Oamenii sănătoși cu vârstă peste 50 de ani pot alerga în siguranță maraton

aug. 23, 2012 | 0 comments | 50 ani, inima, maraton, siguranta, studiu

Unora dintre noi le place sportul. Chiar mult. Număr printre prietenii și apropiații mei, oameni care se antrenează cu regularitate și participă la o mulțime de concursuri. Iar dintre aceștia unii au vârste la care alții abia mai reușesc să urce trei trepte fără să gâfâie sau fară să se plângă de dureri o săptămână. Să alergi maraton la peste 50 de ani poate să pară la prima vedere o nebunie și un risc mare pentru sănătate. Și totuși nu este așa. Un om sănătos poate face acest lucru fără să își pună sănătatea în pericol, așa cum o dovedește și acest studiu publicat recent în Journal of Cardiovascular MRI.

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Manitoba, Canada au examinat voluntari sănătoși care au luat parte în 2010 și 2011 la Maratonul Manitoba. Aceștia au fost investigați pe mai multe planuri – analize de sânge și investigații imagistice: ecocardiografie, CT și RMN. Ei au constatat că imediat după alergarea distanței de 42,195 km, adică distanța clasică a maratonului, maratoniștii de top cu vârstă peste 50 de ani au manifestat creșteri tranzitorii ale markerilor sanguini, precum și modificări la cordului drept (îngroșarea peretelui și contracții mai slabe), fenomene care au revenit la normal după o săptămână de la evenimentul sportiv.

Cum populația din țările civilizate îmbătrânește (așa cum se întâmplă în Canada, de unde vine acest studiu), tot mai multe persoane peste 50 de ani participă la activități fizice în mod regulat – în ultimii 20 de ani numărul participanților la maraton cu vârstă peste 50 de ani practic s-a dublat.

Acesta a fost primul studiu din lume care a analizat prin metode imagistice de ultimă generație inima maratoniștilor cu vârstă peste 50 de ani, în scopul detectării prezenței unor modificări la nivel cardiac. Până acum se făcuseră studii doar pe sportivi de anduranță cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani – la aceștia se constatase o reducere a capacității cordului drept de a pompa eficient sângele, însă această reducere era temporară și reversibilă în decurs de o săptămână. În urma acestui studiu s-a putut trage concluzia că eforturile de anduranță practicate în mod repetat nu par să conducă la afectări permanente ale miocardului la persoanele peste 50 de ani.

Mă bucur că există astfel de studii. Vârsta de 50 de ani pare deocamdată departe, însă anii trec foarte repede și e bine de știut că voi putea să alerg maraton și atunci, fără să îmi fie teamă ca o să îmi crape ceva în interior (asta ca să mă exprim academic :D)

Personajul din poza este prietenul meu, Ilie Victor, care are 60 de ani și a alergat în jur de 140 de maratoane până acum. Este sigurul român cu un asemenea palmares. Sigur, el este un caz izolat, însă cunosc mulți alți sportivi “veterani” care au alergat mai puține curse pe distanță lungă decât Ilie Victor și care ar face de rușine o mulțime de tineri care au avantajul tinereții, însă nu au nici pe departe determinarea și forma fizică a acestor alergători.

31 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.312 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.