Ce sanse are un cetatean obisnuit sa schimbe ceva in Bucuresti?

mart. 19, 2012 | 5 comments | Bucuresti, parcare, sector 3, sesizare, strada

Astazi am inceput un soi de experiment, sa-i zicem “civic”. Vreau sa vad daca eu, simplu cetatean al mandrei noastre capitale pot sa schimb o situatie care ma deranjeaza, dar care nu ma priveste doar pe mine, ci si pe multi alti cetateni din zona in care locuiesc.

Despre ce e vorba?

In fiecare zi imi duc fata cea mare la Scoala 196 din sectorul 3 si pe cea mica la o gradinita in apropiere. Drumul de acasa si pana acolo e destul de scurt, insa presupune traversarea bulevardului Liviu Rebreanu pe la trecerea de langa capatul autobuzului 335, apoi parcurgerea strazii Ion Agarbiceanu si imediat am ajuns la scoala. Deci un drum de maxim 10-15 minute, in ritm de copil prescolar. Ar trebui sa fie o placere, insa nu este.

Strada Ion Agarbiceanu este o strada destul de ingusta, cu un singur trotuar. Pe partea cealalta este santierul unde s-au construit niste blocuri noi. Problema cu aceasta strada e ca aproape in permanenta sunt parcate masini pe trotuar – unele doar cu 2 roti urcate, altele chiar complet. Nesimtire cat cuprinde. In jumatatea de ora inainte de ora 8, cand copiii intra la scoala, pe aceasta strada este o vanzoleala de masini din ambele directii. Multi parinti isi aduc copiii cu masina. In mod normal, masinile ar putea sa treaca una pe langa alta, insa din cauza masinilor parcate pe trotuar, se formeaza coloane, soferii se claxoneaza si se injura, se fac tot felul de manevre… iar in tot acest timp, noi, parintii cu 1 sau 2 copii agatati de mana, ne strecuram catre scoala. Evident, pe carosabil, pentru ca trotuarul (unicul!) este loc de parcare… Sunt convins ca cei care aveti copii stiti ca acestia nu au simtul pericolului, asa ca atentia parintelui este solicitata la maxim.

Ii pasa cuiva de aceasta situatie? Daca vreodata o sa se intample un accident?

Nu vreau sa va mai povesesc cum a fost in lunile ianuarie si februarie, cand trotuarul era plin cu munti de zapada (si masini abandonate acolo), pe jos era gheatza, iar masinilor le mai ramasese o banda (pe o strada fara sens unic)…

Solutia ar fi simpla, dupa parerea mea – stalpi speciali montati la marginea troturarului, astfel incat sa nu se poata parca acolo. In felul acesta, trotuarul ar ramane doar pentru pietoni.

A doua chestiune este trecerea de pietoni de pe Liviu Rebreanu, in apropierea acestei strazi. Aceasta trecere este o adevarata capcana. Marcajul de pe asfalt a disparut de mult, semnele de trecere nu se vad bine, nu exista presemnalizare. Soferii nu opresc aproape deloc aici. Unii nici nu isi dau seama ca e trecere de pietoni, altora pur si simplu nu le pasa… Cum sa opreasca cocalarul cu bemve pentru un tatic cu niste copii de mana…

Gata, mi-am spus oful!

Dar nu ma limitez doar a scrie aici. Am trimis sesizari la Primaria Capitalei, la Primaria Sectorului 3 si la Politia Rutiera Bucuresti. Declar azi momentul zero al acestui experiment. Sa vedem daca am vreo sansa sa schimb ceva. Sper sa mai revim peste vreun timp si sa va povestesc ca lucrurile s-au schimbat. Cu sau fara aportul meu.

Daca va puteti imagina, Loganul gri era oprit pe avarii pe aceasta strada, exact in dreptul masinii suita cu 2 roti pe trotuar. Cat de nesimtit trebuie sa fii…?

Daca cineva dintre cei care citesc aici are cum sa ma ajute sa rezolvam aceasta situatie, i-as fi recunoscator sa dea un semn.

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.133 ori.

Related Posts

Comments (5)

  1. Alex
    martie 27, 2012

    Interesant.

    Acum trei saptamani am inceput sa ma ocup de o chestie similara . E vorba de scoala fica-mii (o scoala din sectorul 5) unde masinile sunt parcate pe trotuarul din fata scolii, iar copii si parintii circula pe strada, pe langa masini.

    Eu am inceput cu sesizarile catre scoala, pentru ca acolo am vazut si niste mentalitati care m-au ingrozit.

    Incercand intr-una din zile (cu gheata si munti de zapada) sa sa scurtez putin cosmarul, intrand pe la intrarea profesorilor, am fost luat in primire de un cadru didactic – “Cum va permiteti, avem niste reguli aici, asta e lipsa de respect fata de dascali, ce invata copilul asta”, etc. Am incercat sa imi spun punctul de vedere,dar nu am convins-o pe doamna profesoara. Nu mi-a venit sa cred ca siguranta copiilor e mult mai putin importanta decat o regula interna stupida – separarea accesului profesori-elevi (care e un abuz in sine, dupa parerea mea).

    Eu sunt convins ca daca ar vrea, daca le-ar pasa, cei de la scoala ar putea sa rezolve situatia cu primaria (altfel se pupa toata ziua cu primarele de sector), cu politia. Dar nu prea le pasa. Cu atat mai mult cu cat o parte din masinile parcate sunt ale lor.

    Mi-a zis ceva doamna respectiva, care m-a intrigat de-a dreptul :”cum e posibil, 1199 de copii nu sunt deranjati, dar pe dvs va deranjeaza”. M-am uitat zilele urmatoare. Intr-adevar, nu pare ca deranjeaza pe nimeni ca parinti si copii merg alaturi de masini care accelereaza, dau cu spatele, se strecoara si ele cum pot – ma rog, treaba lor de masini aflate pe un carosabil aglomerat. Parea ceva firesc, atat de normal.

    Eu nu am obtinut nimic pana acum din sesizarile catre scoala, dar nu ma las. Next steps: Politia, Primaria, Ministerul Educatiei.

    Deci, nu esti singur ( prin urmare nici eu nu sunt, m-am mai lnistit 🙂 ). Poate ca suntem totusi normali.

    Tine-ne la curent!

  2. Serban Damian
    martie 27, 2012

    Bravo Alex! Nu te lasa 🙂

    Si eu sunt curios daca se va rezolva ceva. Am fost saptamana trecuta la un director de la Gospodarire Locala din Primaria sector 3 si i-am povestit situatia (+ sesizare scrisa). Omul a parut deschis si mi-a dat dreptate. A zis ca va fi o sedinta la ADP si o sa ridice problema acolo.
    Mai spunea ca au stalpi, insa montajul lor costa si nu au buget (trebuie pusi la fiecare 1,5 metri). I-am replicat si eu ca siguranta si viata copiilor e mult mai importanta…

    Sigur ca o sa va tin la curent. Macar sa am ce povesti. De asemenea, te rog si pe tine sa ma anunti daca rezolvi ceva. E important daca avem un precedent, ca sa ne folosim de el in incercarile urmatoare.

  3. Alex
    iulie 04, 2012

    A durat ceva, dar cred ca incep sa se miste lucrurile. Astazi am primit urmatorul raspuns de la Politia Sectorului 5:

    “Urmare a petitiei dvs inregistrata la Politia Locala Sector 5, cu nr. 4824/12.04.2012, prin care ne sesizati ca trotuarul din fata Scolii nr 114 este blocat in permanenta de masini stationate iar pietonii sunt obligati sa circule pe carosabil, va comunicam urmatoarele:

    Polistitii locali din cadrul institutiei noastre s-au deplasat la fata locului constatand ca cele sesizate se confirma, in consecinta s-a inaintat adresa catre Brigada de Politie Rutiera in scopul organizarii unor actiuni comune pentru depistarea persoanelor care nu respecta prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.195/2002 si catre Administratia Domeniului Public Sector 5 pentru montarea unor stalpi care sa blocheze accesul masinilor pe trotuar.”

  4. Serban Damian
    iulie 04, 2012

    Asa am crezut si eu dupa ce am primit 3 scrisori prin care imi dadeau dreptate – de la primaria sector 3, primaria generala si politia rutiera. Din pacate nu s-a intamplat nimic pana acum…
    Totusi nu disper. La un moment dat voi relua problema si sper sa se rezolve.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.