Lupta cu dependenta

ian. 02, 2009 | 0 comments | abuz, dependenta, recadere, sprijin

Diversele forme de dependenta pot afecta oameni din toate categoriile sociale – de la presedinti care lupta sa renunte la fumat, medicii dependenti de analgezice si pana la adolescenti consumatori de droguri. Aproape un sfert dintre americani sunt dependenti de nicotina, si mai mult de unul din sapte se lupta cu drogurile sau cu alcoolul.

Pana de curand, expertii au considerat ca dependenta apare doar in cazul consumului de droguri puternice sau alcool. Recent, s-a constatat ca si alte comportamentele excesive, cum ar fi jocurile de noroc, cumparaturile si sexul pot duce la dependenta. Comun tuturor acestor forme de dependenta este modul cum raspunde creierul la experientele placute, indiferent de sursa acestora. Cercetarile genetice au aratat ca oamenii sunt predispusi la dependenta in general, nu la un anumit tip specific.

O serie de tratamente eficiente pot ajuta pe oameni sa recupereze, inclusiv strategiile de auto-ajutorare, psihoterapia, medicamentele, programe de reabilitare, sau o combinatie a acestor elemente.

Daca esti in situatia de a depasi o dependenta, urmatoarele etape iti ofera o sansa mai mare de succes. Acestea fac parte dintr-un program complex dezvoltat la Universitatea Harvard. Am selectat “esenta” acestui program, care se aplica foarte bine inclusiv in cazul oamenilor cu probleme ponderale, cu atat mai mult in cazul celor cu tulburari ale comportamentului alimentar.

Cauta ajutor. Desi unii oameni se pot recupera prin propriile lor forte, altii au nevoie de consiliere si sprijin de la profesionisti, persoane cu aceleasi probleme, sau ambele categorii.

Stabileste o anumita data la care vei renunta la obiceiul care a provocat dependenta. Alege o data cu semnificatie – un eveniment special, ziua de nastere sau o aniversare.

Schimba mediul. Elimina orice lucruri care iti amintesc de dependenta – acasa si la locul de munca. Separate de cei care ar putea sa te incurajeze sa reiei vechile obiceiuri, cum ar fi consumul unei substante sau practicarea unui aume comportament. Daca incerci sa te lasi de baut, scapa de orice urma de alcool, sticle, tirbusoane, pahare etc. Daca vrei sa slabesti, nu tine in casa alimente care te-ar putea tenta, nu iti cumpara si roaga-i pe cei din jur sa nu iti aduca asa ceva si nici sa nu manance de fata cu tine.

Dezvolta-ti noi abilitati si implica-te in alte activitati. In momentul cand simti nevoia sa revii la vechea dependenta, aplica noile alternative de activitati, cum ar fi duci la o plimbare, care iti va tine mintea ocupata pana cand “pofta” trece. Trebuie sa fi pregatit sa faci fata unor situatii care te-ar putea confrunta cu vechile depenedente, cum ar fi de exemplu o petrecere la care toata lumea mananca in exces sau consuma alcool.

Revizuieste-ti vechile incercari de a renunta. Gandeste-te la ceea ce a functionat si ce nu. Ganditi-va la ceea ce a a contribuit la recidiva si fa schimbari in consecinta.

Creaza-ti un “grup de sprijin”. Vorbeste cu familia, prietenii si colegii de servici si solicita-le incurajarea si sprijinul lor.

Tu ai suferit sau suferi de vreo forma de dependenta? Povesteste-ne!




Acest articol a fost vizualizat de 1.079 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.