Expozitia The Human Body

mai 21, 2013 | 0 comments | Bucuresti, expozitie, the human body

Trebuie sa va faceti timp sa vedeti aceasta expozitie super-interesanta, deschisa de ceva timp la Muzeul Antipa si care se va termina prin iunie. Este una dintre expozitiile care aduna zeci de mii de vizitatori in marile orase, fiind ceva cu totul aparte.

Nu trebuie sa va ganditi ca o sa va fie scarba sau mila sau mai stiu eu ce… Va promit ca o sa iesiti de acolo fascinati.

Am vazut aceasta expozitie cu ani in urma si la Barcelona si la Copenhaga, asa ca nu o puteam rata acasa (si la jumatate de pret fata de cele mentionate anterior).

Daca nu ati facut medicina, atunci este cam singura ocazie sa vedeti “pe viu”, cum arata corpul omenesc in interior. Preparatele sunt realizate printr-o metoda care permite conservarea lor perfecta. O sa treceti prin toate sistemele si aparatele organismului, prezentate separat sau in ansamblu, plus preparate ce exemplifica anumite afectiuni (de cate ori ai ocazia sa vezi un creier care a suferit un AVC?).

In fiecare sala cu exponate exista un student la medicina, gata sa ofere explicatii. Din pacate, lumea ii cam ignora, din cate am vazut, insa eu va recomand sa profitati de prezenta lor si sa ii bombardati cu intrebari. Sigur vor fi mai incantati sa povesteasca cu voi, decat sa stea ca niste momai.

Singura mea dezamagire a fost faptul ca expozitia de la Bucuresti este mult mai mica decat celelalte 2 pe care le-am vazut si stiam aproape toate preparatele (cam toate au fost la cea din Barcelona). Expozitia de la Copenhaga era mult mai mare si mai interesanta, cu o multime de “corpuri” speciale, care probabil ar fi socat publicul romanesc, de exemplu o femeie gravida in luna a 8-9 (disecata incat sa se vada fatul…) sau un cuplu in copulatie (ambii disecati in sectiune sagitala).

Stiu ca au fost discutii legate de moralitatea unei astfel de expozitii. Daca vreti opinia mea (si daca nu vreti, tot o sa o spun): in momentul cand sufletul paraseste corpul, ce ramane este doar o masinarie extrem de complexa, dar nimic mai mult. Aceasta expozitie prezinta frumusetea acestei masinarii, intr-o imbinare de stiinta, arta si respect.

A, da, sa nu uit – nu cred ca sunt prizonieri chinezi torturati, asa cum s-a speculat.




Acest articol a fost vizualizat de 828 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.