Stomacul „strâns” – ce înseamnă, care sunt cauzele și pașii prin care se poate rezolva această problemă

iul. 26, 2018 | 0 comments | constipatie, indigestie, intoxicatie alimentara, nutritionist, sindromul durerii abdominale functionale, stomac nervos

Un stomac “strâns” poate reprezenta o senzație diferită pentru fiecare individ – acesta se poate simți ca și cum mușchii abdominali se contractă și creează presiune în stomac (senzația provine din mușchii abdominali, din căptușeala peretelui gastric sau din organele care înconjoară stomacul).

Senzația de strângere a stomacului este adesea un disconfort temporar cauzat de dietă sau de hormoni. Cu toate acestea, această senzație poate fi simptomul unei afecțiuni.

Senzația de strângere a stomacului unei persoane de cele mai multe ori dispare singură.

Cu toate acestea există mai multe situații în care stomacul „strâns” are loc din cauza stresului, indigestiei, constipației sau intoxicației alimentare.

În cazul în care stresul determină această senzație, atunci afecțiunea se numește sindromul stomacului nervos sau sindromul durerii abdominale funcționale1 (SDAF). Aceasta din urmă este o tulburare gastrointestinală funcțională, pentru care nu se determină anomalii la ecografii abdominale sau alte rezultate de laborator care să explice durerea. Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că acest sindrom apare din cauza sensibilității modificate la impulsurile nervoase dintre intestin și creier, iar aceasta nu este asociată cu motilitatea modificată în intestine.

De asemenea, SDAF se caracterizează prin durere abdominală continuă sau frecventă, adesea severă, care are legătură slabă sau deloc cu evenimente precum mâncarea, defecarea sau menstruația.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu SDAF, durerea poate fi atat de consumatoare încât devine principalul subiect din viața lor – iar conversațiile se rotesc în jurul acestui aspect. De ce? Pentru că influențează nu numai calitatea vieții, dar are și un impact economic major.

O altă cauză a stomacului strâns, dureros este constipația, care reprezintă
mai puțin de 3 mișcări intestinale pe săptămână, durere abdominală anormală, fermitatea abdomenului,  scaune rare sau uscate,  dificultăți la golirea intestinelor. Normalul
intervalului pentru mișcările intestinale la adulți este între 1 și 3 ori pe zi și de 2 până la 3 ori pe săptămână.

Recomandările specialiștilor2 privind constipația includ:

  • Includeți multe surse alimentare care conțin fibre – fasole, legume, fructe, cereale integrale și tărâțe,
  • Consumați mai puține alimente care au cantități reduse de fibre – alimentele prelucrate, dar și prea multe lactate sau multe porții de carne
  • Beți multe lichide – nu alcool, ci apă și diverse produse pe baza acesteia (compot, ceaiuri (care nu conțin cofeină)
  • Activitate fizică regulată
  • Gestionați stresul
  • Nu ignorați senzația de defecare
  • După masă nu vă așezați în pat
  • Când realizați diversificarea copiilor dvs (la 6 luni), asigurați-vă că includeți și fibre.

 Indigestia3 poate contribui și ea la senzația de stomac “strâns” – și înseamnă că acidul gastric irită mucoasa stomacului sau esofagul. Supraîncălzirea sau mâncarea prea rapidă poate conduce la indigestie, iar fumatul, anumite medicamente, stresul și alcoolul pot declanșa starea.

De asemenea, indigestia mai poate contribui și la arsuri (dispepsie), greață, bolonare, halenă (miros urât în gură).

Pentru a rezolva problema indigestiei, remediile simple individuale pot contribui la acest aspect:

  • evitați cofeina și alcoolul,
  • evitați alimentele bogate în grăsimi și prăjeli sau picante
  • reduceți sau chiar eliminați viciul fumatului
  • pierdeți în greutate

Intoxicațiile cu alimente otrăvitoare4 apar după ce au fost consumate produse alimentare contaminate. Pe lângă senzația de strângere a stomacului, mai apar și alte simptome, precum vărsăturile, diareea, greața, durerile abdominale sau chiar crampele, febra.

Intoxicația cu produse alimentare contaminate poate fi rezolvată acasă: odihnă, alimente uscate, hidratare intensă. În cazul contaminării severe, atunci se indică persoanei sau rudelor consultarea unui medic specialist.

Concluzie

Stomacul „strâns” poate avea cauze diverse, dar și rezolvări simple, ambulatorii, pentru care suferindul nu necesită intervenția specialistului. Numai în cazuri severe de boală atunci e bine ca acesta să se adreseze medicului. Măsurile în stilul de viață pot juca un rol major, per se și per primam în această privință. Precum am demonstrat mai sus, unele măsuri pot fi foarte ușor de realizat, cu cât în joc sunt viața și familia dvs.

Sitografie

  1. International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders, https://www.iffgd.org/lower-gi-disorders/functional-abdominal-pain-syndrome.html
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/constipation/symptoms-causes/syc-20354253
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/indigestion/symptoms-causes/syc-20352211
  4. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-poisoning/symptoms-causes/syc-20356230
10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 25.208 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.