Bauturi de proasta calitate

aug. 24, 2011 | 0 comments | bauturi, proaste, sanatate

Imi amintesc ca pe vremea cand eram copil aveam la tara un vecin alcoolic. Da’ alcoolic rau de tot. Viata lui inseamna o cautare continua de surse de alcool si pentru ca nu mai era in stare sa munceasca (evident, din cauza bauturii) trebuia sa recurga la tot felul de manevre ca sa isi procure “licoarea”. De exemplu, consuma “frectie Diana” – asta era o chestie pentru facut frectie, asa cum ii spune si numele. Nu stiu daca se mai gaseste. Era, in mod cert, o chestiune pentru uz extern, ce continea si alcool. Apoi mai erau acele sticlute cu esente pentru prajituri – de rom, de vanilie etc. Si ele tot cu alcool. Vecinul a murit de mult, inghetat in propria casa, probabil beat.

Traditia consumului de bauturi dubioase continua insa. Acum le poti cumpara direct din comert. In orice supermarket sau magazin de cartier, ca sa nu mai vorbim de magazinele de la tara, gasesti niste PET-uri umplute cu tot felul de bauturi, care mai de care mai “apetisante”. Nu m-a preocupat niciodata problema acestora, din simplu fapt ca nu as avea in veci curiozitatea sa cumpar un “vin” intr-un PET de 2 litri, care costa 5 lei, adica mai putin decat o sticla de apa plata. Pentru ca a trebuit sa facem un subiect la Antena 1, am citit eticheta unor astfel de produse, care sunt denumite “bauturi alcoolice fermentate nedistilate”, deci nu vin sau bere, ci un soi de ozeneuri – bauturi neidentificate.

Se pare ca Romania este singura tara din UE unde se mai permite fabricarea acestor bauturi care se mai numesc si “fermentate linistit”. Ce nume potrivit! Producatorii lor “fermenteaza linistiti” niste cocktailuri chimice, care nu mai au nicio legatura cu bauturile alcoolice clasice. Pe eticheta unei astfel de bauturi, printre nenumarate chimicale, scria ca are si sub 1% suc de struguri. Sa mori de ras! Sau de ficat, daca esti atat de prost incat sa bei asemenea chestie. Si n-ar trebui sa se mire nimeni ca Bibanul, Babanul, Bastanul, Cetera si alte minuni d-astea se vand foarte bine, pentru ca pe saracia asta, drojdierul roman trebuie sa isi ucida ficatul si neuronii cu ceva, iar acel ceva trebuie sa fie cat mai ieftin. 5 lei petul de 2 litri. Superoferta!

Am putea zice, ok, beti si muriti in chinuri drojdierilor! Doar ca nu e chiar asa. Drojdierii nu mor imediat, ci mai intai se imbolnavesc, umplu spitalele, au pretentii la consultatii si tratamente gratuite, si practic fura o felie din putinul venit al sistemului medical romanesc, privand alti pacienti de o ingrijire corecta si completa, pacienti care au avut ghinionul sa se imbolnaveasca si nu si-au facut-o cu mana lor, precum sus-numitii drojdieri.

Mai mult decat atat, producatorii de bauturi d-astea “fermentate linistit”, nu platesc accize la stat, ceea ce face ca zeci de milioane de euro sa nu ajunga la buget, ci in buzunarele “intreprinzatorilor”. Ce tare!

Asadar, se amesteca apa, alcool etilic, sirop de glucoza, o mie de arome, acidifianti, coloranti, indulcitori, neaparat o picatura de suc de struguri la 20 de tone de BFL (bautura fermentata linistit) si ai pus-o de o superafacere.

Nici macar nu se poate vorbi de un vin contrafacut sau falsificat, pentru ca intr-un astfel de trascau ordinar nu mai exista aproape nimic care sa aminteasca de un vin.

Deci daca aveai in intentie sa iti torni un pahar de Bibanul sau alta prostie d-asta, vezi aici care sunt riscurile:


Acest articol a fost vizualizat de 1.411 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.