Ciocolata calda si memoria

sept. 25, 2013 | 0 comments | calda, ciocolata, memorie, studiu

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Harvard Medical School  arata efectul consumului de ciocolata in ceea ce priveste reducerea problemelor cu memoria. Scopul cercetarii  a fost observarea legaturii dintre cacao si activitatea creierului in ceea ce priveste memoria si modul de gandire. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 60 de persone in varsta, care au consumat timp de 30 de zile doua cani de ciocolata calda. Jumatate dintre participanti au consumat ciocolata calda cu adaos de flavanoizi, iar ceilalti fara. Flavanoizi sunt cunoscuti ca fiind benefici pentru imbunatatirea fluxului sanguin  dar si pentru inima.

Un alt aspect vizat in timpul studiului a fost cuplajul neurovascular, circulatia sangelui ca raspuns la activitatea creierului, care a fost masurat in timp ce participantii completau testul dat. Rezultatul la finalul studiului studiului a aratat o imbunatatire de 8,3%. Un al aspect care s-a imbunatatit dupa consumul de ciocolata a fost si timpul de reactie, daca la inceputul studiului subiectii au completat testul in 167 de secunde, la final au reusit sa-l termine in 116. In schimb pentru batranii care nu aveau probleme circulatorii nu s-au inregistrat niciun fel de imbunatatiri.

Concluziile studiului privind consumul de ciocolata calda sunt urmatoarele:
• exista o stransa legatura intre cuplajul neurovascular si functiile cognitive, care pot fi imbunatatite prin consumul regulat de cacao;
• subiecţii care nu aveau probleme circulatorii nu au suferit niciun fel de îmbunătăţiri;
• flavonoizii sunt recunoscuti pentru efectele pozitive in combaterea dementei, in aceast studiu nu s-au inregistrat diferente intre cei care au consumat băutura bogată în flavoinoizii şi alţi subiecţi care au consumat un nivel scăzut de flavonoizi.

Cu toate ca, in alte studii, flavonoizii au avut rezultate pozitive pentru combaterea dementei, studiul acesta nu a inregistrat diferente. Astfel, exista posibilitatea ca şi alţi compuşi din cacao să aducă beneficii creierului sau că un consum slab din acest compus sa fie suficient pentru îmbunătăţirea funcţiilor cognitive.

Autorul studiului declara ca pe măsură ce diferite arii din creier au nevoie de mai multă energie pentru a-şi realiza sarcinile, ele au nevoie şi de un flux sanguin mai bun. Această relaţie, poartă numele de cuplaj neurovascular şi ar putea juca un rol important în boli precum Alzheimer.




Acest articol a fost vizualizat de 861 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.