiala, insa asa cum am mai spus, pentru mine are o mare importanta: atat timp cat pot sa alerg (mai ales la nivel competitiv) asta inseamna ca sunt sanatos, toti in jurul meu sunt ok, e liniste, am tot ce imi trebuie, am timp etc. Este deci un soi de marker al bunastarii mele personale 🙂 Iar 2017 a fost un an in care am alergat chiar mult, respectiv 2700 km, ceea ce este semnificativ mai mult fata de alti ani. Acest lucru se datoreaza si faptului ca nu prea m-am mai dus la sala (doar vreo 40 de antrenamente) si m-am concentrat mai mult pe pregatirea pentru maraton. Am participat la 2 maratoane, Viena si Venetia. Sunt bucuros ca am reusit sa revin la o forma chiar buna, dupa un 2016 in care m-am chinuit cu o accidentare (care din fericire nu a mai aparut deloc in 2017). Pregatirea din iarna a fost foarte buna, coordonata de un profesionist, maratonistul Marius Ionescu si asta m-a ajutat sa cobor din nou sub 3:30. In tot acest an am parcurs sute de kilometri alaturi de prietenii mei dragi, Gabriel si Bogdan si le multumesc pentru asta (sa ne prinda 80 de ani tot impreuna, la antrenamente!).

In afara celor doua maratoane, am participat si la alte curse mai scurte (in mare parte semimaraton) – Madrid, Bucuresti, DHL, Plopeni, Buftea, 1 Decembrie, Baneasa Trail Race, Maratonul Zapezii (cursa de 30 km). Pentru mine este absolut suficient, pentru ca nu pot pleca chiar in fiecare weekend.

Alte momente importante de-a lungul anului au fost cele 4 conferinte stiintifice la care am fost invitat ca speaker. In aprilie am mers la Iasi la Conferinta Nobez, unde am sustinut o prezentare despre dietele low carb vs dietele low fat. Aceasta conferinta cu tematica multidisciplinara este foarte interesanta si bine organizata, iar la Iasi mi-am facut cativa prieteni care mi-au aratat acest oras foarte frumos. Apoi in iunie am participat la Conferinta Nationala de Medicina Sportiva, unde merg de multi ani si ma simt bine, alaturi de acesti specialisti pe care ii respect. Eu am vorbit despre nutritia in fotbal si cred ca am tot dreptul sa fac acest lucru, tinand cont ca de mai mult de 1 an ma ocup de nutritia echipei nationale de fotbal. In noiembrie am mers din nou la Targu Mures, la Conferinta Nationala de Nutritie Sportiva, unde am discutat din nou despre nutritia in fotbal, iar la finalul aceleiasi luni am ajuns la Cluj, la Conferinta “Nutritia – Medicina Viitorului”, unde am fost invitat sa sustin un seminar despre problematica nutritiei sportive. La aceste doua conferinte ma simt deosebit de bine, nu doar pentru ca ma intalnesc cu oameni din “industrie”, ci pentru ca acestia sunt foarte placuti, prietenosi si interesanti. Editia din acest an a conferintei de la Cluj va ramane mereu in amintirea mea, pentru oamenii speciali pe care i-am cunoscut.

Nu am cum sa nu imi amintesc convocarile la lotul national de fotbal si deplasarile cu echipa. Desi practic este un job, pe de alta parte este o experienta aparte – la inceput recunosc ca nu mi-a fost usor, insa am inceput sa ma obisnuiesc si chiar sa imi placa. E mult stres, responsabilitate, insa pe de alta parte e ceva ce trebuie sa traiesti ca profesionist in sport. E adevarat, n-am reusit sa ne calificam la Campionatul Mondial, insa eu cred ca putem sa reusim sa construim ceva pentru viitor. Sunt foarte mandru sa fac parte din stafful medical, alaturi de oameni deosebiti, nu doar profesionisti de cea mai buna calitate, dar si prieteni cu care te poti distra. Pe partea profesionala, revizuind si literatura de specialiate pentru conferinte, eu consider ca la lot facem tot ce e mai bun si mai nou (si sustinut cu dovezi stiintifice), pentru a le asigura sportivilor nutritia adecvata.

Anul 2017 mi-a adus si alte momente de bucurie si satisfactie. Ca o incalzire pentru ce urma, in octombrie a aparut Ghidul de nutritie in fotbal, la care am fost coautor alaturi de prietenii mei Mihai Meiu si Vlad Sabou. Momentul de maxima importanta s-a petrecut in noiembrie, cand dupa niste ani de munca, a aparut cartea mea “Ecuatia slabirii“. Este o satisfactie deosebita sa tii in mana o carte la care ai lucrat o buna perioada si care a fost publicata intr-o forma atat de atractiva. Sunt atat de recunoscator multor persoane care au contribuit la succesul acestei carti.

In fine, 2017 inseamna pentru mine si un moment in care viitorul meu incepe sa se construiasca la un alt nivel. Sau cel putin asa imi place sa cred. Nu o sa dau prea multe detalii, insa veti vedea curand despre ce e vorba 🙂

Inchei aici “bilantul”. Daca 2018 va fi cel putin la fel de bun, nu am de ce ma plange.

Va multumesc tuturor celor care ati fost alaturi de mine si va doresc un an bun, linistit si plin de bucurii! La multi ani!

15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.224 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.