AlimentaÈ›ia copilului preÈ™colar – interviu – partea 1-a

feb. 10, 2013 | 0 comments | alimentatie, copil, interviu, prescolar

Perioada preșcolară este esențială în dezvoltarea ulterioară a copiiilor. Medicii pediatri susțin că alimentatia copiilor trebuie să cuprindă în perioada de creștere un aport de vitamine, proteine și minerale echilibrat. Alimentația din această perioadă își va pune amprenta asupra adolescenței și maturității viitorului adult. Alimentația nesănătoasă va avea repercusiuni asupra copiiilor, mai ales în perioada pubertății.

Alimentele dezechilibrate nutrițional, de obicei, hipercalorice, trebuie evitate. Produsele care conțin glucide foarte multe vor avea implicații asupra dezvoltării ulterioare, în special generarea unui diabet zaharat. Coloranții, conservanții și aditivii alimentari sunt contra indicați în perioada de creștere a copilului.

Ce include o dietă sănătoasă, rațională în alimentația copilului?

O alimentație sănătoasă se caracterizează printr-un echilibru bun între grupele de alimente, așa cum sunt ele reprezentate în piramida alimentară. Respectând aceste indicații simplu de înțeles, ne putem asigura că cel mic va primi toți nutrienții necesari pentru buna dezvoltare și menținerea stării de sănătate. Practic, copilului nu trebuie să îi lipsească nicio grupă de alimente, însă în proporțiile adecvate.

Cum pot părinții menține o dietă sănătoasă a copilului?

Informarea este cel mai pas, și de altfel primul, pe care părinții trebuie să îl facă dacă sunt preocupați de alimentația copiilor. Nu ai cum să îi oferi copilului o alimentație sănătoasă și echilibrată dacă nu știi ce înseamnă acest lucru. Așadar, fiecare părinte care își iubește copilul trebuie să înceapă să se informeze. Există o mulțime de surse de informare – cărți de nutriție pe înțelesul tuturor, siteuri specializate pe copii, emisiuni tv și nu în ultimul rând medici – începând cu pediatrul și continuând cu medicul nutriționist. Principiile de bază pot fi însușite foarte ușor, nu trebuie să intrăm din detalii complicate, să calculăm calorii și nutrienți, ci să ne folosim de aceste informații simple și de bunul simț.
Un element foarte important în familie este atitudinea generală față de alimentație. Nu îi poți cere sau impune copilului să mănânce sănătos, dacă cei din familie au obiceiuri alimentare proaste, de genul mâncatului pe fugă, consumului excesiv de dulciuri, snacksuri sau sucuri, mâncatul în fața televizorului și altele. Copiii copiază ce văd acasă, la cei apropiați și de aceea este important să ne corectăm în primul rând pe noi, pentru ca apoi să putem pretinde copiilor să facă la fel.

Ce alimente sunt recomandate și care trebuie evitate în perioada rece, precum și în perioada caldă?

Indiferent de perioadă, există o serie de alimente pe care copiii noștri nu ar trebui să le consume și mă refer aici la cele excesiv procesate, cu tot felul de aditivi, conservanți, coloranți, îndulcitori. Alimentația copilului trebuie să fie cât mai naturală, produsă din materii prime curate și provenind din surse sigure. Trebuie să se evite mâncarea fast food cu orice preț. De asemenea, consumul de dulciuri și sucuri trebuie limitat și redus cât mai mult. În anotimpul rece, în special în familiile în care se păstrează obiceiuri tradiționale, trebuie evitat sau măcar limitat consumul de carne de porc, precum și derivate care aduc o cantitate mare de grăsimi saturate. Vara ar trebuie să avem grijă la consumul de înghețată, care de obicei aduce multe calorii.

Care e doza zilnică de calorii recomandată copiiilor în perioada de creștere, ținând cont de sexul, vârsta, kg copilului și mai ales de anotimp?

În principiu, pentru copiii preșcolari, intervalul se întinde între 1000 și 1800 kcal/zi. Evident, copiii mici de 3-4 ani au un necesar de 1000-1200 kcal.zi, în timp ce copiii mai mari, de 6-7 ani pot ajunge la 1600-1800 kcal/zi. Fetele au un necesar caloric mai mic decât băieții. Diferența mai este dată și de efortul fizic pe care îl depune copilul, în sensul că un copil activ, care se joacă mult, eventual practică și un sport, va avea un necesar caloric mai mare decât un copil sedentar, care stă toată ziua în casă. Anotimpul nu influențează foarte mult aportul caloric, decât eventual prin perspectiva efortului fizic – unii copii devin mai sedentari iarna, spre deosebire de vară, când ies mai mult la joacă, plimbare etc.

In curand si partea a 2-a.

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.387 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.