Vitamine naturale sau de sinteza?

mart. 23, 2012 | 2 comments | de sinteza, fructe, legume, minerale, naturale, vitamine

Este deja o întrebare clasică. Toată lumea se va grăbi să spună că cele “naturale” sunt în mod clar cele mai bune, însă aș putea să bag mâna în foc că toți aceștia au folosit cel puțin odată în viața lor și un produs cumpărat din farmacie,  magazin de suplimente nutritive sau supermarket.

Este destul de dificil de a face distincţia între vitamine “sintetice” şi “naturale”. O vitamină naturală ar putea fi definită ca fiind un nutrient concentrat provenit dintr-o sursă naturală și la care nu au fost adăugate alte substanțe cum ar fi îndulcitori, conservanți, coloranți.

Principala mare diferență între vitaminele naturale și cele de sinteză este faptul că primele sunt însoțite de cofactori, de asemenea foarte utili pentru sănătate. De exemplu, vitamina C este însoțită de bioflavonoizi. Vitaminele “naturale” sunt cele pe care le luăm direct din alimente sau sunt concentrate din surse naturale, fără să fi fost folosiți solvenți chimici sau metode fizice agresive. Vitaminele de sinteză sunt produse prin metode de laborator.

“Naturiștii” susțin că acestea ar fi ineficiente și inutile. Pe de altă parte, medicii susțin că sunt la fel de bune ca și cele naturale, pentru că în fond au aceeași structură chimică și odată ajunse în organism își fac treaba la fel de bine.

Cine are dreptate?

Adevărul este că două substanțe identice vor acționa în mod asemănător asupra organismului. Efectul unei vitamine este același, indiferent dacă provine din sinteză chimică sau dintr-o sursă naturală, cu condiția să fie doar acea substanță și nimic altceva împreună cu ea.

Să luăm exemplul vitaminei E, un foarte puternic antioxidant. Atunci când provine din uleiuri vegetale și alte surse naturale, ea se găsește sub forma izomerului D (adică molecula are o anumită formă). Când este sintetizată chimic, se obține un amestec 1:1 de izomeri D și L. Organismul nostru folosește doar forma D, așadar sursele naturale oferă o substanță 100% eficientă, în timp ce forma de sinteză ar putea să fie de fapt doar în jumătate de doză.

Vitamina C provenită din citrice este identică cu cea din alte plante și chiar cu cea sub formă de supliment alimentar. Diferența este că în plante ea există alături de bioflavonoizi, substanțe care îi cresc biodisponibilitatea cu până la 30%.
Această constatare înclină balanța către natural. Cu toate acestea, în fond și la urma urmei vitamina C este tot acid ascorbic fie că provine din portocale, fie că a fost izolată din porumb, în laborator. Moleculele de acid ascorbic își vor acționa la fel la nivel celular.

O diferență importantă între sursele naturale de vitamine și suplimentele nutritive (ca surse “sintetice” de vitamine) este doza, și mai exact constanța acelei doze, de la o administrare la alta. În natură, în funcție de foarte mulți determinanți, o portocală poate conține 50 mg de vitamina C, iar alta doar 10 mg. Pe de altă parte, o pastilă de vitamina C va conține cu mare probabilitate tot aceeași cantitate ca și altă pastilă de același fel. Un alt avantaj al suplimentelor nutritive este  puritatea. Alimentele pot fi contaminate cu o mulțime de substanțe, în timp ce suplimentele sunt de obicei supuse unui control mai riguros.

Și atunci ce folosim?

Din punctul meu de vedere, alimentele (în special fructele și legumele) ar trebui să rămână sursa de bază. Este important să încercăm să ni le procurăm din locuri cunoscute și să profităm de produsele de sezon, cultivate în zone apropiate,
pentru că astfel avem mai multe șanse ca acestea să se fi copt natural și să nu fi fost transportate mii de kilometri. Ar fi ideal dacă am cunoaște în ce condiții au fost cultivate, dacă au fost folosite substanțe pentru combaterea dăunătorilor,
dacă au fost folosite îngrășăminte chimice… e destul de complicat. Procurarea de la micii producători ne crește șansele să aflăm toate acestea și să mâncăm produse sănătoase.

Legat de suplimentele de vitamine și minerale – departe de mine gândul de a le minimiza valoarea. Chiar eu eu folosesc așa ceva în această perioadă, pentru că mă pregătesc pentru câteva maratoane și am o perioadă mai solicitantă. Aceste preparate sunt destinate pentru a acoperi carențe sau pentru a susține organismul în perioade mai dificile, cum ar fi convalescența, graviditatea, pregătirea în sportul de performanță, perioade de creștere etc.  N-aș recomanda să fie folosite oricum și oricând, fără a exista o motivație.

16 Like



Acest articol a fost vizualizat de 2.912 ori.

Related Posts

Comments (2)

  1. Armin
    februarie 02, 2015

    ”Adevărul este că două substanțe identice vor acționa în mod asemănător asupra organismului. Efectul unei vitamine este același, indiferent dacă provine din sinteză chimică sau dintr-o sursă naturală, cu condiția să fie doar acea substanță și nimic altceva împreună cu ea.”

    Ati verificat asta? E usor sa te bazezi pe niste studii de “laborator” de marketing:)

  2. Serban Damian
    februarie 02, 2015

    Da, am verificat.

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.