Junk food = atunci când mănânci fără să gândești

aug. 20, 2012 | 0 comments | Nutritie, junk food, mancare, proasta

In zilele noastre e mai ușor să găsești junk food la fiecare corț de stradă sau la magazine, decât mâncare adevărată, curată și hrănitoare, a cărei căutare a devenit o adevărată provocare. Televiziunea și revistele sunt pline de reclame la junk food.

Dar ce înseamnă cu adevărat “junk food”?

Pe scurt, junk food se referă la alimentele mult prea bogate în energie (calorii), însă fără valoare nutritivă.

Iată câteva caracteristici ale alimentelor sau preparatelor considerate junk food:

– sărace în fibre

– gust prea intens (și atrăgător)

– valoare calorică mare raportată la volum

– conținut mare de grăsimi

– conținut mare de zahăr și zaharuri

– multiple adaosuri de substanțe chimice care îi îmbunătățesc gustul, aspectul, mirosul, textura

Este foarte ușor să transformi un preparat obișnuit și considerat sănătos într-unul care se încadrează cu succes în categoria junk food. De exemplu, pizza. Dacă o să comparăm o pizza tradițională, cu blat subțire și topping cu multe legume, cu una plină de brănză, cârnați, salam, șuncă, o să vedem imediat diferența. Dacă luăm orice suc natural de fructe, îl diluăm cu apă și îi punem câteva linguri de zahăr, o să avem două produse foarte diferite din punct de vedere nutrițional. Dacă iei niște cereale obișnuite și le adaugi zahăr, cacao, ciocolată (eventual le fabrici din făină albă sau porumb), deja vorbim de un alt produs.

Problema cu aceste preparate junk food este că au tendința să înlocuiască alegerile sănătoase și ajungi astfel nu numai să consumi alimente sărăcite în nutrienți, dar nu le mai consumi nici pe cele obișnuite, care de voie, de nevoie tot mai aduceau niște nutrienți. În plus, diferența la calorii este de la simplu la dublu. Și în felul acesta oamenii ajung să se mire că se îngrașă aparent mâncând “la fel ca înainte” (cunoașteți textul, nu?). Explicația se află în detalii, bineînțeles.

Multe dintre preparatele junk food sunt echivalente cu cele din categoria fast food, adică mănânci repede și prost, nu stai să gândești ce bagi în gură, ci doar îți potolești rapid foamea, de obicei aducând în organism o cantitate mult mai mare de energie decât ar fi cazul.

Stă în puterea noastră să facem alegeri sănătoase. Trebuie doar să ne instruim puțin și să gândim înainte de a cumpăra, fie că suntem la supermarket sau la restaurant.

Am acordat un interviu pentru Radio Lynx pe tema aceasta si va invit sa il urmariti:




Acest articol a fost vizualizat de 910 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.