Copiii care consumă mai mult peşte, au note mai mari şi dorm mai bine

ian. 06, 2018 | 0 comments | acid gras, calitate somn, inteligenta, nutritionist, omega 3, peste, sanatate publica, somn

Părinții sunt (adesea) interesați ca odraslele lor să fie sănătoase, fericite și să nu aibă nicio grijă. Unii dintre parametrii prin care aceștia evaluează (subiectiv) aceste mijloace de oglindire a calității vieții lor se numără notele la școală, precum și somnul – și durata lui. Copiii care mănâncă pește cel puțin o dată pe săptămână dorm mai bine și au scoruri IQ care sunt cu 4 puncte mai mari decât cei care consumă pește mai puțin frecvent sau deloc, potrivit noilor descoperiri de la Universitatea din Pennsylvania publicate în rapoartele științifice.

Studiile anterioare au arătat o relație între omega-3, acizii grași din multe tipuri de pește și inteligența îmbunătățită, precum și aceşti acizi graşi nesaturaţi omega-3 și somnul mai bun, dar nu au mai fost niciodată conectați.

Acest studiu relevă somnul ca o posibila cale de mediere, precum și veriga prin care se poate explica legatura dintre pește și inteligență.

Conform comunicatului Universității, asistența medicală și sănătatea publică pot fi influențate prin aceste mici studii – surse naturale de omega-3 (adică provenind din alimentele consumate) în loc de suplimentele naturale.

Pentru această lucrare, o cohortă de 541 de copii în vârstă de 9-19 ani din China (54% de băieți și 46% de fete) au completat un chestionar despre cât de des au consumat pește în ultima lună, având ca opțiuni „niciodată” până la „cel puțin o dată pe săptămână”.

Pentru a se evalua inteligența acestora, cercetătorii au utilizat versiunea chineză a unui test IQ numit „Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised”, prin care se examinează abilitățile verbale și non-verbale – cum ar fi vocabularul și codificarea.

În ceea ce privește calitatea somnului, durata acestuia și frecvența trezirii în timpului nopții, dar și somnolența diurnă, părinții copiilor au răspuns la întrebări folosind chestionarul standardizat pentru copii.

Cu rezultatele obținute, cercetătorii au coroborat informațiile obținute cu cele demografice, inclusiv cu educația parentală, ocupația și starea civilă, precum și numărul de copii din casă.

Analizând toate aceste date s-a descoperit că copiii care au raportat săptămânal consumul de pește au realizat cu 4,8 puncte mai mult pe examenele IQ decât cei care au spus că „rareori” sau „niciodată” au consumat pește. De asemenea, aceia ale căror mese uneori au inclus pește au realizat cu 3,3 puncte mai mult la aceleași teste. In plus, consumul crescut de pește a fost asociat cu mai puține tulburări de somn – cercetătorii au raportat astfel o mai bună calitate a somnului.

Lipsa de somn este asociată adesea cu comportamentul antisocial, dar și notele mai slabe sunt în strânsă legătură cu un comportament antisocial, se mai arată în același comunicat al universității.

În acest sens, cercetătorii au constatat că suplimentele omega-3 reduc comportamentul antisocial, deci nu a fost o surpriză că peștele se află în spatele acestui fapt.

La aceste beneficii se mai adaugă și numărul de dovezi care arată că pește consumat are efecte cu adevărat pozitive pentru sănătate și că ar trebui să fie ceva mai puternic publicat și promovat de cei care se ocupă cu sănătatea publică – în media, în ziare, în reclame sau de medicii nutriționiști și de familie.

Potrivit specialiștilor, copiii ar trebui să aibă introdus în alimentație peștele începând cu vârsta de 2 ani, și atât timp cât acest aliment nu are oase și este tocat foarte fin.




Acest articol a fost vizualizat de 1.135 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.