Codul, util si in curele de slabire

feb. 10, 2012 | 0 comments | Slabire, cod, peste, studiu

Pe vremuri se spunea “nicio masa fara peste”. Desi suna extrem de banal si “de trista amintire”, realitatea este ca pestele a fost dintotdeauna o sursa extrem de valoroasa de nutrienti, si este o mare pierdere sa nu il consumam in mod frecvent. O sa va povestesc despre un studiu care a aratat ca pestele numit cod este util in mod particular celor care vor sa slabeasca.

Acest studiu recent realizat pe mai multe persoane apartinand mai multor state europene a aratat ca cei care au mancat cod au obtinut o rata mai crescuta a scaderii in greutate, asta pe langa alte efecte benefice asupra sanatatii. In studiu au fost urmarite 126 de persoane cu varste intre 20 si 40 de ani si indice de masa corporala intre 27,5 si 32,5. Toate aceste persoane au primit un regim hipocaloric (cu 30% mai putin decat necesarul caloric). Regimurile au fost identice in privinta compozitiei in macronutrienti, insa au continut cantitati diferite de cod: grupul de control nu a primit peste deloc, grupul 1 a primit 150 g de cod de 3 ori pe saptamana, iar grupul 2 a primit 150 g de cod de 5 ori pe saptamana.

La inceputul si finalul perioadei de 8 saptamani au fost efectuate masuratori antropometrice si s-au evaluat factorii de risc cardiovasculari. Scaderea in greutate medie a fost de 5 kg (+/- 2,9 kg), circumferinta abdominala a scazut in medie cu 5 cm (+/-3,2 cm), IMC-ul s-a redus cu 1,65 (+/-0.95), TA sistolica cu 3,4 (+/-8,9), TA diastolica cu 2,4 (+/-6,9), trigliceridele cu 1,26 mmol/L (+/-0,56), iar insulina cu 1,21 mU/L (+/-5,3). Prevalenta sindromului metabolic a scazut de la 29% la 21%.

S-a constatat ca grupul care a primit 150 g de cod de 5 ori pe saptamana a slabit cu 1,7 kg mai mult (in medie), in comparatie cu grupul de control. Studiul a remarcat ca exista o relatie directa intre cantitatea de cod primita si nivelul scaderii in greutate, insa nu cantitatea nu este un reper semnificativ in privinta modificarii factorilor de risc cardiovascular.

Iata deci un argument in plus pentru a consuma peste in mod curent, dar mai ales atunci cand aveti kilograme in plus si v-ati decis sa scapati de ele.




Acest articol a fost vizualizat de 900 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.