Proprietăţile anti-inflamatorii ale brânzei

dec. 17, 2017 | 0 comments | antiinflamatorii, boli cardiovasculare, inflamaţie, lactate, lipide, nutritionist

Inflamaţia este un proces biologic major care reglementează interacţiunea dintre organisme şi mediu. Din cauza agravării bolilor inflamatorii cronice, şi în lumina proprietăţilor imuno-reglementatoare ale alăptării, capacitatea produselor lactate de a modula procesele inflamatorii la om este un obiectiv important dar o problemă încă nerezolvată.

Rezultatele clinice cu privire la reducerea inflamaţiei în urma dietei anti-inflamatorii sunt încă în discuție1. Deoarece boala cronică este determinată de inflamaţie, tratamentul constă în restabilirea echilibrului hormonal pentru a genera sațietate în loc de foame constantă. Cel mai important aspect al unei astfel de diete anti-inflamatorii este stabilizarea insulinei şi aportul redus de acizi graşi Omega-6.
Consumul de produse lactate este adesea asociat cu efecte negative, din cauza nivelului său natural ridicat de acizi graşi saturaţi. Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că lipidele lactatelor acționează împotriva inflamaţiei cronice. Inflamaţia declanşează debutul mai multor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, diabet zaharat, obezitate şi cancer. Proprietăţile anti-inflamatorii ale lipidelor găsite în lapte, iaurt şi brânză pot avea un rol favorabil în diferite condiţii inflamatorii. Cercetarea lipidelor bioactive şi a produselor lactate a devenit relevantă pentru noul domeniu de metabolomică2.
Produsele lactate sunt studiate pentru proprietăţile lor probiotice, dar se cunoaște puţin despre efectele lor benefice.
În contextul creşterii incidenţei bolilor inflamatorii intestinale, a devenit important să se evalueze potenţialul imunomodulator al bacteriilor ingerate în număr mare prin intermediul produselor lactate.
Au fost selectate diferite tulpini de laborator. A fost determinat potențialul lor. Laptele a fost fermentat cu tulpini anti-inflamatorii selecţionate de laborator sau culturi mixte de laborator, iar fracţiile bacteriene rezultante au fost de asemenea evaluate pentru aceste proprietăţi. Ameliorarea parametrilor inflamatori a evidenţiat o ameliorare a simptomelor de colită ca urmare a consumului de lapte fermentat. Acest efect a fost în mod clar dependent de tulpină în cadrul unui produs de lapte fermentat. Aceste constatări oferă noi perspective de dezvoltare a produselor lactate fermentate imunomodulatoare pentru populaţiile vizate3.

Recent, a fost efectuată o analiză sistematică a 52 de studii clinice care investighează marker-ii inflamatori în legătură cu consumul de produse lactate. Un scor inflamator (SI) a fost definit pentru a evalua cantitativ această interacţiune. SI a fost semnificativ pozitiv pentru întregul set de date, indicând o activitate anti-inflamatorie la om. Când subiecţii au fost stratificați în funcţie de starea lor de sănătate, SI a fost puternic indicator al unei activități anti-inflamatoare în cazul subiecţilor cu tulburări metabolice. Datele au fost comparate în funcție de produsele asociate atât produselor cu grăsime scăzută, cât și acelora care erau bogate în grăsimi, dar și produselor fermentate, cu activitate antiinflamatoare. Mai rămân de cercetat alimentele implicate în acest proces pentru a urmări în mod adecvat soarta acestor nutrienţi de-a lungul traseelor gastro-intestinale şi metabolice4.

Produsele lactate conţin grăsimi, proteine, minerale, vitamina D, şi alte substanţe nutritive bioactive care au potenţialul de a contribui la asocierea observată între aportul crescut de lactate şi un risc scăzut de inflamaţie. O altă lucrare a analizat rolul moleculelor bioactive lactate, inclusiv grăsimi lactate, proteine, micro-nutrienți, şi vitamine asupra markerilor inflamaţiei în adipoză, macrofagie şi ţesuturi vasculare, care joacă un rol-cheie în reglementarea inflamaţiei.
Majoritatea acizilor graşi saturaţi (FAs) activează markerii pro-inflamatorii. Unele produse lactate sau componente pot compensa aceste efecte nocive. Compoziția proteinelor și a aminoacizilor din produsele lactate poate avea acțiune antiinflamatorie.

În concluzie, numeroase studii au evaluat efectele individuale sau ale amestecurilor de acizi grași asupra markerilor inflamatori; cu toate acestea, nu se cunosc efectele altor substanţe nutritive bioactive lactate. Magneziul poate avea efecte benefice asupra profilului inflamator; dar studiile privind vitamina D demonstrează rezultate contradictorii. Molecula bioactivă exactă care stă la baza asocierii inverse între aportul de lactate şi inflamaţie rămâne de elucidat5.

Dr. Simona Simionescu, Medic Rezident, Anul I, Igienă, UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Bibliografie şi sitografie

1. Sears B., Anti-inflammatory Diets, în https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26400429
2. Lordan R., Zabetakis I., The anti-inflammatory properties of dairy lipids, in J Dairy Sci. 2017 June, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28342603

3. Foligné B., Parayre S., Cheddani R., Immunomodulation properties of multi-species fermented milks, în https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26611170

4. Bordoni A., Danesi F. et. Al. , Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence, în https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26287637

5. Da Silva MS., Rudkowska I., Dairy nutrients and their effect on inflammatory profile in molecular studies (Nutrienţii produselor lactate şi efectul lor asupra profilului inflamator în studiile moleculare), în https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25641952




Acest articol a fost vizualizat de 2.037 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.