Vitaminele B si performanta atletica

aug. 05, 2012 | 0 comments | B, atletica, performanta, recuperare, refacere, vitamine

Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului uman, însă s-a constatat că exista o legătură între vitaminele din clasa B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, B12 şi acid folic) şi performanţa în sportivi de nivel înalt.

Vitaminele din clasa B au multiple funcţii însă simplificând informaţiile putem spune că acestea participă la nivel celular în procesul de producere a energiei din macronutrienţi, precum şi în procesele de dezvoltare şi multiplicare celulară.

Cercetătorii de la Oregon State University au descoperit că sportivii care nu dispun de un aport optim de vitamine B au o capacitate mai redusă de performanţă atunci când sunt supuşi la efort de mare intensitate şi sunt mai puţin capabili de a se recupera după efort – ne referim aici la posibilitatea de refacere a structurilor musculare afectate de efort şi în plus, capacitatea de a dezvolta masa musculară. Aceştia au fost comparaţi cu sportivi care au avut un aport normal de vitamine B. Rezultatele studiului au fost publicate în International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism.

Ei au constat că, chiar şi un mic deficit de vitamina B poate reduce capacitatea de performanţă şi de recuperare. Necesităţile individuale de vitamina B variază de la un individ la altul şi poate depinde de tipul şi intensitatea efortului, cantitatea de substanţe nutritive pierdute prin transpiraţie şi urină, precum şi diferenţele individuale ale dietei.

Conform cercetătorilor, recomandările curente de vitamina B pot fi inadecvate pentru sportivi.

Cei mai expusi riscului pentru deficienţe de vitamina B sunt sportivii care îşi limitează aportul caloric sau adoptă diete restrictive, atât cantitativ, cât şi calitativ.

Ne putem completa regimul alimentar cu vitamine din clasa B consumând cereale integrale, legume cu frunze de culoare verde închis, nuci, produse lactate şi carne.

Autorii studiului au declarat că pe baza literaturii disponibile pe acest subiect, efortul fizic intens poate creşte necesarul de riboflavină şi vitamina B6, cu toate acestea, datele privind acidul folic şi vitamina B12 sunt limitate. Ei recomandă ca sportivii care au diete restrictive să ia în considerare suplimentarea cu suplimnete de multivitamine şi minerale.

17 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.600 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.