5 portii de legume, fructe sau suc de fructe

mart. 20, 2012 | 1 comment | 5 portii, Nutritie, campanie, fructe, legume, romania, sanatate, suc de fructe

Săptămâna trecută a debutat o campanie națională numită „5 porții de legume, fructe sau suc de fructe”, campanie finanțată cu fonduri europene și care își propune să stimuleze consumul de fructe și legume, dar și de suc de fructe.

Am fost invitat să mă alătur acestei campanii și am făcut-o cu bucurie, pentru că obiectivul ei se suprapune peste ceea ce fac eu în mod curent – promovarea alimentației sănătoase. De menționat că această campanie nu promovează niciun brand sau firmă, ci doar ceea ce am spus anterior. Conferința de presă i-a avut ca invitati pe initiatorii programului din Polonia, dar si pe  cunoscutele artiste Dana Nălbaru și Corina Bud, mesageri ai campaniei.

Conferința a fost mai animată decât mă așteptăm. Organizatorii campaniei și-a făcut bine treabă și au adus o mulțime de jurnaliști din sănătate, iar întrebările (în special ale moderatoarei – jurnalista Liana Stanciu) au fost dintre cele mai diverse, unele dintre ele chiar ușor incomode, atingând o tematică despre care se poate vorbi ore întregi (cu sau fără șansa de a trage o concluzie).

Una peste alta, consider că aceasta campanie este foarte utilă, pentru ca asa cum o  sa vedeti, statisticile unui studiu realizat pe mamele si copiii din România arată că nu prea ne înghesuim să mâncăm fructe și legume.

În multe ţări din Uniunea Europeană se desfăşoară astfel de campanii care promovează alimentaţia sănătoasă. Cel mai important scop pe care şi l-au stabilit aceste campanii este formarea de obiceiuri adecvate în alimentaţie în rândul copiilor şi adulţilor, cât şi încurajarea acestora cu privire la consumul zilnic şi responsabil de produse sănătoase, punându-se accent, în mod special, pe fructe şi legume. Organizatorii campaniei „5 porţii de legume, fructe sau suc de fructe” acordă o atenţie deosebită faptului că numărul recomandat de porţii zilnice de fructe şi legume poate fi completat cu succes de suc de fructe – o formă care este atât pe placul copiilor cât şi al adulţilor.

În România, educaţia nutriţională este aproape inexistentă. Rata de creştere a obezităţii şi a altor boli metabolice este explozivă, aşadar o campanie care urmăreşte promovarea unei alimentaţii sănătoase nu poate fi decât binevenită.
Din constatările mele, dar şi din studii efectuate în rȃndul populaţiei, consumul de fructe şi legume este deficitar în România, mai ales din cauza unei slabe informări în privinţa beneficiilor pe care fructele şi legumele le-ar aduce sănătăţii noastre. Este important ca românii să înţeleagă aceste aspecte şi să fie motivaţi să îşi modifice modul de alimentaţie, ajungând la un consum de 5 porţii de fructe, legume sau suc de fructe în fiecare zi.

De ce copiii preferă diferite gustări în loc de fructe şi legume?

Cea mai mare problemă a fiecărui părinte este că cel mic nu vrea să mănânce legume, de multe ori nici fructe. Care este cauza acestui fapt? Copiii nu resping în mod automat legumele si fructele. Este o chestiune de educare a gustului şi de aplicare a unor principii de alimentaţie sănătoasă în familie şi în mediul în care trăiesc copiii (grădiniţă, şcoală, alte comunităţi). Contează foarte mult exemplul personal pe care părinţii şi bunicii îl oferă copiilor – aceştia imită în mod natural ce fac adulţii, iar dacă aceştia au bunul obicei să mănânce în mod frecvent legume şi fructe, copiilor li se va parea absolut firesc să facă la fel. Pe de altă parte, trebuie ţinut cont şi de preferinţele individuale. Având la îndemână o gamă largă de fructe şi legume, nu trebuie să se forţeze copilul să consume un anumit aliment dar îi putem oferi o alternativă. Motivul respingerii consumului de legume şi fructe este în cea mai mare parte legat de lipsa de educaţie nutriţională a părinţilor, care nu consumă suficiente legume şi fructe.

Cum reiese din cercetările recent efectuate, 89,6% dintre mame declară că sunt conştiente de faptul că legumele şi fructele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe zi, iar 58,8% dintre mame confirmă că porţiile alcătuite legume şi fructe sunt o sursă de sănătate. 42% dintre mame reuşesc să înlocuiască în alimentaţia copiilor porţia de fructe şi legume cu suc de fructe sau legume.

Procentul mare al mamelor care conştientizează importanţa consumului de fructe şi legume este îmbucurător. Totuşi, de la teorie la practică este un drum destul de lung, aşa că mai important este ca aceste persoane chiar să aibă grijă să le  ofere copiilor cele 5 porţii de legume şi fructe. Consumul de fructe întregi este mai benefic pentru sănătate şi ar trebui încurajat. Părinţii ar trebui să acţioneze pe două planuri: să le explice copiilor cu argumente simple dar pertinente de ce este bine să mâncăm zilnic fructe şi legume, iar pe de altă parte să le dea un exemplu personal , consumând chiar ei cele 5 porţii de fructe şi legume. Evident, părinţii trebuie să aibă permanent grijă ca în casă să existe fructe şi legume proaspete. De asemenea, ar trebui să verifice meniul care li se serveşte copiilor la grădiniţă sau la cantina şcolii.

Înainte de începerea celei de-a doua ediţii a campaniei în Polonia şi a primei ediţii lansate în România, organizatorii au cerut să se realizeze studii care au măsurat gradul de conştientizare privind consumul de fructe şi legume precum şi la cel de sucuri în rândul mamelor cu copii cu vȃrste între 3 -10 ani. Rezultatele acestor teste au arătat o lipsă a informaţiilor pe tema cercetată şi nevoia de educaţie în rȃndul publicului ţintă. Educaţia în acest sens ar trebui să schimbe în viitor obiceiurile noastre în vederea unei alimentaţii mai sănătoase, a alegerii intuitive a produselor alimentare şi, în consecinţă, să ducă la îmbunătăţirea  stării noastre de sănătate, atât de valoroase într-o epocă marcată de diferite boli.

31% dintre cei chestionaţi sunt convinşi că legumele şi fructele trebuie consumate de 3 ori pe zi, 13% de 5 ori pe zi. Numai 17% dintre mamele intervievate recunosc că au auzit că fructele şi legumele ar trebui să fie consumate de 5 ori pe zi.

27% dintre mame declară că mănâncă o dată pe zi fructe, 29% dintre cele chestionate declară că mănâncă o dată pe zi şi legume.

19% dintre mame susţin că ai lor copii mănâncă fructe o dată pe zi, iar 28% dintre ele recunosc că cei mici mănâncă legume tot numai o singură dată pe zi.

55% dintre mame nu ştiu ce beneficii oferă organismului fibrele alimentare, în timp ce 20% dintre ele ştiu că ajută la digestie. Numai 2% ştiu că fibrele alimentare ajută la combaterea obezităţii.

32% dintre respondenţi nu au informaţii despre importanţa fierului pentru organismul uman, dar peste 54% dintre ei sunt de acord cu afirmaţia că vitamina C sprijină rezistenţa naturală a organismului.

58% dintre mame sunt de acord în totalitate sau sunt de acord cu afirmaţia conform căreia legumele şi fructele se pot înlocui în alimentaţie cu sucurile de fructe sau legume.

În curand voi reveni cu alte două articole, unul despre ce se înțelege prin „porție” (de fructe sau legume) și al doilea despre sucul de fructe – ce este și dacă într-adevar poate să fie considerat ca „porție” în acest context.

(fotografii oferite de organizatori)
15 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.202 ori.

Related Posts

Comments (1)

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.