Iaurtul și microflora salivară – Medicina bazată pe dovezi și realitatea

mai 05, 2018 | 0 comments | alimentatie, bifidobacterium, iaurt, lactobacili, lactobacillus bulgaricus, nutritionist, saliva, streptococcus thermophilus, streptococi viridans

În cavitatea orală se găsește un ecosistem microbian cu diverse specii și anumite particularități în funcție de zona anatomică în care se află, adică buze, dinți, limbă, mucoasă jugală, palat, salivă, crevașe gingivale, dar și pe construcțiile artificiale pe care se localizează, respectiv proteze dentare sau punți sau aparate dentare fixe.

Acțiunile pe care aceste specii bacteriene le realizează între ele sunt diverse – fie se ajută reciproc (sinergia), fie o specie competiționează cu cealaltă pentru a se hrăni și supraviețui (antagonia).

În funcție de alimentația noastră, această microfloră poate deveni în exces și să cauzeze probleme de sănătate. Cu toate acestea, un produs pe care le consumăm fără să-i știm de fapt toate efectele asupra microflorei salivare este iaurtul.

Un studiu1 dublu orb, randomizat încrucișat a fost efectuat în urmă cu 9 ani pe 24 de adolescenți sănătoși  (care purtau și aparat dentar) cu o durată de 8 săptămâni – studiul a fost împărțit pe 4 perioade (de câte 2 săptămâni). În timpul perioadelor 2 și 4 subiecții au consumat 200 g iaurt cu fructe conținând Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173010, iar în perioadele 1 și 3, subiecții au fost în perioadele de rulare și de spălare. Valorile pre- și post-tratament în cadrul fiecărui regim au fost comparate cu un test de omogenitate marginală pentru două categorii. Cercetătorii au observat o reducere semnificativă statistic a streptococilor mutanți salivari ce a fost înregistrată după consumul iaurtului (P <0,05) în comparație cu iaurtul din grupul control. Nu s-au observat modificări semnificative statistic ale numărului de lactobacili salivari.

O altă cercetare2 în care au fost înrolați voluntari cu vârste între 23-37 de ani a arătat că iaurtul este activ împotriva unor agenți patogeni. Participanții au fost distruibuiți în 2 grupe, în 3 etape, cu o durată totală de 18 săptămâni – 42 de persoane au finalizat studiul. În prima fază, de 8 săptămâni, aceștia nu au consumat nici iaurt, nici înghețată de soia fără cazeină. Ca apoi, persoanele să fie apoi împărțite aleatoriu în grupul test (care consuma iaurt) și de control (care ingera înghețată) – se consumau 125 g din aceste alimente de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni. În faza a treia, aceștia trebuiau să evite produsele pentru următoarele 2 săptămâni. Probele salivare au fost colectate la intervale regulate de 2 săptămâni. Pentru fiecare grup și fază au fost calculați logaritmii medii ai numărului salivar pentru flora viabilă totală, streptococi orali, streptococi mutanți, lactobacili și Candida. De asemenea, a fost evaluată prevalența Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus.
Rezultatele au arătat că în faza a doua de studiu, media de streptococi mutanți a fost mai mică în grupul test decât în ​​grupul martor (3,6 vs. 4,0 unități de formare a coloniilor log/ml, p= 0,02). În plus, tot în timpul fazei 2, L. bulgaricus a fost detectat tranzitoriu la trei participanți din grupul test.

O analiză in vitro3 (adică experimentul într-un mediu controlat în afara unui organism viu, cum ar fi într-o eprubetă) a investigat diferențele de susceptibilitate la iaurt între mai multe tulpini de streptococi viridans. Fiecare tulpină a fost testată separat de cinci ori în formă planctonică și în faza de creștere logaritmică. Au fost testate două tulpini din fiecare dintre următoarele specii de Streptococcus: mutani, sobrinus, gordonii, oralis, parasanguinis și sanguinis. S-au incubat câte un mililitru (108 unități care formează colonii (cfu) din fiecare tulpină (la 37°C, timp de 60 min) cu 9 ml de iaurt simplu fără grăsimi care conține Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus) cfu / g) în tuburi cu vârtej turtit. Ratele de supraviețuire au fost calculate la fiecare 15 minute prin împărțirea numărului de celule viabile obținute prin proceduri convenționale de laborator la numărul de bază. Ratele de supraviețuire au fost de 8% (S. mutans 6519T), 12% (S. mutans 31738), 35% (S. oralis 25671) și > 50% (toate celelalte specii testate) după 15min și 0,01% și> 10% (toate celelalte specii testate) după 30 de minute. În general, S. parasanguinis și S. sobrinus au fost cele mai rezistente specii. Când a fost utilizată tehnica de tratare termică cu iaurt (<10 cfu/g bacterii și bacteriocine inactivate), această activitate antibacteriană nu a fost găsită.

Concluzii

Prin consumul zilnic și pe termen scurt de iaurt cu fructe care conține Bifidobacterium animalis subsp. lactis DN-173010 se poate reduce nivelurile de streptococi mutanți în salivă în timpul tratamentului ortodontic cu aparate fixe.1

Iaurtul are o anumită activitate împotriva microflorei salivare, dar acest lucru nu pare să se datoreze instalării microorganismelor din compoziția iaurtului în gură.2
O cercetare a arătat activitatea selectivă anti-mutantă a iaurtului – scăderea globală a streptococilor mutanți in vivo s-ar putea datora unui efect bactericid al iaurtului asupra S. mutans, dar nu asupra S. sobrinus.3

 

Sitografie

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19193706
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11389862
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18539261



Acest articol a fost vizualizat de 1.200 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.