Relația dintre alimentele bogate în fibre și sănătate

mart. 12, 2013 | 0 comments | Alimente, Nutritie, fibre, nutritionist, sanatate

Este o realitate de care ne lovim fiecare dintre noi: regimul  alimentar al omului din ziua de  azi, mai  ales în lumea occidentală, constă în principal în alimente rafinate, denaturate, gătite  excesiv şi combinate fără discernămînt. Unele din  consecinţele pe care oamenii le suportă în urma eliminării alimentelor bogate în fibre şi a înlocuirii lor cu alimente bogate în carbohidrați rafinați este reducerea stimulului natural al activităţii peretelui intestinal, ceea ce înseamnă că tranzitul intestinal este încetinit.

Încetinirea tranzitului intestinal înseamnă descompunerea conţinutului proteic şi fermentarea  excesivă a conţinutului de carbohidraţi, cea dintâi determinând apariţia unor produși toxici  şi cea  din urmă a iritaţiei mucoasei tubului  digestiv. Astfel se intră într-un cerc vicios care duce la o stare cronică de „otrăvire” a corpului, deoarece încetinirea tranzitului nu numai că intensifică fermentarea şi descompunerea, ci lasă mai mult timp pentru absorbția în fluxul sanguin a produselor toxice rezultate.

S-a realizat un studiu care a comparat mişcările intestinale normale la persoane din India şi din America. Rezultatele i-au uimit la început pe cercetători: deşi americanul de  rând consuma zilnic de peste trei ori mai multe calorii decât indianul obişnuit, acesta din urmă producea de două ori mai multe mişcari intestinale zilnice decât media americanului. Regimul alimentar din India se bazează în principal pe legume şi cereale integrale, oferind în acest fel un procent ridicat de fibre care stimulează deplasarea reziduurilor de-a lungul tubului digestiv, în timp ce regimul americanului tipic, bogat în calorii procesate, dar sărac în fibre naturale se deplasează de-a lungul tractului digestiv atât de încet, încât o mare parte din mâncare putrezeşte şi fermentează în loc să fie digerată, iar reziduurile toxice rezultate sunt reţinute în corp zile întregi sau chiar saptămâni, lucru care conduce la o stare cronică de intoxicație. Această  problemă dă naştere unei serii de boli rar întâlnite în societăţile primitive, printre care artrita, constipaţia, gastrita, infertilitatea, impotenţa şi rezistența scăzută la bolile infecţioase.

Așadar, o modificare la timp a alimentației, introducând mai multe legume proaspete și fructe (într-o măsură mai mică și cereale integrale) vă poate da șansa să preveniți o mulțime de afecțiuni medicale, ce apar după ani de mâncat incorect.

 

10 Like



Acest articol a fost vizualizat de 1.170 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.