Cuvantul “colesterol” a capatat o conotatie extrem de negativa in zilele noastre, desi este o substanta ce exista in mod obisnuit in organismul uman. Problema este cu excesul.
Pe scurt, iata cateva alimente indicate pentru a regla nivelul de colesterol, si altele contraindicate celor cu un nivel crescut de colesterol sau care vor sa previna consumul excesiv.
Click pe imaginea mica pentru a vedea articolul aparut in Libertatea pentru femei.
Alimente indicate
Cerealele integrale – prin aportul de fibre, care au proprietatea de a prinde pe suprafata lor moleculele de colesterol din intestin
Uleiul de masline – contine acizi grasi omega-3 care regleaza nivelul de colesterol din sange
Pestele (de exemplu, somonul) – grasimea pestelui contine acizi grasi omega 3
Semintele de in si floarea soarelui – contin acid linoleic care reduce colesterolul
Vinetele si alte legume – contina vitamina C care mentine supletea vaselor de sange si inhiba formarea placilor de aterom, care au in compozitia lor colesterol
Alimente contraindicate
Carnea grasa (porc, vita, oaie) – contine o cantitate mare de grasimi saturate si colesterol
Oua > 5/saptamana – galbenusul contine colesterol, insa oul nu este contraindicat, fiind un aliment hranitor, ci trebuie limitata cantitatea consumata
Mezelurile – contin carne grasa si grasime adaugata (untura)
Unt si smantana – se fabrica din grasimi animale; trebuiesc consumate cu moderatie
Uleiurile – chiar si cele considerate sanatoase nu trebuiesc consumate in exces
No related posts.