Istorie naturala, acasa si prin alte parti

feb. 18, 2012 | 0 comments | grigore antipa, istorie naturala, new york, washington

Am fost impreuna cu copii la Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. Stati, nu va entuziasmati, pozele din acest post nu sunt de acolo. Ar fi bine, dar suntem totusi in Bucuresti. Mi-a placut la Antipa. Imi aduc aminte de excursiile pe care le faceam cu scoala, acum multi (prea multi) ani. Noul muzeu – renovat si aranjat – arata foarte bine. Este modern, elegant si interesant. Pretul este mai mult decat accesibil (20 lei pentru adulti, 5 lei pentru scolari si gratis pentru cei mici). Unele dintre exponate sunt cam nereusite, dar trecem cu vederea. Oricum, este o experienta placuta, iar copiii s-au distrat foarte bine.

Cu ocazia acestei vizite mi-am adus aminte de 2 muzee exceptionale de istorie naturala pe care le-am vazut in SUA asta-toamna – cel din New York si cel din Washington. Nu are sens comparatia cu Antipa, asa cum nu are sens sa compari Romania cu America.

Cele 2 muzee, dar mai ales cel din New York sunt fascinante. Si uriase. Iti trebuie zile intregi doar ca sa vezi toate exponatele pe indelete si probabil saptamani sau luni ca sa citesti tot ce este prezentat. Pentru cel din New York ne-am rezervat vreo 6 ore si tot nu am reusit sa il parcurgem pe tot. Spun “parcurgem” pentru ca oricum nu aveam vreme sa ne oprim sa citim explicatii la exponate. Ceea ce este extrem de frustrant. E ca si cum ai rasfoi o enciclopedie si in final ramai cu niste imagini, dar cam atat. Ii invidiez pe new york-ezi pentru sansa de a avea un asemenea muzeu (si nu numai acesta, ci multe altele).

Biletul de intrare este destul de piperat, 25$. Sigur, merita din plin, dar daca stii un mic amanunt, poti sa vezi muzeul cu doar 1 dolar. Pentru asta trebuie sa mergi la casa de bilete si sa spui ca vrei sa faci o donatie. Se accepta oricat, de la 1 dolar la 1 milion. Cum nu aveam milionul la mine, am preferat sa dau 1 dolar.

In muzeu era destul de mare aglomeratie, si cred ca asa este mereu. Exponatele sunt excelent pregatire si expuse. Evident, metodele de prezentare sunt moderne si nu ma indoiesc ca informatia stiintifica este nivel inalt. Muzeul este structurat pe cateva nivele si iti trebuie harta pentru a nu te rataci si pentru a nu trece de doua ori prin aceeasi sala.

Cand ma voi intoarce in New York, fara nicio indoiala voi merge din nou sa vad acest muzeu superb.

Muzeul de Istorie Naturala din New York

Muzeul de Istorie Naturala din Washington (Smithsonian)

Mai jos am pus cateva imagini din cele 2 muzee, insa este doar o picatura din ce se poate vedea acolo.

 

La muzeul din New York se gaseste cea mai mare colectie de schelete de dinozauri din lume si aceasta reprezinta unul din punctele de atractie cele mai apreciate, insa sunt atat de multe alte sali si exponate incat te simti pur si simplu coplesit de avalansa de informatie.

Muzeul de Istorie Naturala Smithsonian din Washington este mai mic decat cel din New York, insa la fel de interesant. In zona cu dinozauri cativa cercetatori/restauratori lucreaza intr-o sala cu pereti de sticla, iar vizitatorii pot sa ii urmareasca.




Acest articol a fost vizualizat de 1.722 ori.

Related Posts

Leave a Comment!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.