Antrenamentul în apă, o soluţie eficientă şi mai puţin riscantă

nov. 01, 2012 | 0 comments | Fitness, antrenament, apa, aqua, gym

Alergarea, pedalarea şi chiar mersul pe jos sunt activităţi fizice recunoscute ca având efecte benefice pentru sănătate. Totuşi, în cazul anumitor persoane pot fi prea solicitante. Vorbim aici de persoanele cu obezitate mare şi cei care au afecţiuni articulare, musculare sau osoase.
În cazul acestora, soluţia este apa.

Un studiu prezentat la Congresul Canadian de Boli Cardiovasculare a demonstrat că persoanele care s-au antrenat folosind o bicicletă staţionară introdusă într-un bazin au obţinut aceleaşi rezultate ca cei care au făcut antrenament pe o bicicletă staţionară clasică.

Sunt sigur că în acest moment câţiva dintre cititori se gândesc unde ar putea găsi un bazin cu biciclete în el sau cum să se antreneze în cadă cu bicicleta, însă nu aceasta este ideea. În mod sigur aţi auzit de aquafitness sau aquagym sau măcar de posibilitatea de a merge/alerga în bazin, asta în cazul în care nu puteţi înota.

Studiul acesta a fost realizat pentru că destul de mulţi oameni trăiesc cu impresia că antrenamentul în apă nu este la fel de valoros ca unul făcut “pe uscat” şi asta pentru că în apă există acea rezistenţă împotriva mişcărilor exercitată de apă, ceea ce poate lăsa senzaţia că efortul nu este atât de mare. Studiul despre care povestesc a demonstrat contrariul.

Au participat oameni sănătoşi care au pedalat atât pe uscat, cât şi în apă (până la piept). A fost crescută intensitatea la fiecare minut, până când s-a atins punctul epuizării.

S-a măsurat în ambele situaţii consumul maximal de oxigen (un parametru care arată intensitatea şi eficienţa antrenamentului) şi s-a constatat că acesta era similar la ambele tipuri de antrenament.

Realizatorii studiului afirmă că efortul fizic efectuat în imersie poate fi considerat chiar mai eficient din punct de vedere cardiorespirator. S-a constatat faptul că frecvenţa cardiacă a fost puţin mai redusă la antrenamentul în apă, datorită faptului că apa exercită presiune asupra zonei inferioare a corpului, ceea ce face ca întoarcerea sângelui la inimă să fie mai eficientă şi astfel inima va putea susţine efortul pompând un volum mai mare de sânge la fiecare bătaie şi menţinând o frecvenţă cardiacă mai redusă. Acest lucru se întâmplă la persoanele antrenate (în special sportivi de performanţă), care ajungă să aibă o inimă puternică, ce poate pompa mai mult sânge, spre deosebire de persoanele neantrenate, care trebuie să susţină efortul prin creşterea frecvenţei cardiace.

Antrenamentul în apă este o alternativă bună pentru cei care din diverse motive nu pot face efort clasic, dar nici nu pot înota. Antrenamentele tip “aqua fitness” sunt nu doar eficiente, dar au şi un risc mai redus de accidentare.

Mulţi oameni, în special cei cu exces ponderal şi/sau în vârstă refuză să facă efort fizic pentru că li se pare prea dificil sau pentru că nu vor să se expună (concepţia că eşti privit dispreţuitor de către cei “fit” de la sală, încă persistă, deşi în 99% dintre cazuri nu se întâmplă aşa ceva). Iată că efortul fizic efectuat în apă (mers, alergare, gimnastică, înot) ar putea să fie o alternativă pentru aceştia. Pe lângă scăderea în greutate (şi am avut destui pacienţi, inclusiv bărbaţi, care au slăbit doar cu aqua fitness), beneficiile trecerii la un stil de viaţă activ sunt multiple şi aş aminti doar faptul că riscul de infarct de miocard se reduce cu 35-55%.

13 Like



Acest articol a fost vizualizat de 932 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.