Ia zinc in prima zi de raceala

feb. 16, 2011 | 1 comment | raceala, viroza, zinc

Banalele raceli ne dau de cap fiecaruia dintre noi an de an. Fie ca sunt provocate de factori fizici (frig, umezeala), fie ca exista o componenta microbiana, aceste imbolnaviri reprezinta peste 40% din motivele de absenta de la servici sau de la scoala, ceea ce in termeni practici inseamna cheltuieli mari pentru sistem.

De multe ori nu avem cum sa ne protejam sau suntem luati prin surprindere oricat de sanatos am trai si oricat de responsabili am fi fata de corpul nostru (ma refer aici la alimentatie, miscare, igiena etc.).

Odata instalata boala, ne luptam cu ea zile bune. Se pare ca pe langa medicatia obisnuita, putem recurge si la suplimente nutritive care sa reduca durata bolii.

Suplimentarea cu zinc nu este o noutate, totusi pana acum nu exista certitudinea ca administrarea acestui mineral este intr-adevar utila.

De curand a fost publicat in The Cochrane Library rezultatul unei analize sistematice pe 15 studii, aratand ca administrarea zincului sub forma de tableta sau sirop in primele zile de la instalarea simptomelor, reduce severitatea si durata bolii.

 Studiile au implicat peste 1300 de oameni si au aratat urmatoarele aspecte:

  • – Administrarea de zinc sub forma de tableta sau sirop la o zi de la debutul racelii poate reduce severitatea si durata bolii
  • – La sapte zile de la debutul bolii, cea mai mare parte dintre cei care au luat zinc nu mai prezentau simptome, in comparatie cu cei care au primit placebo
  • – Copiii care au primit zinc timp de 5 luni sau mai mult au prezentat mai putine raceli si au lipsit mai putin de la scoala; de asemenea, ei au avut nevoie de mai putine antibiotice (aspect important, tinad cont ca se face abuz de antibiotice, iar acest lucru creste rezistenta microbiana).

Incepand cu 1984, cand a fost realizat primul studiu care facea legatura dintre administrarea de zinc si reducerea duratei de boala (raceala obisnuita), rezultatele au fost contradictorii, in sensul ca unele studii aratau existenta acestei corelatii, altele nu.

Noile studii dovedesc aceasta corelatie. Se vorbeste chiar de utilizarea zincului ca supliment in astm, boala care se agraveaza atunci cand pacientul raceste.

 Zincul este un mineral estential pentru organism si se gaseste in unele alimente – stridiile contin cea mai mare cantitate de zinc dintre toate alimente, insa exista si alte surse mai obisnuite, cum ar fi carnea de vita si pui, fasolea, cereale, lactate, nuci. Sursele vegetale de zinc nu sunt foarte utile, deoarece prezenta fitatilor face ca biodisponibilitatea zincului sa fie redusa. Zincul este deosebit de important pentru dezvoltarea normala in timpul perioadei fetale, dar si in copilarie. El joaca un rol cheie in metabolismul celular, participand la sinteza ADN si enzimelor, vindecarea tesuturilor, buna functionare a sistemului imunitar. Este necesar sa consumam zilnic zinc, deoarece corpul nostru nu il depoziteaza.

Asadar, data viitoare cand simti ca te ia raceala, mergi la farmacie si cumpara un supliment cu zinc. Nu o sa te vindeci, dar cel putin nu vei suferi la fel de mult si vei scapa mai repede de simptome.




Acest articol a fost vizualizat de 3.246 ori.

Related Posts

Comments (1)

  1. angy
    februarie 22, 2011

    Multumim pentru articol. Este bine de stiut ata ca Zincul ajuta in lupta cu raceala cat si ca acesta nu se depoziteaza, deci trebuie luat zilnic. Intrebarea mea este, cum calculam doza necesara de zinc, la adulti si la copii?

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.