Prea multa invatatura… ingrasa

ian. 03, 2009 | 3 comments | Crestere in greutate, intelectual

Se pare ca exista un sambure de adevar in aceasta afirmatie destul de ciudata.

Mai intai trebuie sa spun ca in discutiile pe care le am cu pacientii mei, nu de putine ori am aflat ca au suferit “varfuri” de crestere in greutate in perioada unor examene importante din viata lor – bacalaureat, admitere, licenta etc. La o prima privire s-ar putea arunca explicatia ca au trecut de la o viata cat de cat activa, la una complet sedentara – “cu burta pe carte”. Si totusi nu asta este problema, pentru ca multi dintre ei nu au suferit o schimbare semnificativa a stilului de viata pe partea de activitate fizica, ci mai curand pe partea de alimentatie.

Un studiu realizat la Universitatea Laval mi-a confirmat observatia.  Cercetatorii de acolo au reusit sa demonstreze ca dupa o perioada de activitate intelectuala intensa (in studiul lor era vorba de serii de 45 de minute) consumul alimentar este semnificativ mai mare decat in mod normal. Activitatea in sine nu consuma mai multa energie comparativ cu “statul degeaba”.  Dupa fiecare serie de activitati intelectuale, subiectii au fost lasati sa manance in voie  – alegerea lor a fost undeva la 200-250 kcal per gustare (iar daca inveti, sa zicem 5 ore pe zi, si dupa fiecare iei o astfel de gustare, ai cumulat lejer 1000-1250 kcal).

Explicatia fiziologica pare sa fie urmatoarea – stresul intelectual produce o fluctuatie importanta a nivelului glicemiei (creierul functioneaza numai cu glucoza, si nimic altceva), asadar apare necesitatea de a compensa rapid scaderea glucozei sanguine.

Cumuland aceast consum caloric crescut cu lipsa activitatii fizice, rezultatul este clar – crestere in greutate.

Sa fim sinceri cu noi insine – cand esti ingrozitor de stresat din cauza unui examen sau concurs foarte important ce se apropie, iti trebuie multa putere si capacitate de a-ti ordona viata, incat sa nu te lasi furat de necesitatile acute, cum ar fi pofta pentru “ceva dulce”, pe care ti-o satisfaci dupa fiecare capitol pe care il parcurgi. Oamenii simt nevoia sa se recompenseze (mai ales cand aceasta nevoie trece denivelul psihic, ajungand la cel organic, care este mult mai greu de controlat), iar aceste “recompense” hipercalorice si repetate frecvent, pe un fond de inactivitate fizica, reprezinta reteta sigura pentru a trece de acel examen cu un balast de kilograme in plus.

Ce e de facut?

In primul rand sa nu lasi pe ultima suta de metri invatatul pentru acel examen sau concurs. Daca te pregatesti din timp, te vei simti mai sigur pe tine si nu vei mai fi atat de stresat. Programeaza-ti bine materia si tine-te de program.

Incearca sa nu renunti la activitatea fizica. Daca nu faci sport, macar fa-ti un program zilnic de plimbare. In afara de faptul ca vei schimba mediul si te vei relaxa, vei “arde” si cateva calorii. Mult mai eficient ar fi totusi sa faci cateva minute (15-30) de exercitii fizice.

Respecta un program al meselor. Vei reusi in acest fel sa mai reduci din “poftele” ce apar subit si cu care este greu de luptat.

Recompenseaza-te cu fructe, nu cu dulciuri. Totusi ai grija si aici – un mar nu iti aduce decat 80-100 kcal, in schimb 1 kg de mere inseamna 800-1000 kcal, adica aproape jumatate din necesarul tau zilnic (presupunand ca ai cam 65-70 kg si esti sedentar).

16 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.345 ori.

Related Posts

Comments (3)

  1. alexandra
    februarie 01, 2009

    buna ziua. am o anumita problema pe care eu o consider destul de mare. nu reusesc sa ma ingras deloc. am 24 de ani si sunt mama unui baitel de 2 ani. chiar si pe parcursul sarcinii am mancat destul de bine dar eu nu am luat nici un kg in plus. am 1 m si 68 de cm si cantaresc numai 45 de kg. ce pot face sa ma ingras?? ce ar trebui sa mananc ?? am o masa bine echilibrata , sport nu fac, am pofta de mancare si degeaba. manac in zadar cu speranta ca voi reusi sa mai i-au poate 2 kg in plus. va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.

    cu stima si respect alexandra

  2. admin
    februarie 01, 2009

    Draga Alexandra,

    In primul rand – sa-ti traiasca baietelul.
    Este foarte posibil sa nu poti rezolva problema numai din alimentatie. E nevoie de un stimul pentru a lua in greutate, iar acesta este sportul. Ar fi bine sa imi faci o vizita la cabinet, pentru a gasi o rezolvare la problema ta.

  3. Mihaela
    mai 05, 2009

    Buna ziua. Am aceeasi problema ca si a Alexandrei. Mananc mult, fac sport mult si nu reusesc sa ma ingras. Deosebirea fatza de ea este ca eu nu am copii. Am 26 de ani si am 1 m si 70 cm si 46 kg. Am tot incercat tot felul de suplimente cu vitamine, si nu numai . Am fost si la endocrinolog, mi-a recomandat si acesta ceva suplimente pe baza de plante, dar in zadar. Alimentatia mea recunosc ca e cam dezordonata, inainte respectam mesele,dar acum ,cum si lucrez, nu mai fac acest lucru. Dar totusi, nu lucrez de mult timp, trebuia sa ma ingras si eu putin, dar deloc. Mentionez ca nu sunt sedentara, practic diferite sporturi : ciclism, baschet, inot, tenis de camp, etc. Fac multa miscare si mananc destul de mult si nu se lipseste de mine sub nici o forma nici macar 1 kg. Anul trecut, am fost intr-o tura cicloturistica prin tara, am pus in acel an 5 kg si am dat 4 kg jos in acea tura (adica am slabit 4 kg in 5 zile). E strigator la cer :)). Am nevoie si de cateva idei pentru a nu mai slabi in timpul efortului fizic, daca se poate.

    Ce ma puteti sfatui?

    Va multumesc si astept raspunsul dvs. !

    Cu respect, Mihaela

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.